Feel good summer

7 ljetnih filmova koje gledamo iznova i iznova

20. lipanj 2022.

Fotografije: Profimedia

Ljeti najčešće nismo raspoloženi za one filmove koji će nas opteretiti, bilo na emocionalnom, bilo na intelektualnom planu. Naprotiv, maštamo o opuštanju pred ekranom uz feel good atmosferu, romantične i duhovite radnje i zabavne likove, a ni pokoji klišej nije na odmet.

Ljetne filmove ne volimo samo zbog radnje i likova, već i zbog ambijenta. Oni koji se snimaju na bajkovitim eksterijerima, na tropskim otocima, na podlogama od zanosnih plavih valova ili bujnih zelenih vrtova, u kojima sunce prosijava kroz ekrane, a pozitivna atmosfera je zarazna... Funkcija takvih filmova je postići da se gledatelji osjećaju jednostavno dobro - i u tome nerijetko uspijevaju. Malo eskapistički pobjeći iz trenutnog stanja uma i prepustiti se jednostavnim a genijalnim filmovima užitak je kojem se svako toliko volimo - i moramo! - prepustiti, a ako vam nedostaje inspiracije, donosimo vam izbor nama omiljenih, koje svake godine gledamo iznova.

Goonies

Ljetni klasik broj jedan mora biti "Goonies", dječji film za kojeg nijedna odrasla osoba nije prestara. Priča je to o djeci u potrazi za pustolovinom, o prijateljstvu i snazi sloge koja je potrebna da bi dobro pobijedilo zlo. I koliko god puta čuli taj scenarij, koliko god dobro unaprijed poznavali radnju, uvijek ćemo napeto gledati avanturu za avanturom u koju se upuštaju klinci i u neizvjesnosti čekati rasplet.

Briljantin

Bajkovit mjuzikl iz 1978., radnjom smješten dvadeset godina ranije, prati mladi par - Sandy i Dannyja - koji se za vrijeme vrućih ljetnih dana zaljubljuju i doživljavaju pravu ljetnu romansu. No kad ih jesen vrati u školske klupe, oni shvate da su se spletom okolnosti zatekli u istoj školi. Problem nastaje kad Sandy shvati da Danny iz škole nije isti kao i Danny s plaže. Zabavan, energičan i prekrasan mjuzikl u kojem gledamo mladoga Johna Travoltu naprosto obožavamo gledati za vrijeme dugih ljetnih večeri.

Little Miss Sunshine

Iako naizgled u ovom filmu nema ništa što bismo klasificirali kao feel good, jer pratimo zbivanja unutar jedne izrazito disfunkcionalne obitelji, radost koju donosi počiva upravo na broju svih nevolja s kojima se likovi susreću. Okružena svakakvim turbulentnim karakterima - odraslima na koje bi se trebala ugledati - djevojčica Olivia dobije priliku natjecati se za titulu male miss Amerike, što potakne cijelu obitelj na to da se otisne iz Albuquerqueja u Kaliforniju u trošnom starom Volkswagenovom kombiju. Prekrasan film za prekrasne ljetne dane.

Mamma Mia!

Iako i nastavak iz 2018. ima svoje čari, mi se volimo vraćati originalu iz 2008. godine. Legendarni glumački postav koji uključuje Amandu Seyfried, Meryl Streep, Piercea Brosnana i Colina Firtha zabavit će vas svojim vokalnim sposobnostima i plesnim umijećem. Ali film posebno neodoljivim čini scenografija, odnosno konstantno svjetlucanje tirkiznog mora u pozadini. Prisjetite se ABBA-inih hitova i prepustite se ovoj feel good poslastici.

Vicky Cristina Barcelona

Cristina i Vicky, dvije prijateljice koje svojim različitim osobnostima jedna drugu upotpunjuju, odlaze na odmor u Barcelonu gdje upoznaju zavodnika Juana Antonija. Ljubavni i prijateljski odnosi kreću se ispreplitati, pogotovo kad u priču uđe i Maria Elena - Juanova žena s kojom ima turbulentan odnos pun ljubavi i bijesa. Ovo je jedan od najpoznatijih i najvoljenijih filmova Woodyja Allena, smješten u inspirativnu šarenu Španjolsku.

Sigurna luka

Ovakvu romantiku zna kreirati samo Nicholas Sparks - autor romana "Bilježnica" po kojem je snimljen kultni istoimeni film. I "Sigurna luka" je snimljena prema njegovom (istoimenom) romanu, a radnja, smještena na vrućem pijesku Sjeverne Karoline, prati udovca koji se zaljubljuje u misterioznu ženu koja se nedavno doselila u Southport. Tajne koje ona skriva i utočište koje u ljubavi pronalazi recept su za jedan sasvim dobar ljetni film, uz koji ćete mozak staviti na pašu i u potpunosti se prepustiti emocijama.

Palm Springs

Nova, ljetna verzija filma "Beskrajni dan" prati odnos mladog muškarca i žene koji se upoznaju na jednom vjenčanju. Sarah je isprva fascinirana Nylesovim nemarom potkrijepljenim nihilističkom filozofijom, ali jednom kad shvati u čemu je tajna njegovog pogleda na svijet, povratka više nema. Odnosno, ima, ali je izuzetno kompliciran i teško izvediv.