gg čita

8 genijalnih romana uz koje ćemo se ušuškati u jesen

05. listopad 2022.

Fotografija: Promo

Nećemo lagati: ovih nas dana privlači ono emotivno. Ipak, popis nam je šaren i raznolik, a "romantika" nije jedini žanr koji njeguje emociju. I strah je emocija, i uzbuđenje, i onaj osjećaj praznine koji stvara neizvjesnost. Svega toga ima u ovim odličnim romanima.

Jesenje večeri najradije ćemo provesti začahureni u slojevima deka, uz šalicu čaja i dobru knjigu. Na popisu su one koje neće previše opteretiti svoje čitatelje, uz koje se svatko može opustiti i prepustiti intenzivnom rasponu individualnih emocija. Neke su izazovne u svojoj uskovitlanoj rječitosti, neke intrigantne zbog svojih nekonvencionalnih struktura. Neke će prenijeti konkretno, faktičko znanje, neke potaknuti na razmišljanje, a neke će pobuditi nadu. Birane isključivo na temelju osjećaja koje su pobudile, predložene knjige raznih su žanrova i oblika, a opet toliko univerzalne da svoje utočište mogu pronaći u svačijem domu. Od domaćih do stranih autora, preko krimića u kojima fikcija koketira sa stvarnošću pa sve do fikcije koja će maštu razbuktati kao u djetinjstvu, izbor je širok i vedar. Ali s mjestimičnom naoblakom, naravno, jer što je dobra knjiga bez koje kapljice suza.

"Vidi kako Lokrum pere zube", Ivana Lovrić Jović

Neobičan naslov stoji iza romana koji je isti takav - neobičan - ali i beskrajno poistovjetljiv. Protagonistica nastupa u prvoklasnoj ulozi žene. Sa svime što s time ide. Djeca, brak, odnos s roditeljima, problematične trudnoće, natruhe zapostavljenih i neprerađenih emocija, čitavo jedno more snage i ustrajnosti i, nažalost, još jedno takvo more neshvaćenosti. Autorica se besprijekornim stilom stavlja u cipele svake od svojih čitateljica, dopustivši im da joj se pridruže u njenom malome svijetu, istvoremeno božanstvenom i pomalo odbojnom. Izrazito sentimentalan roman bez imalo patetike progovara o ljubavi i smrti, svakodnevici i borbi, djetinjstvu i budućnosti, licemjerju i umjetnosti, osiguravajući riječima kraljevski tretman.

"Ljeta s Marijom", Olja Savičević Ivančević

Tko nije jedva čekao novi roman Olje Savičević Ivančević, očito nije čitao ni prethodne, a tko nije čitao njene prethodne - hitno u knjižnice! Autorica poznata po narušavanju očekivanja i trenutno jedno od omiljenih imena na hrvatskoj književnoj sceni ponovno nas vodi u Dalmaciju, ovaj put u neimenovani gradić, u ljetne mjesece, u obiteljsku prošlost, povijest i naraciju, a sve to popraćeno klasičnim dalmatinskim toposima. U obiteljskoj kamenoj kući s koljena na koljeno uspomene i sjećanja prenose žene čija je zajednička točka i njihovo ime - sve se zovu Marija ili nose neku inačicu tog imena. Stranice utjelovljuju snagu ženske moći i ljubavi, odrastanja i sazrijevanja, a pitke rečenice odvest će vas na ono mjesto gdje kao da ste već stoput bili, a svaki put je kao prvi put.

"Tko je ubio Malog princa", Michel Bussi

Druga najprevođenija knjiga na svijetu, "Mali princ", nalazi se na vrhovima listi najdražih knjiga mnogih ljudi. Vjerojatno je riječ i o jednom od najcitiranijih djela u povijesti, jer ta je mala enciklopedija emocije i bontona obilježila bezbroj djetinjstva, ustrajući u tome i danas. No Antoine Saint-Exupéry, autor remek-djela, umro je u misterioznim okolnostima samo nekoliko mjeseci nakon objavljivanja svoje knjige. Michel Bussi bacio se u potragu i sve svoje znanje o navedenom piscu i slučaju pretočio u ovaj amalgam fikcije i zbilje, u spoj dobro nam poznatih likova i posve neočekivanih situacija.

"Umijeće odmaranja", Claudia Hammond

Alternativni naziv "Umijeća odmaranja" glasi "10 načina za postizanje ravnoteže u užurbanom svijetu". Kome, dakle, ova knjiga ne treba?! Odmaranje je u 21. stoljeću zaista postalo vještinom koja se treba graditi, stjecati i njegovati, a ne nešto što nam dolazi prirodno nakon što se pošteno umorimo. Claudia Hammond po struci je, a i u praksi, psihologinja, a svojim je znanjem i vještinama sudjelovala i u formiranju globalno provedenog istraživanja o omiljenim načinima odmaranja pojedinaca. Svoju je stručnost i iskustvo pretočila u knjigu koja se preko noći uzdigla na ljestvice najbolje prodavanih, vjerojatno jer nam svima nedostaje baš taj poticaj - stručni savjet - kao konačan izgovor da se malo odmorimo.

"O ženama i soli", Gabriela Garcia

"O ženama i soli" prvi je roman Gabriele Garcije, ali dugo se taložio i buktio u njoj. U središtu zbivanja stoji majka, istinski centar svake obitelji, ona figura preko koje se sve niti stapaju i na kojoj se sve boljke prelamaju, o čijoj viziji i snazi ovisi stanje cijele obitelji. No rascjepkani identitet iste te majke čine traume odrastanja i pretrpljenog nasilja, utjecaj njezine vlastite majke na nju samu i snažna želja da, svim okolnostima usprkos, zadrži integritet i dostojanstvo. Odgovore na svoja pitanja traži u obiteljskoj prošlosti, koja joj, kako to obično i biva, donosi više dodatnih upitnika nego potvrda i smjernica. Ova će knjiga, ma koliko specifična bila radnja, pronaći onu točku koja obitava u svima nama, onaj element koji uz sve naše razlike, geografske i političke, rasne i klasne, odgojne i ine, ipak dijelimo.

"Kleopatra: život", Stacy Schiff

Stacy Schiff poznata je i hvaljena autorica biografija i osvajačica velebne Pulitzerove nagrade, a pod njenim imenom možemo čitati o prizorima iz života velikana kao što su Vera Nabokov, žena poznatog rusko-američkog autora Vladimira Nabokova i ovdje spomenuta Kleopatra. Od dobrih se biografija teško odlijepiti i nakon svake pročitane vrijedi se pitati ima li uopće smisla čitati fikciju kad je i sama povijest tako zanimljiva. Ima, naravno, ali i biografije imaju svoje čari. Kleopatra, ta mistična, intrigantna figura, prototip feminističke ikone kojom se, znatiželjni, bavimo i dandanas, poslužila je Schiff kao muza i inspirirala je na ovu knjigu, sastavljenu od autentičnih opisa Kleopatrina života. Što je to u njoj bilo tolko moćno i opčinjavajuće da je utjecala na čovječanstvo do te mjere?

"€19,90", Frederic Beigbeder

Konzumerizam nas je počeo toliko gušiti da nas guše čak i članci o tome da konzumerizam guši, a kruna tog začaranog kruga definitivno je senzacionalan Beigbederov roman "€19,90" tijekom kojeg ćete, vrlo vjerojatno, na svakoj drugoj stranici zastajkivati i uzvikivati "Ma nemoj!" Sam autor godinama je gradio karijeru u velikim francuskim marketinškim tvrtkama, zbog čega kao insajder poznaje sve cake i zamke te kontroverzne branše bez koje istovremeno i ne možemo i moramo. Pomalo ironičan, a opet nevjerojatno realističan, oduševit će danas jednakim intenzitetom kojim je oduševio i 2002. godine, kada se prvi put pojavio na našem tržištu. Samom Beigbederu "€19,90" donio je otkaz, a publici - jedno maestralno čitateljsko iskustvo.

"Mali požari posvuda", Celeste Ng

"Mali požari posvuda" roman je koji se bavi već prožvakanom temom barem što se književnosti tiče, ali njegova čar leži u pristupu istoj toj temi. Gradić koji je zapao u rutinu potkovanu strogim pravilima i uskom vizijom života potpuno raskomeša dolazak obitelji koja ista ta pravila voli kršiti, i koja ne planira živjeti u zaklonu nametnutih uvjerenja. Zvuči pomalo kao "Čokolada" Joanne Harris ili "Stepfordske supruge" Ire Levin, i jest, slično je - ali bolje. Dok god se ljudi kreću po identičnim obrascima, zapadaju u identične zamke i uče iznova i iznova iste lekcije, ovakvih romana će trebati, i čitatelji će ih voljeti. Tko na kraju pobijedi - neprosvjećena masa ili snaga nepobjedivosti individualnog duha? Odgovor nikad nije isti. Opuštajuć a zanimljiv, uhodan a inovativan, ovaj bi vam se lako mogao pronaći na popisu omiljenih.