Romantično putovanje

8 razloga zbog kojih se isplati posjetiti Grčku

03. rujan 2022.

Fotografija: Lightbulb/Unsplash

"Zašto ste došli u Grčku, kraj Hrvatske koja je toliko božanstvena?", pitao nas je prošli tjedan jedan Nijemac, dok smo čekali da naš mornar zaveže brodicu koju smo unajmili za cjelodnevno istraživanje skrivenih uvala. Ovo su razlozi zbog kojih morate posjetiti Grčku.

Hrana

Tipična mediteranska prehrana obogaćena je specifičnim specijalitetima koji su, kako se spuštate bliže turskoj obali, sve orijentalniji. Za razliku od Hrvatske, gdje ćete na plaži vrlo teško pojesti ribu na gradele netom izvađenu iz mora, u Grčkoj će vam kao uličnu hranu često ponuditi catch of the day, gyros sa svježim, lokalnim namirnicama, male musake (najbolju sam jela na slavnoj rajskoj plaži na Mykonosu), grčku ili tzatziki salatu. U Hrvatskoj se hrana za "s nogu" svodi na prethodno smrznute krumpiriće i – ako ste jako sretni - na uvezene ribice. Ukoliko ste foodieji, odaberite jedan od otoka koji su već desetljećima prave mondene meke, poput već spomenutog Mykonosa, Santorinija ili Krete. Tamo se nalaze najbolji svjetski restorani u verziji za odmor, poput senzacionalne Zume.

image

Fotografije: Profimedia

Roadtrip

Iako vožnju automobilom po otvorenoj cesti najčešće vežemo za američku pustopoljinu, grčki su otoci stvoreni za lutanje starim jeepom. Oni hrabriji uzimaju motore: preporuka su ipak sigurniji auti, jer postoje plaže do kojih se dolazi makadamom, ceste su često strme, a Grci voze kao tipični vatreni Mediteranci. Ipak, postoje plaže kao što je kultna Agios Sostis na Mykonosu do koje vodi izuzetno uska cesta zbog koje su sve popularnija quad vozila.

Arhitektura kuća i hotela

Ukoliko unajmljujete kuću s prijateljima, ona će često biti na brdovitom dijelu jednog od otoka (pa će vam rent-a-car doista biti neophodan). To zvuči kao gnjavaža, ali u Grčkoj se tako živi i ljetuje. Međutim, ne mrštite se: te su kuće sve božanstvene. Arhitektura je najčešće u potpunom skladu s prirodom, a one nekretnine koje nisu blizu mora gotovo uvijek imaju bazen u ponudi. Ukoliko birate hotel za dvoje, izbor je gotovo pa nevjerojatno velik: od onih tipičnih bijelih "stijena", do velikih resorta na plaži. Nemojte se bojati udaljenosti mora, prekrasnih lokacija je toliko da ovo nije odmor koji ćete provesti uz jedno omiljeno drvo na plaži. Ako ne možete potrošiti tisuće eura na smještaj a ludi ste za dizajnerskim hotelima i želite odmor u kojem će netko srediti sobu svako jutro i prirediti božanstveni doručak prepun smokava, mekanog sira i svježeg jogurta, ne brinite se: svake se godine otvaraju butik hoteli koji oduševljavaju stilom i konceptom, te konkurentnošću cijena.

image

Pogled iz vile na plaži Elia
Fotografija: Dimitris Kiriakakis/ Unsplash

 

Party

Odaberite Mykonos. Od slavnih (after)beach barova, do klubova koji su još od sedamdesetih propagirali LGTBQ scenu i drag zajednicu (i nastupe), nema mjesta na kojem nećete dočekati zoru. Nije samo gay friendly, već i gay raj. Mykonos je "bridan" na zabavu - zato je ujedno i jedan od najskupljih grčkih otoka. Party počinje na plaži - slavnih pet povezano je i busevima iz glavnog grada, i vodenim taksijima koji vas voze od jedne do druge, ali i, ako vam je previše, do onih malo izoliranijih. Vibe je različit: od boemskog do super šminkerskog.

image

Fotografija: Jason Blackeye/ Unsplash

 

Romantika

Jedna riječ: Santorini. Od najljepših zalazaka sunca na svijetu (koji će vam pružiti gradić Oia, koji doslovno izgleda kao s razglednice, s plavo-bijelim kućicama, okupan suncem, na brdašcu s kojeg puca pogled na horizont koji guta sunce i Egejsko more), do posebnih ponuda za medeni mjesec i općenito zaljubljene parove, ne postoji otok koji je toliko romantičan a toliko savršeno neljigav. Grci su nekako uspjeli svladati ljubav bez Valentinova, generičkih ruža i lošeg šampanjca. Pomažu im i arhitektura i priroda, ali i generalni duhoviti stav koji će vas više podsjećati na "Grka Zorbu", a manje na "Mamma Miju".

image

Gradić Oia
Fotografija: Massimiliano Donghi/ Unsplash

 

image

Santorini
Fotografija: Profimedia

Shopping

Nema do accessoriesa i nakita kupljenog u Grčkoj. Otoci su prepuni malih konceptualnih butika koji rade do ranih jutarnjih sati, pa se istovremeno osjećate kao da ste na odmoru, zabavi, i u Parizu. Od izbora sunčanih naočala koji variraju od vintage (posjedujem jedne kupljene na Mykonosu 2006. iz sedamdesetih) do najhot Celine kockastih modela, preko handmade grčkog nakita koji je, garantiram vam, najljepši na svijetu, do lana, pamuka i clutch torbica nepoznatih dizajnera i predmeta za dom zbog kojih ćete zaboraviti i Zaru i H&M home. Upozorenje: zbog plavo-bijelih deka koje svake godine kupim, moram uzeti dodatni carry on kofer u Zagrebu.

Plaže

Što ste južnije, more je toplije, pa je tako i sezona produženija. U Grčkoj se možete kupati od svibnja do listopada (iako mještani tvrde da je to moguće cijele godine). Plaže su tropske, bijele pješčane, crne vulkanske pješčane i one od ugodnih oblutaka. Ako želite prave party plaže, zajedno s barovima, kafićima, restoranima i beach modom, Grčka je izbor za vas. Ako želite izolirano azurno more s bijelim oblucima, Grčka je izbor za vas. Plaže prepune crnih oblutaka (ostatak vulkanskog podrijetla) uvijek su senzacija. Najbolji dio je taj što svaki dan može biti drugačije iskustvo ljetovanja. Nemojte nikako ostati samo na jednoj plaži, a ni samo na jednom grčkom otoku.

image

Fotografija: Profimedia

image

Fotografija: Privatni album

Meditacija

Postoje neotkriveni grčki otoci, na kojima ćete imati osjećaj da ste "sami" (s partnerom, prijateljicom, djetetom). Daleko od raje, buke, i trošenja para, nalaze se tracking staze, skrivene plaže, vožnje brodom, i resorti koji su daleko od robinzonskog, ali nude svakodnevnu jogu, meditaciju, i privatne pješčane plaže. Za inspiraciju, pogledajte novootvorene Casa Cook resorte, koji nude yoga retreate u listopadu.

image

Fotografija: Privatni album