Otkačeni natječaj

Airbnb će nagraditi najluđi, najinovativniji dizajn

28. srpanj 2022.

Fotografija: Airbnb

Želite li svoj idući godišnji odmor provesti u krumpiru, cipeli ili kućici na drvetu, bacite se na pretraživanje autentičnih objekata koje nudi Airbnb. Uz već postojeće, u tijeku je i natječaj za najoriginalniju ideju koja se tek treba pretočiti u stvarnost.

Kada je ne koristimo kao stranicu za najam smještaja u gradu koji planiramo posjetiti, Airbnb može poslužiti i kao savršena platforma za maštanje. Istraživanje senzacionalnih smještaja i arhitektonskih kreacija može začiniti dnevnu rutinu i potaknuti nas da na tren iskoračimo iz nje. Pri pregledu ponuđenog posebno je atraktivna "OMG!" kategorija, na našoj inačici portala prevedena kao "WOW!". U toj su rubrici predstavljeni oni objekti koji se ističu inovativnim dizajnom koji najčešće djeluje kao da pripada nekom fantasy romanu ili filmu. 

Cirkulirajući tom kategorijom možete pronaći smještaj u gusarskom brodu, svemirskoj letjelici (koja je poslužila i kao ikonica rubrike), bačvi, kućici na drvetu, ogromnoj cijevi, kartonskoj kutiji ili bilo čemu što se na adekvatan način prilagodilo i pretvorilo u prostor za iznajmljivanje. Da je interes sve veći pokazuje i rast noćenja u unikatnim smještajima 2021. za čak 49% u odnosu na 2019. godinu. 

image

NLO kuća 
Fotografija: Profimedia

image

Kuća-cipela
Fotografija: Profimedia

Nadahnut pažnjom koja se nataložila oko takvih objekata, Airbnb je prošloga tjedna zaključao natječaj kojim će najtalentiranijim umjetnicima - njih stotinu - dodijeliti iznos od po sto tisuća dolara, i to upravo za one kreacije koja se pokažu najinovativnijima i posve drukčijima. Cilj natječaja je vidjeti koliko lud i egzotičan smještaj može biti, a da pritom ostane funkcionalan, izvediv i održiv. Htjelo se na taj način arhitekte i dizajnere razriješiti okova, dopustiti im da, možda kroz komunikaciju s djetetom u sebi, rašire krila svojoj mašti i odstupe od zacrtanih tradicionalnih granica. I sam se natječaj zove "Airbnb OMG! Fund", baš kao i navedena kategorija. Prijaviti se mogao svaki umjetnik "s nesvakidašnjom idejom" koji je uvjeren da će baš njegov rad u ljudima izazvati takvu reakciju, a sada je preostalo uzbuđeno iščekivati rezultate.

image

Interijer i eksterijer kuće-krumpira, djelo dizajnerice i članice žirija Kristie Wolfie
Fotografija: Profimedia

Prijave će ocjenjivati četiri suca: Bruce Vaughn, potpredsjednik tvrtke, Koichi Takada, osnivač međunarodnog arhitektonskog studija Koichi Takada Architects, Kristie Wolfie, jedna od superhostova i - u središtu konstelacije - Iris Apfel, modna ikona i dizajnerica interijera. 

image

Kuća-košica 
Fotografija: Airbnb