GG binge

Ako vam ‘Bly Manor‘ nije dovoljno jeziva, evo još nekoliko sličnih serija

16. listopad 2020.
Fotografije: Profimedia
Ines Madunić
Ines Madunić

Dani su sve kraći, temperature sve niže, vani je tmurno - idealno vrijeme za gledanje horora. Evo nekoliko serija koje će vam se svidjeti ako ste zaželjeli ovog žanra.

Serija o kojoj svi pričaju u posljednjih nekoliko dana i koja je vrlo brzo došla do jedne od najgledanijih u Hrvatskoj, ali i na globalnoj razini je Netflixova "The Haunting of Bly Manor". I dok neki kažu da je to jezivi horor, a drugi da je "samo" triler, jasno je da se ne radi o light zabavi. Evo o čemu se radi, a usput smo pronašli i druge, slične serije koje možete gledati nakon što završite s ovom. 

The Haunting of Bly Manor

Priča ide ovako: mlada dadilja dolazi na imanje Bly Manor kako bi se brinula za dvoje djece, dječaka i djevojčicu. Zaposlio ju je njihov stric da se brine za njih dvoje nakon što im roditelji poginu. No, dadilja brzo shvati da se ne radi o običnom imanju, kao ni o običnoj djeci... 

Serija se djelomično bazira na "The Turn of the Screw", romanu Henryja Jamesa, a definitivno će vam se svidjeti ako volite jezive priče o ukletim vilama, djeci i njihovim lutkama i slično.

The Haunting of Hill House

Ako želite ići po redu, onda biste trebali pogledati ovo prije "Bly Manor" jer tako su i snimljeni, i to od istih autora. Radi se o prva dva dijela planirane trilogije "The Haunting". 

U ovoj desetodijelnoj seriji pratimo petero djece, braće i sestara, i to u dva vremenska perioda. Prvi je njihovo djetinjstvo u vili Hill House, a drugi njihov odrasli životu u kojem ih još uvijek prate traume koje su tamo doživjeli. Autor i redatelj obje serije je Mike Flanagan. 

The Mist

Možda ste čitali istoimeno djelo Stephena Kinga iz 1980. ili gledali film Franka Darabonta iz 2007., no ovo je serija Christiana Torpea s 10 epizoda koju možete pogledati na Netflixu. 

Priča je poznata - maleni grad Bridgeville odjednom počne obuzimati gusta magla koja, čini se, skriva nešto strašno. Nitko tko u nju uđe, ne izađe živ. Pratimo priče raznih stanovnika grada koji se u trenutku kad se magla spusti nađu na različitim mjestima - neki u crkvi, neki u trgovačkom centru, neki u bolnici. Naravno, u svemu se otkrivaju pojedinačni strahovi, traume iz prošlosti koje nisu otpuštene, a koje se sad vraćaju... Za sve ljubitelje Stephena Kinga, ovo je prava poslastica. 

Ju-On: Origins

A za ljubitelje japanskih horora, evo prave poslastice. Franšizu "Ju-On" stvorio je redatelj Takashi Shimizu, čiji su prvi radovi na tu temu bili kratki filmovi "Katasumi" i "4444444444". Franšiza, odnosno serija filmova vrti se oko uklete kuće u četvrti Nerima u Tokiju, u kojoj se događaju strašne stvari. Sve počinje kad ljubomorni suprug ubije suprugu i sina na vrlo nasilan način - to se prokletstvo zatim prenosi na svakoga tko živi u toj kući. Na temelju tog serijala nastao je i američki "The Grudge", a u ovoj seriji, "Origins", u šest epizoda pratimo priče iz iste uklete kuće. 

Goedam

Jedna sezona ove južnokorejske serije ima osam jezivih priča, ali sve su kratke. Epizoda traje 5 do 10 minuta, no to vam je i više nego dovoljno da se uplašite. Priče su razne, kao i likovi, a fanovi azijskih horora sigurno će cijeniti i ovaj minimalistički format. Većina se temelji na urbanim pričama o duhovima i drugim čudovištima, a izvedba je jako zanimljiva, pogotovo s obzirom na tako kratak format.