Riješila se poklona

Angelina Jolie zaradila milijune na slici Winstona Churchilla

04. ožujak 2021.
Fotografije: Profimedia
Ines Madunić
Ines Madunić

Na aukciji u kući Christie‘s prodana je rijetka slika bivšeg britanskog premijera Winstona Churchilla.

Ako ste ljubitelj povijesti ili ste samo gledali britansku seriju "The Crown", vjerojatno ste upoznati s time da je nekadašnji britanski premijer Winston Churchill bio amaterski slikar. Nije mnogo njegovih djela ostalo i ne radi se vrhunskoj umjetničkoj vrijednosti, no cijenjene su zbog svoje rijetkosti i povijesnog značaja. Jedina slika koju je naslikao tijekom Drugog svjetskog rata zove se "Tornjevi džamije Kutubije", a poklonio ju je tadašnjem američkom predsjedniku Franklinu D. Rooseveltu. Slika je sad prodana na aukciji u kući Christie's za nevjerojatnih 11,5 milijuna dolara. Prodala ju je Angelina Jolie, koja je sliku dobila na poklon od bivšeg muža Brada Pitta. 

image
Ulje na platnu postiglo je rekordnu cijenu

Churchill je sliku radio inspiriran svjetlima Marakeša, glavnog marokanskog grada koji ga je očarao kad ga je prvi put posjetio 1935. Osam godina poslije u tom je gradu s Rooseveltom sudjelovao na Casablanca konferenciji, na kojoj su Saveznici dogovorili traženje bezuvjetne predaje Sila osovine. Slika predstavlja pogled koji su Churchill i Roosevelt imali na Marakeš i džamiju Kutubiju dok su razgovarali. 

Slika je procijenjena na 3,5 milijuna dolara, a za vlasništvo nad njom borilo se 10 anonimnih kupaca. Aukcija je trajala svega desetak minuta. Osim ove slike, koja je postigla najvišu cijenu, prodane su još dvije slike istog autora.

image
Ukupno je prodano tri slike Winstona Churchilla

"Za ovo ulje na platnu saznali smo od lokalnih trgovaca umjetninama. Vlasnica ga je pronašla na tavanu nakon što je njezin očuh preminuo. Navodno ga je naslijedio, a slika je bila zaboravljena više od 50 godina. Uvijek je uzbudljivo kad naiđete na takvu nevjerojatnu sliku s velikim povijesnim značajem", izjavio je pred aukciju M.S. Rau, trgovac umjetninama iz New Orleansa koji je sliku prodao Bradu Pittu.