Život na rasprodaju

Aukcija osebujne "životne scenografije" jedne od najvećih američkih autorica

10. studeni 2022.

Fotografije: Profimedia

Uvijek je zanimljivo vidjeti što je to što "čini" nečiji život, ne samo u duhovnom, već i u materijalnom smislu. Detalji su, jasno, ključni.

Karijera Joan Didion kao spisateljice i utjecajne kritičarke američke kulture započela je 1960-ih kada je izbila na scenu kao novi i osebujni glas. U braku je bila s piscem Johnom Gregoryjem Dunneom, a nakon prvih par godina braka par se preselio u Didioninu rodnu državu Kaliforniju gdje su nastavili svoje karijere. 

Postali su glamurozni par s dvije obale koji često posjećuje holivudska scena u Kaliforniji i književni svijet u New Yorku. Utjecaj oba ova mjesta može se osjetiti kroz karijeru ove velike autorice kao spisateljice, kao i u kolekciji umjetnina i predmeta koji su (doslovno) okupirali njezin stan u New Yorku na kraju njezina života. Prijateljstva s umjetnicima otvarala su priliku za nabavu umjetničkih djela koja odražavaju kreativni i intelektualni milje, tu jednu osebujnu atmosferu Didion-Dunne obitelji.

Kao promatračica nacionalne politike i vlastitog života, uvide je beskompromisno iznosila u svojim novinskim tekstovima i knjigama. Njezini memoari tuge "Godina magičnog razmišljanja” (kod nas objavljena u Frakturi) i "Blue Nights” (još nisu prevedeni) nefikcionalna su (tako je ona određivala svoje knjige) proza koja otvara dvije velike teme: kako se suočiti s gubitcima voljenih osoba i s druge strane demitologizira funkcije roditeljstva dok propituje vlastito starenje te se osvrće na svoj prošli život, na svoj život s posvojenom kćeri – pita se, jesam li joj pružila dovoljno ljubavi? Promijenila je i zadužila autobiografski žanr.

Istaknuta djela u ovoj rasprodaji uključuju djela Richarda Diebenkorna, Sama Francisa, Bricea Mardena, Eda Ruscha, Jennifer Bartlett, Vije Celmins i Patti Smith. Također je uključen izbor fotografija Joan Didion, Brigitte Lacombe, Annie Liebovitz, Mary Ellen Mark i Juliana Wassera. Namještaj i ukrasi iz Didioninog stana uključuju veliki radni stol iz Kalifornije, stol Pembroke iz kasnog regentstva, američki pisaći stol, srebro, porculan i kolekcionarske predmete koje su skupljali na svojim putovanjima, te predmete koje su im darovali umjetnici i pisci. Također će biti uključen izbor knjiga i drugih efemera. Aukcija kreće za šest dana, a i sami se možete uključiti u istu, na linku gdje ćete moći dati svoju ponudu, ako želite.

Prihod od prodaje koristit će se za brigu o pacijentima i istraživanje Parkinsonove bolesti i drugih poremećaja kretanja na Sveučilištu Columbia te Povijesnom društvu Sacramento u korist stipendije Sacramento City Collegea za žene u književnosti.