gg tehno

Aukcije budućnosti: NFT-ovi koji su promijenili živote svojih autora

12. veljača 2022.

Kolumnist Tomislav Pancirov piše o NFT tokenima i vrijednosti digitalne umjetnosti.

Snovi o svjetski popularnoj umjetnosti (i bogatstvu) ostvarili su se ovim digitalnim umjetnicima na NFT tržištu vrijednom više od sedam milijardi dolara. Ako niste upoznati s temom, riječ je o jedinstvenim digitalnim tokenima s kojima možete trgovati, poput nekada popularnih kolekcionarskih kartica. NFT-ovi se u stvarnom svijetu ne koriste mnogo, ali će sa širenjem primjene proširene stvarnosti i metaversea njihova posebnost tek doći do izražaja. 

Postoje dvije vrste umjetničkih NFT-ova - oni sličniji klasičnoj prodaji umjetničkih djela gdje umjetnik izrađuje jednu umjetninu i NFT kolekcije u kojima umjetnici i programeri najčešće stvaraju 10.000 NFT-ova koji imaju isti predložak s različitim karakteristikama. Pogledajmo neke od najvrednijih NFT-ova koji su promijenili živote svojih autora. CryptoPunks se smatra originalnom NFT kolekcijom koja je stvorena još 2017. kada je bitcoin tek dobivao na popularnosti. Kolekcija sadrži 10.000 cryptopunka, a najjeftiniji počinju od 100 ethereuma ili oko 400.000 dolara.

image

CryptoPunk broj 9998

CryptoPunk broj 9998 je NFT 'prodan' za najvišu svotu ikada - 530 milijuna dolara. Iako se kasnije pokazalo da je ovaj token fiktivno prodan samo u svrhu umjetnog dizanja vrijednosti, trenutačna cijena mu iznosi više od jedne milijarde dolara.

image

Prvih 5000 dana

Aukcijska kuća Christie's objavila je prodaju ovog NFT-a za 69,346.250 dolara. 'Prvih 5000 dana' obuhvaća svaku pojedinačnu sliku iz prvih 5000 dana umjetnika pod imenom Beeple, posloženih u monolitnu kompoziciju. Beeple ima čak 2,3 milijuna pratitelja na Instagramu, a surađivao je i s Louis Vuittonom u sklopu njihove igrice Louis the game, o kojoj smo pisali u prošlom broju magazina.

image

Not Forgotten, But Gone

'Not Forgotten, But Gone' je video NFT koji prikazuje kostur gumenog medvjedića unutar kutije, a kreirao ga je jedan od popularnih suvremenih umjetnika iz New Yorka, WhIsBe. On je već ranije bio poznat po svojim muralima s gumenim medvjedićima na raznim mjestima u Brooklynu, a 'Not Forgotten, But Gone' njegova je najskuplja NFT kreacija dosad, u vrijednosti od čak milijun dolara.

image

Bored Ape Yacht Club

Jedna od najpopularnijih NFT kolekcija - Bored Ape Yacht Club - prikazuje majmune kojima je dosadno s raznim varijacijama dodataka i obilježja. Cijela kolekcija je generirala oko milijardu dolara, a Sotheby'sova prodaja ovog Apea broj 8817 od 3,4 milijuna dolara je najvrednija u kolekciji.

image

Jack Dorsey 

NFT-ovi mogu biti i već objavljeni oblici digitalnog sadržaja, a ova verzija prvog tweeta na svijetu, suosnivača i izvršnog direktora Twittera Jacka Dorseyja, prodana je na aukciji za 2,9 milijuna, poslije doniranih afričkoj humanitarnoj organizaciji. Govori se o tome da bi TikTok, osim nedavno ostvarene NFT suradnje s popularnim content kreatorima, mogao postati NFT tržište na kojem bi svatko mogao jednostavno stvarati svoju NFT umjetnost.