Novi hit

Biografski dokumentarac o jednom od najvećih modnih fotografa

04. kolovoz 2020.
Fotografije: Getty Images; Profimedia 
Srđan Sandić
Srđan Sandić

"Helmut Newton: The Bad and the Beautiful" slavi njegovu "političku nekorektnost", ili nam ne trebaju navodnici - odlučite sami.

Redatelj Gero von Boehm koristio je u dokumentarcu samo ženske glasove, s izuzetkom Newtonovog. Fotograf je, poznato je, imao svoj "tip" žena kojima je davao prostor. One su bile "amazonke" i projicirale su snagu i eksplicitan seksipil. Muškarce na svojim fotografijama smatrao je "dodatkom".

image
Cyberwoman/Profimedia

Ostali omiljeni rekviziti uključivali su cigarete sa svojom faličnom simbolikom i mesarske specijalitete poput piletine i/ili sirovog mesa. Dominacija i pokornost bile su dio dominantne motivike. Ipak, prostor za interpretaciju je zaista velik što ga i čini jednim od najvećih modnih fotografa svih vremena.

image
Cyberwoman /Profimedia
---

Moć je jedna od glavnih Newtonovih tema, i to je ono što njegov rad, na prvu, čini toliko kontroverznim, a poglavito u ovom trenutku "kulture otkaza". Njegovu političku nekorektnost ipak, slavi i ovaj dokumentarac.

image
Cyberwoman /Profimedia

Mnogi teoretičari fotografije za njega su mislili da je mizogin, između ostalog i slavna Susan Sontag. Velika Anna Wintour za njega je rekla da je jedan od rijetkih čiju fotografiju kada vidite, znate tko je autor.

Film možete pogledati u virtualnom kinu.