Pozno ljeto u Dubrovniku

Biser Mediterana svoje najljepše dane čuva za rujan

14. rujan 2020.
Fotografija: Julien Duval
Ines Madunić
Ines Madunić

Dubrovnik, jedan od najljepših gradova cijelog Mediterana, ovog kasnog ljeta poziva vas da otkrijete sve njegove čari.

Deveti mjesec početak je nove sezone, nove školske godine, jesen se približava i svi se pripremamo za neke nove izazove. No, rujan je i puno više od toga. Može biti idealan mjesec za najbolji godišnji odmor - sad kad su se svi vratili, vi pobjegnite na more. 

Sunce je oslabjelo, no još uvijek je savršeno ugodno, posebno na krajnjem jugu, gdje sezona kupanja nije ni blizu gotova. Dani su još dugi, a temperature najbolje da se uputite u istraživanje bez prevelike gužve. Kao savršeno mjesto za rujanski bijeg ističe se Dubrovnik, jedan od najljepših gradova na Mediteranu. 

image
Foto: Julien Duval

Dubrovnik su ove godine, kao i uvijek, posjetili brojni svjetski celebrityji, poput košarkaša Magica Johnsona, glazbenika Roda Stewarta i glumca Owena Wilsona, koji su ostali oduševljeni ljepotom, poviješću i gastronomskom ponudom. 

Jedan od naših najljepših gradova ove se godine posebno veseli svim posjetiteljima za koje je, kao i uvijek, sačuvao svoje najbolje strane. Tako vas ovog rujna očekuju brojne pogodnosti i popusti kako biste u potpunosti uživali u bogatoj ponudi. 
Jedan od razloga zbog kojih su mnogi baš ove godine posjetili Dubrovnik baš je ovo specifično vrijeme u kojem se nalazimo. Jer Dubrovnik je prvi na svijetu još u 14. stoljeću uveo obaveznu karantenu za sve koji ulaze u Republiku, i to kako bi se spriječilo širenje kuge. Prva je svjetska karantena bila u Lazaretima, a upravo tamo možete pogledati i izložbu o njezinoj povijesti. 

image
Foto: Zoran Marinović

Ljubitelji popularne kulture neće propustiti šetnju zidinama i posjet svim slavnim mjestima na kojima se snimala serija "Igra prijestolja". A za sve romantičare, nemojte zaboraviti da su rujanski zalasci sunca na Srđu jedni od najspektakularnijih na cijelom Mediteranu. 

Kad god se nađete u Dubrovniku, gastronomija će biti važan dio vašeg posjeta. Kraj ljeta posebno je atraktivan jer ćete uživati u obilju sezonskih namirnica, kao što su grožđe i smokve, kojima je baš sad sezona. Ove se godine u rujnu održava i 7. Good Food festival u Dubrovniku, gdje ćete moći probati lokalne, sezonske namirnice, ali i specijalitete nekih od najboljih kuhara.

image
Foto: Julien Duval

Poštujući epidemiološke mjere, od 24. do 27. rujna očekuje vas tradicionalni Tjedan restorana s festivalskim menijima, posebna ponuda doručaka, gastro ture, vinokušnje, slatka festivalska ponuda, radionice u Deši, festivalski ljetni kino program, BarBaQ u Dubrovačkoj pivovari te ostala zanimljiva gastro događanja.  

Ljubitelji glazbe neće propustiti koncert Ines Tričković Sexteta, koji će izvesti svoj program "Runjić in blue", inače nagrađen Porinom. Vrhunski svjetski glazbenici predvođeni nagrađivanom jazz pjevačicom Ines Tričković zasvirat će 24. rujna na platou Lazareta. 

image
Foto: Zoran Marinović

Jedan dan svakako sačuvajte za posjet Lokrumu, otoku na kojem ćete uživati u čistom moru i bogatoj vegetaciji. 

Ako dosad niste imali priliku, ovaj je rujan zaista jedna od najboljih prilika da doživite "biser Mediterana" u njegovom najboljem svjetlu, pod ugodnim rujanskim suncem. Dubrovnik, tamo gdje je srce. 

Promotivna akcija Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika "Pozno ljeto u Dubrovniku" od 15. do 30. rujna, uključuje popuste i pogodnosti za posjetitelje Dubrovnika na brojne turističke usluge iz niza raznih kategorija: znamenitosti, muzeja, galerija, ponuditelja smještaja i ugostitelja. Sve pogodnosti i popuste potražite na tzdubrovnik.hr

image