Intrigantan dokumentarac

Blondie i Havana se javno vole

01. svibanj 2021.
Fotografija: Rob Roth 
Srđan Sandić
Srđan Sandić

Iako djeluje kao glazbeni dokumentarac, potka filma je neminovno duboko politična i valja se nad njim zamisliti.

Blondie: Vivir en la Habana - film prati Debbie Harry i ostatak legendarnog benda na putovanju na Kubu, istražujući razmjenu i "politiku" između tadašnjeg New Yorka i Havane te utjecaj kubanskih glazbenika na njihov opus. 

Blondie su bili pozvani u Havanu 2019., gdje su nastupali i surađivali s lokalnim glazbenicima u sklopu programa kulturne razmjene.

Izlet je očito ispunio desetljećima dug san benda, posebno osnivača i gitarista Chrisa Steina, koji je želio Kubu posjetiti punih 40 godina. Opisan kao "portret snova" prvog iskustva New wave benda u Havani, dokumentarni film kao protagoniste ima Harry, Steina i bubnjara Clema Burkea. Snimljen na 16-milimetarskom i 8-milimetarskom filmu, prikazuje i nastupe s kubanskim glazbenicima, bilježeći "čarobnu razmjenu˝ između glazbenika iz dva grada isprepletenih utjecaja. 

Film je prvo bio mišljen kao kratki, ali onda se s vremenom razvio u dugometražni – iz jasne želje da se ispriča neispričano što kratka forma ne trpi. Bit će prikazan na Sheffield Doc Festu te na Tribeca festivalu. Skromno se možemo nadati da će posjetiti i jedan od naših nekoliko filmskih festivala. Režiju potpisuje Rob Roth.