GG binge

Britanske krimi drame uvijek su dobar izbor

19. lipanj 2020.
FOTOGRAFIJE: Profimedia
Ines Madunić
Ines Madunić

Odrasli smo uz "Umorstva iz Midsomera", a i danas volimo pogledati avanture inspektora Barnabyja - ne ovog novog, onog "originala". Britanska krimi drama žanr je koji nam odgovara uvijek, a pronašli smo nove koje ćete voljeti.

Znate kako to otprilike ide - napaćeni detektiv s misterioznom i burnom, možda čak tragičnom prošlošću, dolazi u gradić u kojem se uskoro događa strašan zločin. Rastrgan između dužnosti i želje za mirnim životom, krene u potragu za zločincem. Poznat je po kršenju pravila, nekonvencionalnim metodama i crnom humoru...

Šalu na stranu, iako mnoge serije imaju baš takve temelje, nisu sve iste, ali ono što izdvaja britanske krimi drame je kvaliteta priče i produkcije zbog čega su uvijek zanimljivije i napetije od onih američkih, koje ponekad mogu biti naivne.  

Pronašli smo nekoliko odličnih, vizualno impresivnih i jako napetih britanskih krimi drama koje ćete bingeati cijeli produženi vikend. 

Broadchurch

Tri sezone ove serije odgledat ćete u jednom dahu. U glavnoj ulozi je David Tenant, a njegovu partnericu glumi Olivia Colman. Prva se sezona bavi traženjem ubojice 11-godišnjeg Dannyja Latimera, dječaka iz Broadchurcha te posljedicama koje taj događaj ima na maleni grad. U drugoj sezoni pokušava se privesti pravdi njegovog ubojicu, dok je u trećoj u središtu priče silovanje žene na lokalnoj zabavi, dok se sporedne radnje bave posljedicama ubojstva dječaka. 

Odlična glumačka postava, jeziva priča, jako dobar razvoj likova ono su što izdvaja Broadchurch od mnogih drugih serija slične tematike. 

Marcella

Treća sezona upravo je došla na Netflix. Priča prati detektivku iz Londona koja se nakon 11 godina vraća na posao kako bi uhvatila ubojicu koji je, čini se, ponovno počeo ubijati. Istovremeno prolazi kroz obiteljsku dramu te se nosi s neki zdravstvenim problemima. Marcella se uskoro uplete u mrežu kriminala, a izlaz se čini nemogućim...

Anna Friel u glavnoj je ulozi, a scenarist je Šveđanin Hans Rosenfeldt, inače autor "Mosta" i drugih popularnih nordijskih noir serija. Neočekivani zapleti i odlična gluma te poseban štih skandinavskog krimića odlikuju ovu sjajnu seriju u kojoj žena konačno nije samo sporedan lik prepun empatije i ljubavi za cijeli svijet. 

Giri/Haji (Duty/Shame)

Englesko-japanska serija svidjet će se svima koje zanima japanska kultura, posebno priča o yakuzi, tokijskoj mafiji. Dijelom se radnja odvija u Tokiju, a dijelom u Londonu, gdje detektiv Kenzo Mori dolazi u potrazi za svojim bratom. U svemu mu pomaže neobična skupina likova, no ni u Tokiju nije mirno - na pomolu je mafijaški rat... 

"Giri/Haji" priča je o obitelji, dužnosti i novim počecima s puno crnog humora i napetosti, a posebna je po tome što kombinira engleske i japanske dijaloge, što su i glavni protagonisti naveli kao najveći izazov pri snimanju. 

Line of Duty

Nešto drugačija serija koja se bavi odjelom unutarnje kontrole u londonskoj policiji koji vodi Ted Hastings, a u koji dolazi mladi policajac Steve Arnott. Istražuju vlastite kolege koji krše ne samo pravila struke, nego i zakon, zbog čega su iznimno nepopularni, no njihov je posao kompleksan i često u sivoj zoni.

"Line of Duty" jedna je od najpopularnijih BBC-ih serija u posljednjih nekoliko godina, s likovima ćete se brzo povezati, a radnja je stalno napeta te se u njoj kombiniraju ne samo malene greške policajaca, nego i široko raširena korupcija u policiji te, naravno, osobni životi istražitelja. 

Hinterland

Velška kriminalistička drama čija se radnja odvija u Aberystwythu te su dijalozi dijelom na engleskom, a dijelom na velškom jeziku. Serija je prvo snimljena u potpunosti na velškom, no za potrebe BBC-a i globalnog emitiranja dijelovi su snimljeni na engleskom.

Osim lijepog velškog jezika, koji se ne čuje gotovo nikad u mainstreamu, serija je prepuna impresivnih velških krajolika, koji se kombiniraju s jezivim zločinima. Tri sezone prate detektiva Toma Mathiasa koji dolazi u gradić Aberystwyth, gdje počinje istraživati smrt Helen Jenkins, nekadašnje ravnateljice dječjeg doma. 

Paranoid

Grupa detektiva iz (fikcionalne) postaje Woodmere kraj Londona pokušava riješiti ubojstvo liječnice čije je tijelo pronađeno na dječjem igralištu. Kompleksan slučaj samo se još više zapetljava, a tim detektiva počinje dobivati anonimna pisma u kojima im netko pokušava pomoći da pronađu ubojicu. Odlična ekipa britanskih glumaca, solidan scenarij i zanimljiva priča definitivno će vas držati u napetosti kroz svih osam epizoda. 

Bodyguard

Jedna od najbolje ocijenjenih i najpopularnijih serija s BBC-a u zadnjih nekoliko godina u dvije sezone prati bivšeg vojnika Davida Budda s PTSP-om koji postaje tjelohranitelj londonske policije. Odmah mu daju posao - mora štititi ministricu unutarnjih poslova, ambicioznu Juliju Montague, s čijom se politikom nimalo ne slaže. Budd se ubrzo nađe usred visokopolitičkih previranja i korupcije. Osim što se pokušava boriti sa svojim PTSP-om, razotkriva vladine tajne te je rastrgan između pitanja odanosti. Sjajna serija koja se svakako isplati pogledati. 

River

Legendarni švedski glumac Stellan Skarsgård glumi detektiva Johna Rivera kojeg pati grižnja savjesti i krivnja zbog ubojstva njegove partnerice. Iako su ga maknuli s njezinog slučaja, on još uvijek pokušava pronaći ubojicu i sve odgovorne za njezinu smrt. U tom procesu bori se s halucinacijama, osjećajem krivnje te suočen s brojnim dokazima počne sumnjati u svoju partnericu. Odlična postava i prilično mračna priča te sjajni glumci glavni su aduti ove serije.