gg interijeri

‘Broadway‘ u Melbourneu: obiteljska kuća s bazenom i teretanom

16. listopad 2021.
Fotografije: Willem-Dirk du Toit

Renovacija dvorišta u predgrađu uključivala je rušenje garaže, dodavanje bazena i stvaranje mjesta za kamper.

Želje aktivne obitelji iz Melbournea bile su da se kuća u Elwoodu, predgradskoj četvrti australskog velegrada, prilagodi njihovom aktivnom stilu života. 

"Obitelj je fokusirana na zdrav život i fitness, a obožavaju sjesti u svoj kamper i otići na put", objasnio je Jamie Sormann, koji s Joom Foongom vodi arhitektonski studio Foomann. Projekt su nazvali "Broadway".

image
U donjem dijelu garaža je za kamper
image
Trijem ispred pomoćne zgrade
image
Vanjski tuš pored bazena

Kuća s dvije etaže imala je garažu u dvorištu, no ona je bila premalena za kamper, a i nalazila se baš na sunčanoj, sjevernoj strani dvorišta. Garažu su zato srušili i na tom mjestu postavili bazen. Izgrađena je nova zgrada pored pa je tako prizemlje rezervirano za garažu u kojoj se nalazi obožavani kamper, a na prvom katu su teretana, sauna i kupaonica. Kuće u kojoj se živi nalazi se pored ove pomoćne zgrade, a u njoj se nalaze kuhinja, dnevni boravak i spavaće sobe. Ta je zgrada izgrađena u edvardijanskom stilu, vrlo tradicionalno, s trijemom i vrtom ispred. 

image
Pogled iz teretane
image
Teretana ima puno prirodnog svjetla
image
Na prvom katu je i sauna

"Tako smo stvorili dojam utočišta. Roditelji treniraju svaki dan, a ovakva odvojenost daje im potrebno vrijeme i prostor", kažu iz studija, dodajući kako i vanjski i unutarnji prostori odražavaju interese obitelji; istovremeno strukturirano i disciplinirano, ali i opušteno i zabavno. Iz teretane se pruža pogled na bazen kroz velike staklene stijene. Korišteni su prirodni materijali koji daju dojam prozračnosti i minimalističke ugode. 

image
Glavna zgrada za stanovanje