Princezice su uvijek omiljeni desert u našem domu i moja mama ih obično radi za uskrsni tanjur, onako klasične, s kremom od vanilije i male da stanu u jedan zalogaj. No ako ih malo ušminkate dodatkom hrskavog keksića dobivate sasvim drugačiji, elegantni i možda još i ukusniji desert - choux au craquelin tj. hrskave princezice punjene klasičnom slastičarskom kremom od vanilije i tučenim vrhnjem. Desert za prste polizati, ali i za pokazati malo više slastičarkog umijeća - unatoč skromnim sastojcima koje svi imamo kod kuće.
Hrskave princezice (Choux au craquelin)
Za 12 većih ili 16 manjih krafnica
Sastojci:
Craquelin (hrskavi keks)
- 50 g glatkog brašna
- 10 g gorkog kakaa
- 60 g šećera (može i smeđeg)
- 50 g hladnog maslaca
Princezice
- 130 g vode
- 20 g šećera
- 60 g maslaca
- prstohvat soli
- 80 g glatkog brašna
- 2 velika jaja
Slastičarska krema
- 250 ml mlijeka
- 50 g šećera
- vanilija – 1/4 žličice praha ili 1 žlica ekstrakta ili 1 bourbon vanilija šećer
- 2 velika žumanjka
- 25 g škrobnog brašna (gussnel)
- 15 g maslaca
- i još oko 150 ml mliječnog vrhnja za šlag
Upute:
Craquelin
Sve sastojke sjedinite i umijesite (vrlo kratko) tijesto. Možete to i u multipraktiku ili sjeckalici, samo miksajte dok se ne spoji sve. Stavite na papir za pečenje, prekrijte drugim i razvaljajte na debljinu oko 2 mm. Zamrznite.
Princezice
Vodu, maslac, šećer i sol zagrijavajte dok se maslac ne otopi. Zatim sve skinite s vatre i dodajte brašno te energično izmiješajte drvenom kuhačom. Vratite na laganu vatru i miješajte dok se tijesto ne počne odvajati od posude – nakon toga kuhajte još oko 2 minute. Lagano prohladite pa dodajte umućena jaja, malo po malo i miješajte pjenjačom ili kuhačom dok ne dobijete lijepo, sjajno tijesto.
Prebacite u slastičarsku vrećicu s okruglim nastakom i istiskujte hrpice držeći vrećicu vertikalno u odnosu na pleh obložen papirom za pečenje. Vlažnim prstom spustite vrhove tijesta.
Pećnicu zagrijte na 190°C. Zatim iz zamrznutog craquelina izrežite krugove koji bi trebali biti jednako široki ili malo širi u promjeru od princezica. Na vrh svake princezice stavite jedan krug.
Pecite prvo 20 min na 190, a onda još 20-ak min na 170°C, s time da kad smanjujete temperaturu, otvorite vrata pećnice na 15 sekundi. Vrijeme pečenja ovisi o veličini krafnica, ovo je vrijeme za krafnice koje su sirove bile oko 4 cm u promjeru.
Ohladite krafnice.
Slastičarska krema
Mlijeko zavrijte, a ostale sastojke (osim maslaca) izmiješajte u posebnoj zdjelici. Zatim vrelo mlijeko dodajte u smjesu, brzo izmiješajte pa sve zajedno vratite u zdjelu od mlijeka i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje još 3-4 minute, tj. dok se krema skroz ne zgusne i bude sjajna i svilenkasta. Na kraju dodajte maslac.
Prekrijte plastičnom folijom tako da dodiruje površinu kreme i ohladite.
Hladnoj kremi možete, a i ne morate, dodati 1-2 žlice tučenog vrhnja i izmiješajte pjenjačom dok ne postane glatka.
Princezice prerežite i punite prvo slastičarskom kremom, a zatim tučenim vrhnjem. Dobar tek!
Matejka ima i odlične savjete kako izraditi kuhano tijesto i slastičarsku kremu!