Trešnjini cvjetovi

Cvjetna fantazija Damiena Hirsta prvi put u Parizu

10. lipanj 2021.
Fotografija: Rex Features

Ovo je prva izložba britanskog umjetnika u Francuskoj.

Najpoznatiji svjetski suvremeni umjetnik, Britanac Damien Hirst, prvi put izlaže u Francuskoj. Serija djela pod nazivom "Trešnjini cvjetovi" dolazi u muzej Fondacije Cartier za suvremenu umjetnost u 14. arondismanu gdje će biti od 6. srpnja do 2. siječnja 2022. 

Serija je dovršena u studenom 2020. nakon tri godine rada, a radi se o ukupno 107 djela; razdvojenim panelima, diptisima, triptisima, a sve u velikom formatu. Tehnike slikanja kombinacija su poentilizma, impresionizma i akcijskog slikanja, a monumentalna platna oslikana pastelnim bojama omogućuju potpuno ulaženje gledatelja u cvjetni svijet. 

Fondacija Cartier snimila je i dva filma u suradnji s Hirstom koji će biti prikazani u sklopu izložbe. Prvi je sniman tijekom nekoliko mjeseci te gledateljima daje uvid u proces rada umjetnika u njegovom londonskom ateljeu. Drugi je sniman u tehnici 360 stupnjeva te prikazuje njegov drugi atelje, uz Hirstovu naraciju. 

"'Trešnjini cvjetovi' tematiziraju ljepotu života i smrti. Ekstremni su - postoji nešto gotovo neukusno u vezi njih. Dekorativni su, ali uzeti iz prirode. Intenzivni su i neuredni, kao i nježni. Htio sam se odmaknuti od minimalizma kroz ideju zamišljenog mehaničkog slikara i to mi je bilo jako zanimljivo", rekao je Hirst. 

Više informacija pronađite na stranici Fondacije Cartier.