Hrvatski film

Deset zanimljivih domaćih naslova uskoro stiže u kina

04. listopad 2022.

Fotografija: Kinorama

Vrijeme je za razbijanje predrasuda oko hrvatskog filma! Velika brojka 10 potvrđuje fascinantan uzlet domaće produkcije igranih filmova, a među navedenima svatko može pronaći nešto po svome ukusu.

Kampanja "Otkrij naš novi film" pokrenuta je u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra, a za cilj ima ukazati na mnoštvo filmova koji u narednom periodu stižu u domaća kina. Naime, čak sedam dugometražnih hrvatskih filmova ove će se jeseni predstaviti domaćoj poblici putem velikih kino-ekrana, a još tri slijede u prvim mjesecima 2023. godine. Sinoć je u Kaptol Boutique Cinema održan program u okviru kojeg su ti filmovi predstavljeni, i to kroz razgovor sa samim autoricama i autorima.

Hrvatsku kinematografiju trenutačno vodi nova generacija filmaša – čak osam filmova dugometražni su prvijenci svojih autora/ica. Kampanjom "Otkrij naš novi film" teži se te radove približiti publici, ukazati joj na bogatstvo u raznovrsnosti aktualne produkcije te svakoga pojedinačno motivirati da odabere ono ostvarenje koje će najviše odgovarati njegovima afinitetima. Svaki od tih naslova nosi određenu specifičnost, a odlikuju ih raznovrsnost tema i pristupa, snažne autorske vizije uz različite poetike i estetike i uvjerljive glumačke interpretacije.

Nosila je rubac črleni

U kinima od 22. rujna, "Nosila je rubac črleni" komedija je priznatog autora Gorana Dukića i scenaristice Sandre Antolić. Nastao u produkciji kuće Švenk i producentice Nine Petrović, film operira kao svojevrsni hommage Hrvatskom zagorju. Prvi je to dugometražni film na kajkavskom narječju u posljednjih pola stoljeća. U glavnim ulogama nastupaju Nataša Dorčić i Tesa Litvan, uz Pjera Meničanina, Ljubu Zečevića, Aretu Ćurković, Doru Polić Vitez, Ljubomira Kerekeša i druge. Publika ga je proglasila najboljim filmom na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, a pohod na domaća kina započeo je 22. rujna turnejom po zagorskim gradovima.

Illyricvm

"Illyricvm" je prvi dugometražni igrani film autora eksperimentalnih i animiranih filmova Simona Bogojevića Naratha. Povijesna epska drama iznimno je zahtjevan filmski projekt koji je nastajao nevjerojatnihosam godina. U njemu je sudjelovalo više od trideset glumaca i stotinu i pedeset filmskih radnika, a nastao je u produkciji Kinorame i Ankice Jurić Tilić. Prvi je film u svijetu snimljen na ilirskom i prvi hrvatski film na latinskome jeziku. U filmu glume Filip Križan, Ylber Bardhi, Robert Prebil, Adrian Pezdirc, Ilir Prapashtica, Ana Takač, Franjo Dijak i drugi, a u kina stiže 13. listopada.

Sigurno mjesto

Hrvatski kandidat za nagradu Oscar, "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića i producentice Miljenke Čogelje iz produkcije Pipser zaokružio je niz recentnih priznanja domaćem filmu. S dva Srca Sarajeva i čak tri nagrade na festivalu u Locarnu ušao je u povijest hrvatskog filma. Ova autentična drama izrazitog emotivnog naboja počiva na autobiografskim elementima redateljeva života, a progovara o pukotini koja nastaje u svakodnevici tročlane obitelji zbog pokušaja suicida jednog člana. Radnja je svedena na akutno – spasiti bližnjega. U filmu, osim Lerotića, glume Goran Marković i Snježana Sinovčić-Šiškov. Film stiže u kina 3. studenoga.

Šesti autobus

Renomirani domaći autor Eduard Galić u produkciji Umjetničke organizacije MissArt i s producentom Dominikom Galićem snimio je film o padu Vukovara. "Šesti autobus" bavi se vukovarskim misterijem nestanka tzv. šestog autobusa kojim su zarobljeni branitelji i ranjenici odvezeni iz vukovarske bolnice, a čija sudbina nije poznata ni nakon gotovo trideset godina. Glumačku ekipu potresne drame predvode Marko Petrić i Zala Đuric, uz Radu Vulina, Živka Anočića, Pavla Matuškog i Ozrena Grabarića. Šesti autobus u kina stiže 17. studenoga, uoči obljetnice pada Vukovara.

Gabura

Na Filmskom festivalu u San Sebastianu nedavno je svjetsku premijeru imao film "Garbura", prvijenac Josipa Žuvana. Prvi je to domaći film koji je nakon 15 godina prikazan na tom renomiranom festivalu. Nastao u produkciji kuće Maxima film i producenta Damira Terešaka, "Garbura" govori o prijateljstvu dvaju dječaka iz međusobno zavađenih obitelji koji žive u makadamskom naselju. Glumačku ekipu predvode mladi glumci Mauro Ercegović Gracin i Franko Floigl, a ostale glavne uloge nose Ivana Roščić, Marija Škaričić, Ljubomir Bandović, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić. Film u kina stiže krajem studenog.

Stric

"Stric", debitantsko ostvarenje Andrije Mardešića i Davida Kapca, triler drama s elementima apsurdnog humora, na ovogodišnjem filmskom festivalu u Karlovym Varyma, uvršten u program Proxima, ovjenčan je posebnim priznanjem, a na Pulskom festivalu osvojio je Zlatnu arenu za scenarij. Kritika ističe da je riječ o – za našu kinematografiju – potpuno nekonvencionalnom žanrovskom uratku bizarne atmosfere. Film govori o stricu iz Njemačke koji jednu obitelj kontinuirano, iz dana u dan, primorava na reproduciranje Božića i usiljene blagdanske atmosfere. Naslovnu ulogu tumači legendarni srpski glumac Predrag Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. "Stric" je nastao u produkciji Eclectice i producenata Ivana Kelave i Tomislava Vujića. Film u kina stiže 1. prosinca.

Cvrčak i Mravica

Prvi hrvatski dugometražni 3D animirani film "Cvrčak i Mravica" nakon punih će 12 godina biti predstavljen domaćoj javnosti. Nastao je u produkciji kuće Diedra producenta Dine Krpana i režiji Luke Rukavine. Priča Darka Bakliže svojevrsna je prilagodba Ezopove basne današnjem vremenu koja promiče toleranciju i suživot kroz zbližavanje "Cvrčka i Mravice" koji uspijevaju pomiriti dva suprotstavljena svjetonazora. Naslovnim likovima glasove su posudili Thara Thaller i Marko Petrić, a film u kina stiže 8. prosinca.

Glava velike ribe

"Glava velike ribe" dugometražni je prvijenac novinara i redatelja Arsena Oremovića nastao prema motivima istoimena romana Ognjena Sviličića, u produkciji Izazova 365 i producentica Maje Vukić i Katarine Prpić. Riječ je o drami koja secira međuljudske odnose u posttranzicijskom društvu koje je kreiralo, prema autorovim riječima, PTSP-jevce rata, ali i PTSP-jevce mira. U glavnim ulogama nastupaju Lana Barić (Zlatna arena za najbolju žensku ulogu), Nikša Butijer i Neven Aljinović – Tot.

Punim plućima

Komunikacija, tj. izbjegavanje iste u fokusu je igranog prvijenca Radislava Jovanova Gonza, uspješna snimatelja i redatelja videospotova. "Punim plućima" opisuje se kao gorko-slatka dramedy čija radnja prati ponovno okupljanje davno raspale grupe prijatelja nakon iznenadne smrti jednog od njih. Unatoč međusobnim zamjeranjima i tajnama iz prošlosti karmine  postaju povod za zabavu i evociranje uspomena. Film je nastao u produkciji Fade Ina i koprodukciji Propeler filma, a producentica je Sabina Krešić. Glume Aleksandra Naumov, Judita Franković Brdar, Krešimir Mikić, Rakan Rushaidat i Hrvoje Barišić.

Tragovi

Jedina autorica među tvorcima ovogodišnjih ostvarenja jest Dubravka Turić. Njezin iščekivani prvijenac "Tragovi" (produkcija Kinorama, producentica Ankica Jurić Tilić) svjetsku će premijeru imati u listopadu na 38. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi. U fokusu je "Tragova" znanstvenica koju antropološko istraživanje simbola i intarzija na stećcima suočava s velikim životnim promjenama i spoznajama o neprekinutoj ljudskoj želji za komunikacijom, potvrdom i ostavljanjem traga. Uz Mariju Škaričić, u filmu glume Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić.

Tijekom proljeća 2023. publici će se zasigurno predstaviti još četiri filma; dva su prvijenca pulskih autora – "Pula", debitantski igrani film istaknutog filmskog autora Andreja Korovljeva koji nastaje prema romanu Vladimira Stojsavljevića i u produkciji tvrtke Kinematograf, te "Pelikan", prvijenac mladog pulskog redatelja Filipa Herakovića koji se realizira u  produkciji kuće Wolfgang&Dolly. "Dnevnik Pauline P." dječji je film sniman prema popularnoj dječjoj knjizi autorice Sanje Polak u režiji Nevena Hitreca, a 2023. gledat ćemo i igrani film "Smrt djevojčice sa žigicama" u režiji Gorana Kulenovića koji nastaje po istoimenoj knjizi Zorana Ferića.