NEOČEKIVANI TREND

Detalj koji volimo: kako odabrati savršene tapete za svoj dom

01. travanj 2020.
FOTOGRAFIJE: iStock; Studijo Maras

Sad imate vremena proučiti sve detaljno, pa tako i - zidove u svom stanu. Trebaju li i oni malo proljetnog osvježenja? Imamo prijedlog - tapete. Vremena kad su one išle u kombinaciji s heklanim tabletićem na TV-u su prošla, danas su one cool detalj doma.

Počelo je sramežljivo - tapete su se počele pojavljivati u specijaliziranim časopisima i lifestyle magazinima, uglavnom kao statement zid ili samo dio zida koji je u color blocku ili s nekim grafičkim uzorkom koji potpuno odudara od ostatka sobe. A onda su tapete krenule u osvajanje svijeta interijera. Često ih koriste ugostitelji koji uz pomoć custom made tapeta potpuno mijenjaju ugođaj kafića ili restorana, a sve češće tapete se koriste u domovima. 

image
Retro uzorak može izgledati jako moderno

Možda ste i vi shvatili, sad kad cijele dane provodite doma, da bi vaši zidovi mogli profitirati od novog looka i ozbiljno razmišljate o tome da si priuštite tapete. Srećom, i kod nas se dogodio pravi mali boom kreativnih tapeta koje će uljepšati vaše zidove.  

Za to je dobrim dijelom zaslužna Josipa Maras, umjetnica i poduzetnica koja je odlučila spojiti svoje strasti i izrađivati tapete s vlastitim dizajnom. Studijo Maras pokorio je ne samo domaće i regionalno, nego i svjetsko tržište, a nastavila je s inovacijama. Tako je prošle godine predstavila i vodootporne tapete, koje se mogu koristiti u kupaonicama i saunama te drugim prostorima s visokom vlagom u zraku, a za to je osvojila nagradu i priznanje Međunarodnog ekonomskog foruma Perspektive za najuspješniju u kategoriji Razvoj ideja i inovacije u poduzetništvu u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

image
Novost u ponudi Studija Maras su vodootporne tapete

Josipa je s nama podijelila savjete za odabir i postavljanje tapeta u domu - evo što nam je predložila. 

Za početak

Prije odabira tapeta važno je obratiti pozornost na pripremu podloge. Zidovi na koje se planira aplicirati tapeta trebaju biti tretirani bez masnih i uljnih boja i premaza. Podloga mora biti čista, ravna i glatka.

Izbor 

Za odabir uzorka najbitnije je voditi se nekom paletom boja koje se koriste u interijeru. Usklađivanje prema zadanim pantonama je prvi korak u odabiru. Nakon toga obratite pažnju na stil kojeg želite postići odabirom tapete. O teorijama da mali uzorci idu u manje prostore i obrnuto je davno došao kraj, kao i po pitanju keramičkih pločica. Danas se tapete sve više odmiču od industrijske proizvodnje repetitivnog dizajna te su to sve više radovi koji od cijelog zida tvore mural.

image
Uz pravi uzorak možete transformirati cijeli prostor

U trendu su definitivno po mjeri rađene tapete koje svaki zid čine nosivim. Bilo da se radi o mirnim i pastelnim nijansama ili nekim hladnim tonovima, ako se dobro ukomponiraju u interijer, tapete rađene po mjeri su nešto što će svaki prostor učiniti unikatnim, ugodnim te dizajnerski besprijekorno odrađenim.

Samo jedan zid ili cijela soba?

Ukoliko niste vizualan tip, shemu postavljanja tapeta je dobro staviti na 3D projekciju kako biste jasno vidjeli koji efekt ćete dobiti. Tapete koje se rade po mjerama korisnika odlično izgledaju na više zidova u istom prostoru jer su tu mogućnosti prilagodbe velike. Iz jednog predloška dizajna tapete moguće je izraditi cijelu liniju koja će stilski biti ista, a u detaljima se razlikovati te tako dodatno razigrati i povezati prostor.

image
Ako su rađene po mjeri, tapete možete savršeno prilagoditi pojedinom zidu

Tapete u kupaonici

Vodootporne tapete su nešto što je još uvijek novo na tržištu, ali osvajaju na prvi pogled. Naročito kada se ljudi educiraju i uvjere da su njihova svojstva za održavanje jednaka kao i keramičkim pločicama. Većinom ih klijenti ukomponiraju s jednostavnom keramikom. U tim situacijama se ne gleda veličina uzorka tapete nego se uzorak prilagođava veličini zida. Savjet za odabir je kao i u drugim prostorima - voditi se zadanom paletom boja.