Kubizam kod kuće

Detalji za dom inspirirani životom i djelom Pabla Picassa

15. travanj 2022.

Fotografije: Zara Home

Prepoznatljiv stil poznatog slikara poslužio je kao inspiracija za čitav niz predmeta koji će s guštom ukrasiti svaki dom. Šarm kolekcije počiva na uspješnom pomirenju Picassove ekstravagancije s oku ugodnim minimalizmom.

U zabrđu Cannesa Picasso je proveo mnoga duga ljeta, a njegova fascinacija jugom Francuske očituje se i u brojnim njegovim djelima. Nova kolekcija brenda Zara Home nastala je u suradnji s Picassovim nasljednicima. I dok se trenutno u Parizu održava izložba "Maya Ruiz-Picasso, Pablova kćer", svi oni koji prepoznaju romantiku i čar odnosa poznatog slikara i njegove kćeri, a ne planiraju se uskoro zateći u francuskoj prijestolnici, mogu zaviriti u poslovnicu Zara Home i izgubiti se među predmetima koje je nadahnula upravo njihova priča. Na izložbi se mogu vidjeti umjetnikova djela i pjesme koje je inspirirala upravo Maya, kao i selekcija fotografija snimljenih u njihovoj vili u Cannesu. 

Kolekcija je raznovrsna i uključuje staklene boce, keramičke vrčeve, ukrasne jastučnice i desertne tanjure, a uz to se posebno ističe i niz jednostavnih, minimalističkih bilježnica s prepoznatljivim stilom i motivima tipičnim za Picassa. Prisutni su i uočljivi i isječci iz tekstova pisani njegovim rukopisom, koji krase velik broj predmeta. Tu su i tekstilni proizvodi: deke, krpe, ubrusi i stolnjaci, ali i, naravno, printani posteri s reprodukcijama Picassovih umjetnina. Boje koje dominiraju predmetima su tipično mediteranske - bijela, crvena i, dakako, kraljevska plava. Kupiti se može i katalog Maye Ruiz, koji osim što može poslužiti kao dekoracija za policu ili stolić u dnevnom boravku, sadrži i fotografije i portrete djevojčice koju je otac slikao od njene najranije dobi. Snažna povezanost koju su dijelili predočena je svakim od ovih predmeta, kojima je namjera upravo unijeti toplinu u dom, onu koja je tipična ne samo za obiteljske veze, već i za Francusku rivijeru. 

image

Reprodukcija djela "Enfant habille en marin au filet a papillons" Pabla Picassa (259,00-459,00 kn)/Keramički vrč (459,00 kn)/Laneni ubrusi s motivom (99,00 kn)/Keramička zdjelica Picasso (69,00 kn)/Prugasta bilježnica (89,00 kn)/Pamučna torba (219,00 kn)/Katalog Maye Ruiz (399,00 kn)

image

Reprodukcija slike "Maya au tablier" Pabla Picassa (259,00 - 459,00 kn)/Ukrasna jastučnica (99,00 kn)/Keramička vaza (259,00 kn)/Staklena boca (69,00 kn)/Prugasta deka s izvezenim natpisom (799,00 kn)/Prugasta bilježnica (89,00 kn)/Keramički plitki tanjur (89,00 kn)/Lanena bilježnica s motivom (219,00 kn)

Ostatak asortimana i cijene možete provjeriti na službenim stranicama trgovine.