GG GADGETI

Digitalni supermodeli, Uber brodovi i plaćanje dlanom za luksuzno tehnološko ljeto

24. srpanj 2023.

Naš kolumnist Tomislav Pancirov vodi nas kroz novitete i zanimljivosti iz svijeta tehnologije.

LUKSUZNE TORBICE ZA AIRPODS PRO SLUŠALICE

Želite li se i dalje držati najprodavanijih klasičnih Appleovih AirPods Pro slušalica, možda ćete za njih trebati dizajnerski modni dodatak. Hermès je najavio svoje torbice za AirPods Pro slušalice u četiri boje - Gold, Bleu Navy, Vert Criquet/Vert Bambou i Bleu Lin/ Étain. Kontrastno su prošivene, pričvršćene na dugačko kožno uže koje se može nositi oko vrata, a na poleđini imaju Hermès Paris oznaku. Ako vam je Hermèsovo rješenje previše jednostavno, a želite svoj gadget imati u francuskom luksuznom dodatku, potražite Chanelov lanac s biserima koji doslovno nazivaju nakitom za vaše AirPodse iz 2021. godine.

TESLA HUMANOIDNI ROBOTI

Elon Musk je u videu predstavljenom tijekom Teslinog posljednjeg sastanka dioničara pokazao koliko su Tesla humanoidni roboti napredovali. Pet prikazanih prototipova robota nježno podižu i okreću objekte, analiziraju okolinu koju pamte te polako hodaju u različitim okruženjima, među ostalim pokraj i dalje dugoiščekivanog minimalističkog električnog Cybertruck kamioneta najavljenog još 2019. godine.

UBER BOAT NA MIKONOSU

Slično kao što ste mogli naručiti Uber Boat i voziti se brodom na području Splita, Hvara i Dubrovnika od ovog ljeta moći ćete ploviti i na Mikonosu. Uber Boat će prevoziti do osam osoba u privatno unajmljenim čamcima, a prethodne vodene inicijative iz Ubera uključuju mogućnost prijevoza na posao iz San Francisca te alternative trajektnom prijevozu iz Londona.

BEATS STUDIO BUDS+ SLUŠALICE

Apple je lansirao nove Beats Studio Buds+ bežične slušalice koje uz crnu i boju slonovače dolaze prvi put u potpuno transparentnoj verziji koja podsjeća na retro gadgete s početka 2000-ih. Ove slušalice možemo gledati kao nešto povoljniju alternativu Appleovima AirPods Pro 2 slušalicama s istim značajkama kao što su pronalazak lokacije, brzo povezivanje s uređajima, aktivna blokada buke, ocjenu otpornosti na znoj i vodu IPX4 te prostorni zvuk. Razlika je dodatna mogućnost Fast Fuel 5-minutnog punjenja koje osigurava sat vremena upotrebe, ali i nedostatak bežičnog punjenja kućišta na ovim slušalicama.

DIGITALNI SUPERMODEL

Supermodel Eva Herzigová ima jedno od najprepoznatljivijih lica na svijetu, a nakon 30 godina rada kreće u digitalni modeling sa svojom trodimenzionalnom verzijom koju je razvila s virtualnim produkcijskim studijem Dimension Studios i agencijom Unsigned Group. Kako bi to postigli, njezino lice i tijelo skeniralo je čak 70 kamera, s ciljem rekreiranja i najmanjeg pokreta te izraza lica. Rezultat je Evin MetaHuman koji se može ponovno obući, pozirati i osvijetliti, promijeniti frizuru i šminku, a njezino tijelo i izrazi lica spremni su za animiranje pomoću snimanja pokreta ili tradicionalne animacije. Eva je prva od supermodela koja se odlučila na ovaj bezvremenski poslovni pothvat, što bi moglo pokrenuti cijelu industriju u meta modeling smjeru.

PLAĆANJE DLANOM – AMAZON ONE

Amazon je proširio svoj alat za identifikaciju dlana koji sada provjerava dob korisnika te tako omogućava, među ostalim, i kupovinu alkoholnih pića. Amazon One je plaćanje bez gotovine, mobitela, pametnog sata ili kartica, a u SAD-u trgovine poput Whole Foodsa, Panere, kioska u zračnim lukama i drugih već nude ovu mogućnost, za koju kupci moraju prethodno obaviti registraciju i unijeti osobnu iskaznicu.