Odgojni dokumentarac

‘Disclosure‘ - fascinantna priča o ‘stvarnoj stvarnosti‘ trans života

28. lipanj 2020.
Fotografije: Netflix; Getty Images 
Srđan Sandić
Srđan Sandić

Jeste li znali da 80 posto Amerikanaca nikada nije upoznalo transrodnu osobu? O tome uče i stvaraju stavove isključivo preko medija. A o tome koliko hrvatskog građanstva nije ostvarilo kontakt sa spomenutom zajednicom bolje da ne pretpostavljamo - to je tema za neki "naš" dokumentarac.

Disclosure je skroz novi i zanimljiv pogled na transrodne prikaze na filmu i televiziji koji otkriva kako Hollywood istovremeno odražava i proizvodi naše najdublje zabrinutosti i uvjerenja oko spola i roda. Vodeći trans mislioci i kreativci, kao što su Laverne Cox, Lilly Wachowski, Yance Ford, Mj Rodriguez, Jamie Clayton i Chaz Bono govore o svojim reakcijama i otporima na neke od omiljenih holivudskih trenutaka, ili onih za koje su mislili da su "najomiljeniji" dok ih nisu dekonstruirali, kritički obradili.

image
Chaz Bono

Važan aspekt koji se problematizira je način na koji filmska industrija pomaže u konstruiranju i vrijednosnom određivanju spram mnogih tema vezanih za seksualnost.

image
Mj Rodriguez

Mnogi ljudi koji se pojavljuju u ovom dokumentarcu dijele koliko je bilo teško prihvatiti vlastiti identitet, jer se nisu mogli povezati s onima koji su u to vrijeme postojali na filmu i TV-u. Klasična pop - kulturna zamka. Suvremeni identiteti se grade u odnosu i spram filmski, medijski uspostavljenih i ponuđenih stereotipa. Kako izgleda, tako i ponašanja.

image
Jamie Clayton

Za svaku je pohvalu što ovaj dokumentarac ne opterećuje ponuđene teme definiranjem termina koji operiraju u samoj zajednici nego na fin i diskretan način poziva da ih sami istražimo. Ukratko, pred vama je fascinantna priča o dinamičnoj interakciji između trans reprezentacije na ekranu, uvjerenja društva i "stvarne stvarnosti" trans života.

Prepravljajući i rasvjetljavajući poznate prizore i ikonične likove u novom svjetlu, redatelj Sam Feder poziva gledatelje da se suoče s neistraženim pretpostavkama i pokažu kako ono što je nekada zarobilo američku i svjetsku "maštu" danas može izazvati nove osjećaje i stavove. Doprinos je ovo novoj, tihoj kulturnoj revoluciji.