Vibratori nove generacije

Dizajniraju ih žene za žene, lijepi su i pametni, a donose zadovoljstvo. Koji je vaš omiljeni model?

06. veljača 2021.
Fotografije: Profimedia

Male tvrtke, najčešće pod vodstvom žena, prednjače u inovativnim proizvodima za žensko zadovoljstvo - novim generacijama vibratora koji prate vaše biološke reakcije, zapisuju statistike i jamče nezaboravne seanse.

Imate li vibrator? To ne bi trebalo biti kontroverzno pitanje, no nekako, i na početku 2021., i dalje jest. Iako smo odrasli (više-manje) u svim aspektima života - ulazimo u veze i izlazimo iz njih, seksamo se s neznancima s Tindera i zaboravljamo ih već iduće jutro, plaćamo režije i kredite i glasamo na izborima - o svemu je O.K. pričati, no o seksu, ili - još bolje - o masturbaciji... Uh, ne, to je nepristojno.

Takav stav zauzela je i CTA, američka udruga za korisničku elektroniku koja organizira najveći svjetski sajam novih tehnologija CES (Consumer Electronics Show), na kojem je prošle godine izbio skandal i to zbog - vibratora. Naime, prvo su tvrtki Lora DiCarlo dodijelili prestižnu nagradu za najinovativniji i najbolji dizajn u kategoriji robotike i dronova, da bi im zatim nagradu oduzeli te zabranili izlaganje na CES-u 2019. Nagradu su dobili za inovativnu seksualnu igračku Osé, koja se može prilagoditi svakoj građi vagine, rješavajući tako problem koji postoji oduvijek - a taj je da su "igračke" za odrasle žene uglavnom proizvedene, a da njih nitko nije konzultirao ili se potrudio upoznati barem osnovnu anatomiju i način postizanja užitka. Osé tako ne vibrira, jer to često dovodi do smanjenog osjeta, nego stimulira klitoris i G-točku na nekoliko različitih načina, imitirajući tako dodir partnera/ice.

image
Nagrađivani Osé vibrator tvrtke Lora DiCarlo
Foto: Profimedia

CES je zabranu izlaganja i oduzimanje nagrade prvo objasnio time da "ne postoji kategorija seksualnih igračaka" pa se nameće pitanje zašto su uopće prihvatili recenzirati proizvod, ocijeniti ga i dodijeliti mu nagradu na početku. Službeno je objavljeno da se nagrada oduzima jer je proizvod "nemoralan, opscen, nepristojan i/ili profan", zbog čega se ne smije ni izlagati. Godinu dana prije toga CES je na temelju toga odbio sudjelovanje tvrtki Lioness, također proizvođaču seksualnih igračaka za žene. Međutim, 2018. tvrtka Naughty America u svojem je showroomu predstavila tehnologiju virtualne stvarnosti u pornografiji, što je više namijenjeno muškarcima i njihovim potrebama (CEO Andreas Hronopoulos je izjavio da im je cilj stvoriti "ultimativnu 'mušku špilju'", a show je uključivao potpuno nage, uglavnom ženske modele - uz jednog muškog - koje korisnici mogu kontrolirati), baš kao i prošlogodišnje predstavljanje Solane, "seksualnog robota s osobnošću".

Marginaliziranje proizvoda za žensko zadovoljstvo traje već godinama, no to ne znači da ih nema. Dapače, malene tvrtke, najčešće pod vodstvom žena, uglavnom prednjače u inovacijama. Spomenuta Lioness ima pametnog zečića koji, osim što stimulira vašu G-točku i klitoris, prati vaše orgazme i vodi statistiku, koju stvarate sami, sinkroniziranjem vibratora nakon svake seanse s aplikacijom. Tako dobijete i detaljan uvid u svoje zadovoljstvo. Lora DiCarlo i Lioness samo su neke od tvrtki koje osmišljavaju inovativne proizvode za žensko zadovoljstvo, nadajući se detabuiziranju ženske seksualnosti.

image
Lioness pametni vibrator spajate s aplikacijom kako biste pratili svoje statistike zadovoljstva
Foto: Profimedia

A suprotno mnogim mišljenjima, s njom su od samih početaka povezane i seksualne igračke. Legenda kaže da je Kleopatra koristila izdubljenu tikvicu punu pčela, a u Kini popularni su materijali bili bronca, drvo i kamen. "Žensku histeriju" liječili su primitivnim vibratorima. No, i danas ih se smatra "opscenima i nemoralnima". Sve to stvorilo je i osjećaj srama među ženama, koje misle da je nemoralno ili čak promiskuitetno imati svoj vibrator - zato što su nas uvjerili da je želja za seksom zapravo pokazatelj promiskuitetnog ponašanja, što nema veze sa stvarnošću. 

Vjerojatno je to i razlog zbog kojeg mnoge žene tek kasnije, u 30-ima ili čak 40-ima, otkriju što uopće vole u seksu, kakav im dodir odgovara i kako dolaze do najboljih orgazama. U svemu tome seksualne igračke mogu učiniti veliku razliku jer njih same kontroliramo, uz njih istražujemo svoje tijelo, pratimo reakcije i dolazimo do spoznaja koje bismo teško bez njih otkrile. A nove generacije vibratora koriste inovativne tehnologije kako bi naš vrhunac bio još jači i bolji. Nisu to više samo vibrirajući štapovi koje skrivamo po ladicama. Nove igračke za odrasle dizajnirane su tako da biste ih mogli izložiti na polici, a nitko ne bi primijetio da se ta stvarčica uglavnom koristi u spavaćoj sobi. Osim što su tako lijepi, novi su vibratori i - pametni.

image
Onda i Baci također su proizvodi Lore DiCarlo
Foto: Profimedia

Pitate se možda koliko stvar koja vibrira može biti pametna - i treba li biti - a takvo pitanje otkriva da vjerojatno niste istraživali njihove mogućnosti. Primjerice, tvrtka Lioness nije jedina koja nudi mogućnost spremanja podataka o vašem zadovoljstvu, iako je jedna od prvih. Njihov vibrator, među ostalim, prati vaše otkucaje srca, tjelesnu temperaturu i kontrakcije mišića te vam omogućuje i uvid u vašu statistiku. A neke ćete moći programirati kako bi vas prije dovele do vrhunca. Naime, vibratori "pamte" koji su vam pokreti najviše odgovarali pa ih reproducira u idućoj seansi; naravno, trebate si uzeti vremena da naučite svoj algoritam, no priznajte da to zvuči prilično zabavno. Mogućnost pamćenja ima i Lovely, vibrirajući prsten za penis koji je namijenjen parovima. Također prati biološke reakcije - ako vas zanima koliko ste kalorija potrošili za vrijeme seksa, ovo je paket za vas.

Većina paketa za parove ima i mogućnost upravljanja na daljinu, što je savršeno ako u tom trenutku niste s partnerom. Sve su popularniji i vibratori koji nisu namijenjeni penetraciji nego oponašaju oralni seks, no s njima treba biti oprezan jer neki su toliko snažni da bi vam mogli nanijeti bol, i to ne u dobrom smislu. Osim vibratora, u specijaliziranim trgovinama, stvarnim ili online, možete pronaći i sve više proizvoda namijenjenih vježbanju, odnosno osnaživanju mišića zdjelice kroz Kegelove vježbe. Ukratko, tržište je danas veće nego ikad te zaista nudi brojne inovacije koje vam mogu pomoći skratiti vrijeme tijekom duge hladne zime. Pa da se vratimo na početak - pitanje uopće ne bi trebalo biti: "Imate li vibrator?", nego: "Kakav?"