ISPIT 2021.

Dnevnički fotografski zapisi - obitelj, djevojke iz doma, gubitak identiteta...

18. rujan 2021.
Nika Mokos

U utorak, 21. rujna u 19 sati u ADU Galeriji f8, na Trgu Republike Hrvatske 8 u Zagrebu, otvara se ispitna izložba studenata 1. godine diplomskog studija fotografije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Ispit 2021.

Na izložbi će se autorskim serijama fotografija predstaviti studentice i studenti Vedran Husremović, Nika Mokos, Sara Pukanić i Matija Smuk. Publika će imati priliku vidjeti fotografske radove nastale tijekom cjelogodišnjeg umjetničkog istraživanja jedne teme prema vlastitom odabiru na postavljene zadatke. Izložba je dio programa kojim Akademija dramske umjetnosti, a posebno Katedra za fotografiju na Odsjeku snimanja, nastavlja s predstavljanjem radova nastalih u sklopu nastave na fotografskim kolegijima. Studenti svoje radove kontinuirano izlažu u dinamičnom akademskom prostoru umjetničkog eksperimenta, u ADU Galeriji f8 koja posljednje četiri godine aktivno prezentira njihove projekte.

Vedran Husremović izlaže seriju dnevničkih fotografskih zapisa "Strpljen-spašen". Traga za znakovima koji mu pomažu objasniti skrivene dijelove vlastite osobnosti te fotografira svakodnevne scene i efemerne detalje koji iz najbanalnijeg prizora u njemu stvaraju snažnu emociju. 

image
Vedran Husremović
image
Vedran Husremović

Nika Mokos, u seriji fotografija "Iskustvo međuprostora", koristeći utjecaj psihogeografije i antropologije istražuje protok vremena, gubitak identiteta i otuđenje kroz prizmu nemjesta. Proučavanjem ponašanja ljudi tijekom bivanja u javnim prostorima s potpunim strancima, stvara inscenirane narative u kojima otvara diskurs odraza alijenacije kao temeljne patologije suvremenog društva. 

image
Nika Mokos
image
Nika Mokos

Sara Pukanić kroz intimnu seriju "Oni i ja", polazeći od fotografija iz obiteljskog albuma, rekonstruira prizore iz mladosti njenih preminulih roditelja, kao i prizore iz vlastitog djetinjstva. Vraćajući se u interijere u kojima su obiteljske fotografije snimljene i odijevajući majčinu odjeću nastavlja prerano prekinuti dijalog s roditeljima. Istovremeno, preuzima očevu ulogu fotografa i majčinu ulogu modela.

image
Sara Pukanić
image
Sara Pukanić

Matija Smuk u seriji fotografija "Dom", preispituje iskustvo odrastanja u neposrednoj blizini Odgojnog doma za djevojke s problemima u ponašanju. Dijeljenje školskih klupa s korisnicama doma, koje su zbog uvjeta odrastanja oduvijek bile stigmatizirane, od najranije ga mladosti navodi na razmišljanje o tome kako zaista izgleda njihov život. Zbog prirodnog staništa sova u tom kraju, djevojke su nazivali Sovama, a odgojni dom Sovinjak. Nakon zatvaranja i pražnjenja kompleksa Doma radi preuređenja i preustroja, autor ulazi u napušteni dom gdje pronalazi i fotografski bilježi fragmente života posljednjih korisnica doma.

image
Matija Smuk
image
Matija Smuk

Izložba ostaje otvorena do 23. listopada, radnim danom od 12 do 19 sati, a subotom od 10 do 15 sati.