gg interijeri

Dom koji vas poznaje bolje od vas samih

20. veljača 2023.

Fotografija: Unsplash 

Kreatorica kuće Sara Barnes: "Što više vremena provede s vama, PAT sve više uči i uskoro će znati više o vama nego što znate sami."

Nick Cooper: "To je pomalo zastrašujuće, zar ne? Kao da te gleda Big Brother, ali u ovom slučaju je Big Brother vaša kuća?"

Kreatorica: "Ona vas neće osuđivati niti špijunirati, samo vas želi bolje razumjeti kako bi vam život bio što jednostavniji i ugodniji..."

(razgovor iz filma ‘Smart House‘)

Da danas ponovno pogledate film "Smart House" iz 1999., vjerojatno bi vam većina toga bila vrlo dobro poznata i nimalo iznenađujuća, no prije više od dva desetljeća sva ta napredna tehnologija iz filma čija se radnja događa u "kompjutoriziranoj" kući djelovala je kao daleka budućnost. Ipak, svijet u kojem možemo računati na "asistente" u domu već je stigao, a očekuje se da će pametne kuće doživjeti pravi boom u idućih nekoliko godina. Sve većom automatizacijom postižu se veći komfor i sigurnost, ali postavlja se i veliko pitanje privatnosti - baš kao u razgovoru s početka teksta.

Ipak, sve više ljudi, osobito nakon pandemije kada smo se svi još više fokusirali na svoje domove, želi svoj stambeni prostor učiniti što pametnijim, odnosno što ga više digitalizirati, opremiti sustavima koje mogu kontrolirati glasom i povećati (osjećaj) sigurnost(i) uz pomoć tehnologije. Švedska tvrtka Berg Insight tvrdi kako se 36 posto američkih kućanstava može okarakterizirati "pametnima" jer koriste neki od smart sistema, dok je u Europskoj uniji njihova zastupljenost manja - radi se o 23 posto domova, ali trend je uzlazan.

"Smart home je pojam za umreženu i automatiziranu tehnologiju u stambenim prostorima radi povećanja kvalitete života, udobnosti, sigurnosti i učinkovitog korištenja energije. Ovaj pojam uključuje umrežavanje kućne tehnologije, rasvjete, grijanja, hlađenja, sigurnosti i pametnih kućanskih aparata uz mogućnost automatiziranog, daljinskog upravljanja putem interneta, pametnog telefona i slično", objašnjava nam arhitektica Lidija Sjauš i dodaje kako se smart home aktivno koristi u projektiranju posljednjih 20-ak godina.

"Širi koncept smart home tehnologije koji umrežava sustave grijanja, klimatizacije, medija i sigurnosne sustave uglavnom se primjenjuje na modernim stambenim zgradama, javnim ustanovama, hotelima i luksuznim kućama implementiranjem KNX Bus sustava (standard za žičanu automatizaciju). Smart home tehnologija brzo se razvija nudeći nova, tehnološki naprednija rješenja te danas većina potencijalnih korisnika bira bežičnu kućnu automatizaciju. Arhitekti trebaju biti upoznati s novim trendovima i rješenjima. Za projektiranje kućne automatizacije većih objekata ključan je multidisciplinarni pristup, kvalitetna suradnja svih struka - arhitekata, strojara, elektrotehničara - koje sudjeluju na projektu. Izazovno je i poticajno raditi na implementiranju smart home tehnologije u suradnji s ostalim projektantima i investitorom koji želi svoju pametnu kuću iz snova", dodaje arhitektica, koja bi se privatno odlučila za smart home entertainment sustav. Objedinila bi televizor, zvučnike, iPhone, rasvjetu i aparat za kavu.

image

Fotografija: Unsplash 

Iako smart home nije novitet, stručnjaci kažu kako ćemo u idućem desetljeću zaista uroniti u Internet of Things (internet stvari, označava povezivanje uređaja putem interneta). Zahvaljujući napretku umjetne inteligencije bit će nam dostupna tehnologija koja će zaista učiti o svojim ukućanima i s vremenom čak predviđati njihove potrebe. Zamislite da kuća "zna" kada se vi budite, ugrije kupaonicu za jutarnje tuširanje, pripremi vam kavu, prilagodi svjetlo i pusti glazbu koju volite slušati - a da vi to tako ne namjestite dan ranije? Ključni će u svemu tome, naravno, biti podaci koje će pametna kuća prikupljati, analizirati i na temelju njih djelovati te tako zaista postati "pametna" kuća, a ne skup gadgeta kojima vi upravljate putem aplikacije. U budućnosti bi ti sistemi mogli funkcionirati baš poput "mozga" cijele kuće, koordinirati i automatizirati različite tehnološke gadgete.

Tvrtka Creston, primjerice, radi na programu koji prati navike ukućana, poput glazbe koju žele čuti ujutro ili kakvo svjetlo preferiraju u koje doba dana, i kada nauči preferencije, automatski pusti pravu playlistu ili pak priguši svjetla prije spavanja. S druge strane, dizajnerska tvrtka Design3 razvila je smart home robota CARL koji se vozi po kući, a pomoću kamera i senzora može detektirati uljeze, obavijestiti vas o štetnim emisijama ili pak pripaziti na kućnog ljubimca. S dodatnim razvojem umjetne inteligencije očekuje se da će pametne platforme biti ključni faktor i za naše zdravlje. Zamislite da vam hladnjak sugerira da umjesto četvrtog gaziranog soka posegnete za mine­ralnom vodom? Ili pak da vas medicinski ormarić podsjeti da niste uzeli lijek. Razvijaju se i senzori koji bi, nakon odlaska na toalet, mogli javiti potencijal­ne zdravstvene probleme na temelju analize urina ili stolice. Ne zvuči dobro za hipohondre, ili? Kuće bi mogle imati i senzore za vlastito zdravlje, odnosno programe koji bi detektirali, primjerice, oštećenja ili nametnike i tako upozorili vlasnike na moguće probleme. Zvuči predobro da bi bilo istinito? Sjetite se samo u kakvim se automobilima danas vozimo i njihovih prethodnika - ne moramo gledati daleko u prošlost, već dva desetljeća su dovoljna da se vidi velika razlika u brojnim gadgetima, "pametnim" rješenjima i upozorenjima na koja se danas u automobilu možemo osloniti.

image

Fotografija: Getty Images/iStockphoto

Mnogi arhitekti smatraju kako će smart home postati ključna stavka u gradnji kuća, baš kao što su to struja i voda. Očekuje se da će do 2027. smart home tehnologija bilježiti rast od 12 posto godišnje, a trenutačno su najpopularniji proizvodi pametni termostati, žarulje, sigurnosne kamere, pametne brave i zvučnici. Radi se u prvom redu o jednostavnijim smart home rješenjima koja je lako implementirati u dom, a neka od njih vjerojatno već imate u svom domu. Arhitektica Lidija Sjauš ističe kako su upravo ta manje kompleksna rješenja koja primjenjuju bežični sustav, kao što su upravljanje samo rasvjetom, kućnim kinom ili alarmom, financijski pristupačnija pa zbog toga nailaze i na veću primjenu. Ipak, neupitna je isplativost "šireg" smart home sistema.

"Širi koncept smart home nudi veliki komfor, uštedu vremena, energije i sredstava. Početna cijena ulaganja je visoka, a projekcija uštede dugoročna, stoga se za tu opciju uglavnom odlučuju platežno potentni investitori", objašnjava nam Sjauš i dodaje kako "pametno" sa sobom nosi i "održivo".

"Razne studije ističu mogućnost uštede energije zahvaljujući pametnom upravljanju rasvjetom i grijanjem i do 30 posto. Umreženi termostati reagiraju na senzor okoline, npr. svjetlost, temperaturu, pokret ili analiziraju navike stanara i pamte protokole te na taj način optimiraju grijanje, hlađenje i slično."

Naravno, smart home ima i nedostataka, od kojih je jedan na razini samog sustava, odnosno problem (ne)kompatibilnosti proizvoda, s kojim ste se i sami vjerojatno susreli kada ste željeli povezati više "pametnih" uređaja različitih proizvođača.

"Često različita tehnološka rješenja s različitim komunikacijskim protokolima treba uklopiti u jednu savršeno funkcionalnu cjelinu. Pravilan pristup i odabir pametne tehnologije zahtijeva puno istraživanja i usklađivanja prilikom projektiranja", naglašava arhitektica i kao još jedan od problema ističe narušavanje privatnosti i sigurnosti, što je zapravo i čest nedostatak koji će korisnici istaknuti, ali s kojim i neki arhitekti imaju problema. Jedan od njih je i Rem Koolhaas, nizozemski arhitekt koji je pojačano korištenje pametnih sustava nazvao "potencijalno zlokobnim".

image

Pasivna i pametna: kuća Hill House studija Snegiri Architects
projektirana je tako da se savršeno uklapa u okoliš, a prema zahtjevu klijenta - koji je obožavatelj inovacija i tehnologije - u potpunosti je opremljena smart sustavima

"Postoji potencijalna zlokobnost u tome da živite u kući punoj senzora koji vas mogu pratiti od trenutka vašeg ulaska, preko postavljanja temperature sobe pa do postavljanja vremena vašeg potencijalnog povratka kući. Mislim da to stvara nezdravo znanje o vašim preferencijama. Kao da smo sretni što nemamo više privatnosti. Sedamdesetih smo marširali za privatnost, a sada je entuzijastično predajemo", kazao je Rem Koolhaas za Dezzen. Pitali smo arhitekticu Sjauš što ona misli o tome.

"Arhitekt Rem Koolhaas, govoreći o infiltraciji digitalnih tehnologija u tkivo arhitekture, opisuje uspon pametnih sustava zlokobnim jer nude praktičnost zbog koje su ljudi spremni žrtvovati svoju privatnost. Mislim da je u tom smislu privatnost danas stvar osobnog izbora. Možete birati želite li koristiti sve blagodati komercijalno motivirane pametne tehnologije koja se trudi prodati što više mogućih sadržaja potencijalnom korisniku, nudeći sigurnost, učinkovitost i uštedu... ili sami racionalno upravljati svojim domom."

Na kraju, kao što ste i iz teksta mogli vidjeti, "pametno" je odavno ušlo u naše domove - i odsad nadalje samo će još više prožimati naše živote.