#GGPOZITIVA

Donacije zaštitnih maski i opreme stižu sa setova serija, uključuju se i poznati high street brendovi

23. ožujak 2020.
Fotografije: Profimedia/ Getty Images

Omiljeni lanci fast fashiona pridružuju se borbi protiv globalne epidemije, a važne donacije medicinske opreme poslale su i televizijske kuće. 

Tijekom globalne krize velike modne kompanije pridružile su se borbi protiv virusa. H&M grupacija tako planira pokrenuti proizvodnju zaštitnih maski i ostale zaštitne opreme za liječnike i sve zdravstvene djelatnike. Hvalevrijednim potezom sudjeluju u pomoći sprječavanje epidemije virusa Covid-19, a proizvodnja opreme i donacija već je krenula i iz Inditexa (Zara, Stradivarius, Bershka, Massimo Dutti, Pull&Bear).

"Koronavirus dramatično utječe na svakoga od nas i H&M grupacija je kao i brojne druge organizacije odlučila pomoći u ovoj situaciji. Ovo vidimo kao prvi korak u potpori koju mi možemo dati. Svi smo zajedno u ovom, i pristupamo problemu kao kolektiv", objavili su iz H&M-a.

Inditex grupacija sa sjedištem u Španjolskoj donirala je zaštitne maske, rukavice i ostalu opremu ovoj zemlji, koja broji više od 2000 mrtvih, a tvornice će nastaviti s prozvodnjom potrebne opreme te računaju pomoć poslati i ostalim zemljama u krizi. 

image
Inditex je krenuo s donacijama opreme

Zaštitne maske za lice sada su im prioritetne, s obzirom da njih najviše nedostaje u svim zemljama, a po potrebi proizvodit će se i ostala zaštitna oprema. Po uzoru na LVMH grupaciju koja je manufakture usmjerila na proizvodnju dezinfekcijskih sredstava, ostale kompanijama idu dobrim stopama i daju svoj doprinos u sprječavanju epidemije koronavirusa. Učinila je to i produkcija serije "Uvod u anatomiju". Sva medicinska oprema koja može biti od pomoći američkim zdravstvenim službama će se donirati -  rukavice, maske i zaštitna odjeća korištena za vrijeme snimanja serije.

Na isto su se odlučili iz produkcije serije "Station 19", inače spin-offa "Uvoda u anatomiju". Već su donirali oko 300 maski za lice, a na donacije opreme spremaju se, ili su već poslali svoje zalihe i iz kuće ABC i serije "The Good Doctor",  FOX-ove serije koja je trenutno na trećoj sezoni, "The Resident",  medicinske drame "New Amsterdam" koja je opremu donirala bolničkom centru u New Yorku. 

Naša proizvodnja ne zaostaje za inozemnom - u punom pogonu je varaždinski Varteks koji proizvodi i donira zaštitne maske, to je učinila i dizajnerica Aleksandra Dojčinović, a Labud je proizvodnju usmjerio na dezinfekcijska sredstva kojih manjka u bolnicama, ljekarnama i trgovinama.