Must see

Filip Milković - mlada fotografska nada

27. listopad 2022.

Izložba Poznati teritorij

U petak 28. listopada u 19 sati u ADU Galeriji f8, Trg Republike Hrvatske 8, otvara se diplomska izložba "Poznati teritorij" studenta diplomskog studija fotografije Filipa Milkovića.

Naime, izložba je dio programa kojim ADU Galerija f8 predstavlja Ciklus diplomskih izložbi studenata Katedre za fotografiju na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a koncept izložbe "Poznati teritorij" osvojio je 2021. godine Nagradu Marina Viculin koju dodjeljuje Fotografska udruga Organ vida. Nagrada uključuje novčanu potporu za produkciju rada u iznosu od 25.000,00 kuna, a dodjeljuje je međunarodni žiri renomiranih stručnjaka za fotografiju.

image

Poznati teritorij

image

Poznati teritorij

Fotografska udruga Organ Vida od 2017. godine dodjeljuje nagradu Marina Viculin pojedincima ili kolektivima koji se izražavaju u mediju fotografije. Nagrada nosi ime po istaknutoj domaćoj povjesničarki umjetnosti, kustosici i bivšoj ravnateljici Galerije Klovićevi dvori, Marini Viculin (1957. - 2015.), koja je trajno zadužila hrvatsku fotografsku scenu svojim radom na afirmaciji medija.

image

Poznati teritorij

image

Poznati teritorij

U izjavi o radu, Filip Milković navodi:"Vremensko razdoblje u kojem sam fotografirao ovu seriju radova značajno su obilježile okolnosti lockdowna i potresa u Zagrebu, što me dovelo do promišljanja međuljudskih odnosa i istraživanja povezanosti fizičke i emocionalne distance ili (ponekad prisilne) blizine. Ne mogu zanemariti utjecaj povećanog kolektivnog ali i osobnog osjećaja neizvjesnosti i tjeskobe. Poznati teritorij je autofikcijsko istraživanje čija je polazišna točka portretiranje nekoliko najbližih osoba. Portreti su isprepleteni s mrtvim prirodama osobno značajnih predmeta iz različitih razdoblja života i fotografijama privatnih prostora u kojima svakodnevno boravim, stvarajući psihološku topoanalizu osobnog teritorija imaginacije."

image

Poznati teritorij

image

Poznati teritorij

Autorica predgovora, prof. dr. sc. Nataša Govedić, zapisala je: "Umjetnost fotografije omogućava nam da istu vrstu unutarnje luminoznosti ili "okrutnog zračenja" kako veli teoretičarka fotografije Susie Linfield, imaju i predmeti i prostori, za koje se većinom ne primjećuje da gore iznutra. (...) I politički i emocionalno, izložba se bavi Agambenovom definicijom "prekarnog prizora" u djelu Vatra i priča: onoga što je veoma fragilno i jedva se vidi, tinja, bori se za još malo žiže postojanja, ali na rubu je da utone u nevidljivost, neprozirnost, samo još dim koji se diže uvis s jedne od fotografija koja inače prikazuje ruralni okoliš, mnoštvo zaboravljenih kuća, potonulih na rubu zaboravljenog svijeta. (...) Neobično idealistički i rafiniran rad, mišljen s ogromnim povjerenjem u unutarnje sagorijevanje kao pogon umjetnosti. Izvedbeno, rad pun zarazne topline. Nema straha od vlastite ranjivosti, ni natruhe mačizma. Unutarnja vatra kao zaštita od nasilja serijski proizvedenog, stalno zapaljenog i masovno falsifikatnog svjetla."

image

Poznati teritorij

image

Poznati teritorij

Mentori diplomskog rada su doc. art. Bojan Mrđenović i doc. dr. sc. Iva Prosoli. Izložba ostaje otvorena do 19. studenog, radnim danom od 12 do 19 sati, a subotom od 10 do 15 sati.