Estetska rapsodija

Film "Babylon" oslikat će uspon i pad zlatnog doba Hollywooda

10. rujan 2022.

Fotografije: Profimedia

Ovaj budući kino-hit ima sve potrebno za globalan uspjeh: savršen glumački postav, odličnog scenarista i radnju smještenu u možda najintrigantnije desetljeće prošloga stoljeća.

S Margot Robbie, Bradom Pittom, Tobeyjem Maguireom i Olivijom Wilde u glavnim ulogama, "Babylon" je film za koji sa sigurnošću možemo reći da jedva čekamo. Smještena u (navodno) čarobne dvadesete godine prošlog stoljeća, u ni manje ni više nego Hollywood, radnja se odvija u periodu kada nijemi film zamjenjuje onaj sa zvukom. Zlatno doba Hollywooda pravi je melem za oči i poticaj za maštu, i ne sumnjamo da će ga film odlično portretirati. Vrijeme je to D.W. Griffitha, vrijeme buđenja i širenja slapstick komedije, vrijeme ludih zabava, eksplozije filma, ali i prohibicije. Je li se ili nije svijet filma držao aktualnih pravila, vidjet ćemo u filmu.

U filmu su neki likovi bazirani na stvarnim osobama dok su neki potpuno izmišljeni, a redatelj i scenarist Damien Chazelle kaže da je na projektu radio petnaest godina, neprestano ga odgađajući zbog njegove pretjerane složenosti. Od čovjeka koji potpisuje scenarije za slavni "La La Land" i "Whiplash" ne možemo nego puno očekivati, a i on je sam, kaže, zadovoljan time kako stvari napreduju. "Htio sam uhvatiti veličinu, odvažnost i nepopustljivog tog svijeta. Koliko je drzak. I to je definitivno bio najteži zadatak koji sam si zadao. Sama logistika toga, broj likova, opseg scenografije, vremenski raspon unutar kojega se film odvija - sve je to bio izazov, ali bio je to izazov koji je prilično uzbudljivo prihvatiti."

Nadahnut je bio ponajviše mračnom stranom svijeta glamura i posljedicama do kojih dolazi nakon silovitih i radikalnih promjena koje su zahvatile društvo. "Fasciniran sam ljudskim ponašanjem, ljudskim poremećajima do kojih je došlo u to vrijeme kad nije bilo plana, kad je sve jednostavno bilo novo i divlje." Naime, Hollywood je i prije stotinu godina bio plodno tlo za ambiciju, zavist, spletke i uspjeh za koji se bilo spremno platiti vrlo, vrlo visoku cijenu. "Bilo je to stvarno razdoblje divljeg zapada za te ljude, za ovu galeriju likova", izjavio je Chazelle za Vanity Fair. "Oni se dižu i padaju, dižu i padaju, ponovno se dižu i ponovno padaju, i sve te stvari na kojima oni misle da rade zapravo izgrađuju njih, proždiru ih."

Zato od filma očekujemo da bude sve to - i zabavan i potresan, i šokantan i uzbudljiv, estetski čudesan i nenadmašiv. Očekujemo mješavinu "Ponoći u Parizu", "Velikog Gatsbyja" i, dakako, "La La Landa". Svjetsku premijeru dočekat ćemo na Božić, 25. prosinca ove godine, a u kinima diljem svijeta gledat ćemo ga od 6. siječnja 2023.