Marc Marc Marc

Film o dizajneru i pandemiji iz ruku i pogleda njegova asistenta

16. listopad 2020.
Marc Jacobs /Getty Images for Marc Jacobs
Srđan Sandić
Srđan Sandić

Marc Jacobs protagonist je novog filma, pazite sada! - o Marc Jacobsu.

Tu je Marc Jacobs ne samo kao dizajner no kao brend, a sam brend je imao svoje sestrinske, razgranate brendove: bio je Marc od Marca Jacobsa - sada je ostao samo Marc Jacobs. A u nekom trenutku između 2008. i 2012. godine, kada je središte Marc Jacobsa bilo između Bleecker ulice i West 11. ulice u New Yorku jedan dio robne marke nazvao je Jacobs od Marc Jacobsa za Marca od Marc Jacobsa u suradnji s Marc Jacobsom za Marc Marca Jacobsa. Sličan doživljaj možda ćete imati i s ovim filmom. Snimio ga je njegov dugogodišnji asistent i suradnik Nick Newbold tijekom "zaključavanja" New Yorka ovog proljeća. Kratki film bilježi Jacobsov produženi boravak u hotelu Mercer - a Jacobs "glumi" u svakoj ulozi. Ovo je filmsko istraživanje poput praksi renomiranog Charlieja Kaufmana - izolirano, kreativnost je u prvom planu, a u ovom slučaju i umijeće odijevanja.

Dizajner je u ulozi spremačice, inženjera, barmena u novom kratkom dokumentarcu koji prikazuje tek dijelove vremena provedenog u izolaciji.

Kada se pandemija krenula razvijati, slavni je umjetnik preko društvenih mreža slao pozitivne poruke samim tim skrećući pažnju, dakako, i na svoj osobni IG. Dizajnirao je i "Vote bags" ne bi li na taj način potaknuo svoje sugrađane da izađu na izbore koji će se uskoro održati u SAD-u.

U hotelu je živio sa suprugom Charlyjem Defrancescom i asistentom Nickom Newboldom od trenutka kada se grad počeo zaustavljati. Kratak je to i potresan film koji prikazuje Jacobsovo "izolirano" vrijeme,od početka do kraja. Kao i sve privilegije istog.

S Newboldom povremeno iza kamere, s prekidima kamere koja nas gledatelje vodi na puste ulice NYC-a, dok se šalice kave kotrljaju ulicama. Na trenutak Jacobs pobjegne iz svoje sobe u noć i krene prema praznom hotelu, prema podrumu. Trenutak ga vidimo kako tapka s nogom i pijucka dijetalnu kolu. Nosi Ricka Owensa. Sve je zapravo prilično dirljivo i patetično. Ipak, modno zahvalno!

Međutim, da ne spoilamo previše. Najavljujući film na svom IG kanalu, Jacobs je napisao "Trud ljubavi u doba Corone".

image
Dizajner Marc Jacobs s mužem Charlyjem Defrancescom/Profimedia

Kako se zahvale rolaju, posljednja poruka Jacobsa poklon je gradu u kojemu je odrastao: "Volim te, New York, u bolesti i u zdravlju."