DNEVNIK PUTOVANJA

Food, Art & Style: 48 très chic sati u Parizu

25. travanj 2024.

Fotografije: Privatni album 

Glavna urednica Glorije Glam Vedrana Čarapović Propadalo provela je vikend u Gradu svjetla, ovo su njene preporuke.

LA GALERIE DIOR

Ako volite modu i umjetnost, svakako svratite u impresivnu galeriju modne kuće Dior u kojoj je trenutačno (do 13. 5. 2024.) otvorena izložba koja rasvjetljava intimni odnos između Diora i žena. Nakon izložbe popijte kavu u Dior Cafféu i prepustite se sanjarenju. Jer kako je Christian Dior jednom rekao: "Modni dizajneri nude jedno od posljednjih utočišta predivnog. Oni su, na neki način, gospodari snova..."

LE RECRUTEMENT CAFÉ

Savršeno mjesto za započeti ili završiti dan - u autentičnom francuskom restoranu s pogledom na Eiffelov toranj, na bulevaru La Tour Maubourg u elegantnom 7. arondismanu. Opustite se u ugodnom ambijentu među zanimljivim ljudima i uz fine kulinarske zalogaje. A potom lutajte obližnjim ulicama i prepustite se njihovom šarmu.

RUE CAMBON

Slavna ulica koja nikad ne dosadi - prošetajte do broja 31 gdje se nalazi prvi Chanelov butik, svratite preko puta na slasticu s nogu u hotelu Ritz i krenite po obližnjim blokovima gdje su se smjestili dizajnerski dućani. Preko puta vas čeka jedna od najpoznatijih zelenih površina u Parizu - Jardin de Tuileries. Uzmite kavu, sjednite na njihove popularne zelene stolce i upijajte Pariz. A onda nastavite šetnju koja će vas nakon samo nekoliko minuta dovesti do Louvrea.

------

LAURENT

Nekad slavna lovačka kuća, danas elegantno mjesto i prava kulinarska ikona bezvremenskog pariškog stila koji se isprepliće s bogatom poviješću. Doživite francusko gostoprimstvo na najbolji mogući način i pripremite svoje nepce za neponovljivo iskustvo koje potpisuje cijenjeni chef Mathieu Pacaud. Uživajte u pariškoj raskoši koja se ocrtava u svakom kutu ovog restorana - bilo da odaberete intimni salon, velebnu sobu sa skrivenim vrtom ili centralnu prostoriju sa živom glazbom uz klavir.

MUZEJ YVES SAINT LAURENT

Izložba "Transparentno: Prozračne kreacije Yves Saint Laurenta" otvorena u veljači ove godine predstavlja kreacije od prozirnih tkanina Yvesa Saint Laurenta. To je ujedno drugo poglavlje priče koja je započela prošlog ljeta - cilj ove izložbe bio je istražiti modu i viziju velikog dizajnera u njezinoj složenosti te se baviti odnosom s tijelom i promišljanjem golotinje. Izložbu je postavila kustosica Anne Dressen, dok je scenografiju osmislila arhitektica Pauline Marchetti. Impresivno! Možete je pogledati do 25. 8. 2024.

LE DEUX MAGOTS

Ako se želite barem na trenutak osjećati poput Parižanke, svratite na brunch ili ručak u ovaj legendarni književni restoran koji u svom kultnom statusu uživa od davne 1884. Na lijevoj obali Pariza, ovo poznato mjesto okuplja umjetnike i intelektualce iz cijeloga svijeta, dok se Parižani ovdje osjećaju kao kod kuće. Ugodno se smjestite na vanjsku terasu s crvenim stolicama i uživajte u pogledu na povijesnu crkvu SaintGermain-des-Prés, jazzu i šušuru ulice.

LAPÉROUSE

Dobro došli u jedno od mitskih pariških mjesta koje utjelovljuje povijest grada. Prvi je to restoran nagrađen s tri Michelinove zvjezdice davne 1933. Otada do danas zadržao je status kultne gastro destinacije u kojoj su uživale znamenite osobe, poput velikog Victora Hugoa, Ernesta Hemingwaya, Winstona Churchilla... Zanimljivo je da je na ovom mjestu Serge Gainsbourg upoznao Jane Birkin, a kasnije je Woody Allen baš Lapérouse odabrao za kultne scene svog filma "Ponoć u Parizu". Osim u spektakularnim jelima i vrhunskoj usluzi, uživat ćete u čarobnom ambijentu, a svakako iskusite doživljaj večere u intimnoj atmosferi jednog od elegantnih privatnih salona.

HOTEL COSTES

Nezaobilazno mjesto obožavatelja Pariza i Parižana - u svako doba dana i noći iskustvo je jednako glamurozno. Niz elegantnih blagovaonica kojima dominira crveni baršun, skrivena galerija, terasa, vrt u talijanskom stilu i jelovnik s potpisom Jean-Louisa Costesa u kojem koketira sa sezonskim namirnicama ovaj restoran nove generacije učinili su "place to be".