Valentina Tasić

Gastro fotografkinja koja se zaljubila u Italiju i kuhanje

26. srpanj 2020.
Fotografije: Valentina Tasić 
Neda Batinić

Hrvatska gastro fotografkinja otkrila nam je kako je provela dane u karanteni u svojem domu nedaleko Napulja, ali i kako se trendovi mijenjaju u fotografiranju hrane pa tako klijenti žele da se prenosi određeni osjećaj, da fotografija bude nesavršena.

Utješnu činjenicu da je stvarni život zapravo najbolji model, Valentina Tasić, hrvatska gastro fotografkinja sa stalnom adresom u Italiji, ponovno je otkrila u posljednjih nekoliko mjeseci. Provela ih je, naime, zatvorena s obitelji u svom domu u mjestu Pozzuoli nedaleko od Napulja snimajući sve što je od hrane mogla naći u kući, makar to bila i obična jabuka. Valentina inače fotografira hranu za razne proizvođače u tom području, a njezin atmosferični stil privlači i brojne pratitelje njenog profila @apsolutvalentina na Instagramu. Pritom je nikada u restoranu nećete naći s mobitelom u rukama kako snima jelo koje joj je upravo stiglo na stol, jer cijelu scenu želi kreirati sama, umjesto da samo hvata trenutke.

"Inspiracija su mi chiaroscuro i talijanski slikari, taj stil je sve moderniji i moji klijenti baš to traže. Zapravo najviše žele da im slika prenese određeni osjećaj, da bude nesavršena. Tko još želi vidjeti savršeni burger koji nikada nije doživio?", objašnjava. Ova 39-godišnjakinja i majka četverogodišnjeg Riccarda živi u regiji u kojoj vrhunske hrane ima u izobilju pa fantastičnih motiva za slikanje nikada ne nedostaje.

Potaknuta komentarima na Instagramu, Valentina je odlučila napisati kuharicu s pričama o hrani, njenoj povijesti i podrijetlu

"Fotografiju sam voljela i prije, no u Italiji sam se zaljubila u kuhanje. Kad sam se prije dvije godine doselila s obitelji, nisam znala ni talijanski, no sve se nauči. Talijani se lako upoznaju s ljudima i prihvaćaju strance, iako zapravo ne znaju jezike. Imaju taj "dolce vita", umijeće življenja, i to je uistinu tako. Vole se družiti, a Italija je uz to pravi raj za hranu", pokušala nam je dočarati Valentina, kao da nas je potrebno uvjeravati u šarm Italije, za koji vjerujemo da nije nestao unatoč nedavnim zbivanjima. Iako najmanje voli pripremati slastice, njeni pratitelji ipak to najviše vole komentirati, a najslađi komentator upravo je njezin sin kojemu je glavno pitanje: "Mama, to se slika ili jede?"