Tre De Tutto

Genijalan interijer rimskog restorana koji želimo posjetiti što prije

03. ožujak 2021.
Fotografije: Seven H. Zhang
Ines Madunić
Ines Madunić

Nedavno otvoren restoran Tre De Tutto uređen je u modernom mediteranskom stilu, a za predivan interijer zaslužan je Studio Tamat.

Ideja vlasnika bila je stvoriti ugodan interijer koji podsjeća na opušteni lokalni bar, a rezultat je otišao i korak dalje. Rimski restoran Tre De Tutto izgleda kao da bismo u njemu mogli živjeti, a za sve je zaslužan Studio Tamat, koji je realizirao uređenje interijera. 

Tu su jednostavni elementi poput plavih pločica na zidu i stiliziranog namještaja u bojama, a u kontrastu su moderni detalji poput geometrijske svjetlosne instalacije, neonski znakovi i jarko žuta ograda stepenica. 

image
Kontrast modernih i tradicionalnih elemenata
Foto: Seven H. Zhang

Restoran se nalazi u staroj četvrti Garbatella na jugu Rima, gdje zgrade datiraju iz 20-ih godina prošlog stoljeća, a u samom prostoru nekad je bila pekarna, iako je u posljednjih nekoliko godina bio napušten. Upravo lokalna estetika i tradicija bile su glavna nit vodilja Studiju Tamat, koji su, primjerice, ostavili gole zidove na kojima se vide "zakrpe".

Jedan od vlasnika, Matteo Soddu, izjavio je kako su htjeli "istaknuti autentičnost prostora i povezati ga s klijentelom". Zato su tu, npr. neonski natpisi: "Quanto é Bella Garbatella", odnosno: "Koliko je Garbatella lijepa", koji poziva goste da uđu. 

image
Ulaz u restoran
Foto: Seven H. Zhang
image
Neonski natpis ističe se na ulazu
Foto: Seven H. Zhang
image
Namjerno ostavljeni ogoljeni zidovi
Foto: Seven H. Zhang

"Vlasnici Mirko Tommassi i Daniele Notte predstavljaju klasike rimske kuhinje, a inspiriraju se jednom od najautentičnijih četvrti u gradu. Na isti način, naš je cilj od početka bio istaknuti originalni prostor, a ne ga skrivati. Zato smo ostavili zidove s originalnim slojevima žbuke, kako bismo uveli suvremeni dizajn i arhitekturalne elemente koji karakteriziraju prostor, od jednostavnih linija koji dominira prostorom sve do pravih pop stepenica", rekao je Matteo Soddu. 

image
Prepoznatljivi bar od mramora u boji
Foto: Seven H. Zhang
image
Restoran se proteže na dvije etaže
Foto: Seven H. Zhang
image
Biljke su važan dio interijera
Foto: Seven H. Zhang

Prostor restorana prostire se na dvije etaže s nekoliko prostorija, a razlike u dizajnu vidljive su po izboru boja. Plave pločice, mramorni bar u jarkim bojama i tri velika originalna prozora u luku nalaze se na gornjoj etaži, dok je donja ipak u više pastelnim bojama, baby plavoj s grafičkim detaljima na zidovima. U izboru boja Studiju Tamat asistirala je Sabina Guidotti. 

image
Pastelne boje na donjoj etaži
Foto: Seven H. Zhang
image
Grafički detalji na zidu
Foto: Seven H. Zhang

Vintage metalni namještaj u industrijskom stilu posebno je zanimljiv, a posvuda su velike terakota lončanice s biljkama. 

Studio Tamat osnovali su Tomasso Amato, Matteo Soddu i Valentina Paiola 2014. u Rimu, a najviše se bave rezidencijalnom arhitekturom, unutarnjim i izložbenim dizajnom. Neki od njihovih istaknutih radova su Talijanski paviljon na Filmskom festivalu u Berlinu, renovacija Veslačkog kluba na Tiberu te boutique hotel Condominio Monti s pogledom na Koloseum.