#OSTAJEMDOMA

GG savjeti: Kako ostati koncentriran na posao kad radite od kuće

12. ožujak 2020.
FOTOGRAFIJE: Getty Images/iStockphoto/Profimedia
Ines Madunić
Ines Madunić

Laptop u krilu, kava u ruci, kućni ogrtač i omiljena glazba - rad od kuće čini se kao ostvarenje snova, ali možete li ostati jednako efikasni kao kad ste u uredu? Donosimo savjete uz koje vaša produktivnost neće patiti ako zbog koronavirusa morate raditi iz sigurnosti svojeg doma.

Pandemija koronavirusa već je počela ozbiljno utjecati na dobar dio svijeta, pa tako i na Hrvatsku. Ozbiljne protumjere uvode se kako bi se spriječilo širenje zaraze pa su otkazana sva putovanja, svi događaji na kojima bi bilo više od stotinu ljudi te se preporučuje svima da ne izlaze iz kuće i smanje socijalne kontakte na minimum. To znači i da će mnogi od nas posao odrađivati od kuće, što je prilično neuobičajeno za većinu ljudi.

Na prvu se čini kao odlična ideja - ne morate se probuditi sat ili više ranije kako biste počeli s poslom, možete raditi u pidžami s kavom u ruci i biti prilično opušteni jer šef nije u blizini... Da, zvuči izvrsno, ali, činjenica je da, ako ste naviknuli biti u uredu, vjerojatno će vam biti teško koncentrirati se kod kuće. Sve će vam zaokupljati pažnju više nego posao i lako bi se moglo dogoditi da, umjesto osam sati, radite praktički cijeli dan. Donosimo zato nekoliko savjeta za efikasan rad od doma koji će vam pomoći da lakše prođete kroz samoizolaciju. 

Obucite se

Zvuči privlačno provesti cijeli dan u pidžami ili u kućnom ogrtaču jer tko bi se odijevao kad nitko ne gleda? Međutim, za vašu psihu bit će jako važno da na sebe stavite nešto u čemu biste, recimo, mogli otići popiti kavu u kvartu ili barem otvoriti vrata stana kad dođe dostava.

Ne morate baš biti u odijelu ili sakou, ali za vašu produktivnost bit će puno bolje da imate barem hlače na sebi. Ako ste u pidžami, sve o čemu ćete razmišljati je povratak u krevet. Ali ako ste odjeveni, i to ne u prljavu trenirku, odmah ćete dobiti osjećaj da trebate raditi. 

Recite ne (ne)udobnosti kauča

Ključno u radu od doma je da napravite razliku između privatnog i poslovnog vremena, ali i prostora. Ako vam to inače nije praksa, vjerojatno nemate posebnu sobu ili odvojeni dio sobe u kojem radite. Ipak, nemojte raditi u krevetu ili na kauču. Ako imate bilo kakav radni stol, raščistite ga i radite na njemu. Ako ga nemate, bolji će biti stol za blagovanje nego kauč. 

"Krevet i kauč imaju nevjerojatnu moć da vas privuku kad trebate raditi. Moglo bi se dogoditi da neplanirano odrijemate", upozorava kolega koji je često radio kod kuće. Bitno je da stvorite što sličnije uvjete kao što ih imate svaki dan u uredu. Definitivno ćete biti efikasniji ako sjedite uspravno za stolom nego da se grčite na kauču.  

Pričajte s nekim

Kad smo već kod uvjeta iz ureda, ako ste kod kuće sami, to će vam s vremenom također postati jako čudno. Pogotovo jer su izlasci svedeni na minimum pa nije preporučljivo da vam u posjet dolaze kolege i prijatelji. Dan-dva dobro će vam doći što ste sami i možete izabrati radio postaju koju ćete slušati, ali ako ste naviknuli na kolektiv, uskoro će vam početi smetati činjenica da po cijele dane - šutite. Ili pričate sami sa sobom, kako god.

Dobro je organizirati grupni chat s kolegama s posla kako biste mogli komentirati stvari o kojima inače pričate. Također, ne bi bilo loše da pauzu iskoristite da nazovete nekoga - kolegu, šeficu, mamu, prijatelje... Bilo koga, samo da s nekim popričate naglas. 

Planirajte ručak

Pauza vam je definitivno potrebna, ali isplanirajte je kako se ona se ne bi razvukla na cijeli dan. Neka vam pauza služi za ručak i kavu, baš kao i na poslu. To će vam pomoći ne samo da budete koncentrirani prije i poslije pauze, nego i da spriječite prekomjerni unos kofeina. Možda vam se čini da je jako dobra ideja popiti pet šalica kave, ali to je definitivno krivo.

Popijte jednu na početku radnog vremena i jednu za vrijeme pauze - to je sasvim dovoljno. Ručak probajte isplanirati ili čak skuhati dan ranije, a ako to niste uspjeli, nemojte krenuti u kuhanje rižota kojem inače trebaju četiri sata da bude savršen. Nešto jednostavno, a hranjivo, što vas neće uspavati, najbolji je izbor. 

Kupaonica vam nije prljava

Dok budete radili, stan će vam se vjerojatno činiti užasno prljavim i dobit ćete dotad neviđenu želju da ga pospremite - čak i ako niste tip koji voli kućanske poslove. Svaki će se posao činiti boljom opcijom od onog kojeg zaista morate napraviti.

Dakle, ribanje kupaonskih pločica može pričekati kraj radnog vremena, kao i pranje prozora i preslagivanje ormara. Što se prije primite posla, prije ćete biti gotovi. Vježbajte samokontrolu držite se uputa nadležnih službi i zaboga - perite ruke.