Advent kod Matoša

Gornji grad postaje najromantičnija blagdanska kulisa

08. studeni 2022.

Fotografija: Nikola Madunović

Gloria Glam

Božićna priča na lokaciji s najljepšim pogledom na Zagreb počinje za nešto manje od tri tjedna, 26. studenoga.

Strossmayerovo šetalište na Gornjem Gradu, tamo gdje sjedi lik hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša, ponovno oblači svoje blagdansko ruho i pretvara se u jedinstvenu božićnu priču s romantičnom atmosferom, neodoljivim mirisima i okusima tradicionalnih blagdanskih jela, ali i mjesto vrhunske zabave.

Na svakom koraku ove blagdanske manifestacije scenografija vraća u "dobra stara vremena" i topli ugođaj adventa s prve polovice 20. stoljeća. Zahvaljujući posebnoj scenografiji u retro stilu, Advent kod Matoša – Caffe de Matoš slovi za najljepše uređenu adventsku lokaciju u Zagrebu koju je osvojio za prvo izdanje 2017. godine.

image

Fotografija: Nikola Madunović

Ovogodišnje izdanje Adventa kod Matoša nudi i brojne novitete. Na šetnici će se nalaziti devet crvenih adventskih kućica sa street food ponudom koju čine tradicionalna hrvatska zimska jela, vege ponuda i brojni specijaliteti koje će biti moguće kušati samo na ovoj manifestaciji. Dimljeni marinirani sporo pečeni buncek s pjenicom od francuske salate, konfitirana patka umotana u mlince, štrudla od krvavica i kiselog kupusa s preljevom od kiselog vrhnja i vlasca, štrudla od jabuke, cimeta i meda s umakom od vanilije, fritule s jabukama, čokoladom, cimetom ili punjene i s posipima, germknedle punjene šljivom i čokoladom s umacima i posipima i pet vrsta cannola su dio ponude.

image

Fotografija: Nikola Madunović

Dio manifestacije ostaju poznati foto punktovi Adventa kod Matoša, kao što su prozor koji gleda na Zagreb, bezbroj lampica i sitni rekviziti u krošnjama, sjajna pozornica u cabaret stilu, okviri u obliku velikog adventskog vijenca kroz koji se vidi Katedrala. Ove godine pripremaju se i neki novi zanimljivi kutci s kojih se mogu slati najljepše razglednice diljem svijeta. 

Zimski provod upotpunit će koncerti i DJ nastupi. Utorkom i četvrtkom na rasporedu su live izvedbe domaćih, urbanih, bendova kao što su Gelato sisters, NoA & Tour de Funk, Tom & The Twisters, Anya Alu, La papa i drugi. Srijeda, petak, subota i nedjelja rezervirani su za zagrebačke DJ-jeve. Od jazza i funka do rocka i popa, na repertoaru će biti za svakoga ponešto.

image

Fotografija: Nikola Madunović

Oni najmlađi će uživati u subotnjim i nedjeljnim prijepodnevima jer ih kod Matoša čekaju dječje predstave, mađioničar, disco i razne igre. Za njih će biti organiziran i doček Nove godine u podne 31. prosinca. Planiran je i doček za one nešto veće, željne veselja u mirnijoj i romantičnijoj atmosferi. Glazba uživo se, naravno, podrazumijeva. Advent kod Matoša traje sve do 7. siječnja 2023. godine, a više informacija o programu, koncertima i radnom vremenu bit će dostupne na Facebook i Instagram stranici manifestacije.