"Ako želite vidjeti raj na zemlji dođite i vidite Dubrovnik", rekao je slavni irski dramatičar i Nobelovac George Bernard Shaw 1929. godine očaran jedinstvenim srednjovjekovnim gradom okruženim impresivnim zidinama i Jadranskim morem. Pedeset godina kasnije Dubrovnik je dospio na UNESCO-ov popis svjetske baštine, a od tada do danas iz godine u godinu opravdava titulu turističkog dragulja zbog kojeg se „naša mala” Hrvatska našla na listi najpoželjnijih svjetskih destinacija.
Posljednji vikend u listopadu, kada smo u Zagrebu već ozbiljno zagazili u jesen i iz ormara izvadili kapute, na kratak odmor uputili smo se upravo na jug. Dočekalo nas je sunce i ugodnih 24 Celzijeva stupnja, vrijeme kao naručeno za istraživanje grada koji domaće, ali i strane turiste osvaja kako ljeti, tako i zimi. Blaga mediteranska klima, čarobna arhitektura, odlična prometna povezanost i bogat kulturni program koji traje cijelu sezonu - sve to čini Dubrovnik iznimno atraktivnim odredištem i izvan ljetnih mjeseci, u što smo se i sami uvjerili već po dolasku u dubrovačku zračnu luku Ruđer Bošković koja i dalje vrvi putnicima.
Luksuz u srcu grada
Dvadesetak minuta trebalo nam je do hotela u kojem smo odsjeli, a ovog puta bio je to Rixos Premium Dubrovnik, hotel s 5 zvjezdica koji nas je osvojio ne samo luksuzom koji pruža već i lokacijom s obzirom na to da se nalazi samo 15-ak minuta lagane šetnje od starogradske jezgre Dubrovnika pa vam automobil gotovo da i nije potreban. Hotel, koji je renoviran 2020. godine i u koji je uloženo više od 20 milijuna eura, raspolaže s 310 luksuznih soba među kojima je 190 superior soba, 10 deluxe soba, 55 standard soba, 37 classic soba, 17 apartmana i jedan predsjednički apartman.
Naš „dom” tijekom posjeta Dubrovniku bio je prostran executive suite s fenomenalnim pogledom na more koji nudi apsolutno sve za savršen odmor: od vrhunskog kreveta, mini kuhinje, tuš kabine, prostrane kupaonice koja u kojoj imate baš sve za osobnu higijenu uključujući i gel za tuširanje, šampon za kosu, losion za tijelo i kremu za ruke koji će vas posebno razmaziti jer je riječ o proizvodima luksuzne kuće Bvlgari, a kruna svega je hidromasažna kada koja je smještena u središtu sobe i iz koje možete uživati u očaravajućem pogledu na Jadran.
Nakon kratkog opuštanja u apartmanu uputili smo se u vanjski bar koji se nalazi uz samu plažu i bazen gdje smo uživali u vrhunskoj pizzi Napoletani koja se radi prema originalnom napuljskom receptu. Pažnju su nam privukli i zanimljivi kokteli koje ovog puta nismo isprobali, no to ćemo sigurno ispraviti nekom drugom prilikom. Vanjski sadržaji (bazen, bar i restoran) rade sezonski, no to nimalo neće umanjiti doživljaj boravka ovdje i u zimskim mjesecima jer hotel zaista nudi pregršt aktivnosti za kvalitetan odmor i opuštanje.
Gurmani će doći na svoje i u restoranu Turquoise koji za ručak i večeru nudi zaista bogat izbor kako mesnih, tako i ribljih, ali i veganskih specijaliteta. Ni doručak nikako ne propuštajte jer je to ovdje nezaboravno iskustvo. Dane smo započinjali kavom i ginger shotom na predivnoj terasi s pogledom na more, a posebno su nas oduševili hrskavi kroasani za koje smo naknadno saznali da ih nabavljaju direktno iz Italije.
Za svaku pohvalu je i izbor bezglutenske hrane pa tako i oni koji su intolerantni na gluten neće ostati zakinuti za nezaboravan gastro užitak od doručka pa sve do večere. I slobodno si dajte oduška jer sve suvišne kalorije potrošit ćete kroz šetnju gradom ili ako vam je draže u suvremeno opremljenom fitness centru.
Jedinstven gastronomski doživljaj
Gastronomski doživljaj u Dubrovniku definitivno nije potpun bez odlaska u restoran Umi Teppanyaki, smještenom na vanjskoj terasi u sklopu samog hotela. Ovo mjesto idealna je lokacija za romantičnu večeru, a za sve one željne zabave nudi i nezaboravan kulinarski show.
Od svježih morskih plodova pa sve do vrhunskog sushija, Umi Teppanyaki pruža savršen spoj autentičnih okusa japanske kuhinje i vrhunske zabave bilo da ste na večeru stigli u paru, s društvom ili pak sami. Ovdje se definitivno nećete osjećati usamljeno.
Nezaboravni doživljaji
Iako možda imate dojam da se u Dubrovniku sve događa ljeti, to nipošto nije istina. Zabave ne nedostaje u gradu jer Dubrovnik i zimi nudi bogat kalendar događanja. Tradicionalni Dubrovački zimski festival mami posjetitelje na Stradun, nezaobilaznu dubrovačku lokaciju koju ćete, između ostalih, svakako posjetiti ako se subotom od 9. studenog do kraja ožujka odlučite na „Subotnja zimska jutra u Dubrovniku” u organizaciji Turističke zajednice Dubrovnik u sklopu koje možete uživati na besplatnom tematskom razgledu grada na hrvatskom i engleskom jeziku, ali i u nastupima folklornog ansambla Linđo.
Svakako predlažemo da posjetite i Dubrovačke muzeje, zidine, ali i dubrovačku tržnicu na kojoj se mogu pronaći tradicionalni specijaliteti poput domaćeg voća i povrća, pršuta, sira i neizostavnih arancina. Za one koji tragaju za panoramskim pogledom nezaobilazna atrakcija je i vožnja žičarom do Srđa s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na stari grad i Elafitske otoke.
Naša usputna stanica na putu prema žičari bio je restoran Posat, smješten tik ispod zidina, u kojem smo uživali u mediteranskim jelima i posebno odabranim vinima, ali i u ambijentu koji spaja tradiciju i luksuz. Na meniju su bili carpaccio od sabljarke i hobotnice, file od bijele ribe s krastom od crnih maslina na pjenici od boba s toplo-hladnom salatom od povrća, a sve sladokusce bez teksta je ostavio desert – suhe smokve kuhane u karameliziranom bijelom vinu na pjenici od skute s listićima od meda.
Sve one koji s nestrpljenjem očekuju blagdanski šušur 30. studenog očekuje prava atrakcija – na Knežev dvor u sklopu Božićne bajke stiže i „pravi” Djed Božićnjak iz Finske, a istog dana na Stradunu će nastupiti i Jelena Rozga. Tjedan dana nakon, točnije 6. prosinca službeno se otvara 11. Dubrovački zimski festival na kojem sve posjetitelje očekuju nastupi velikih glazbenih zvijezda među kojima su Đani Stipaničev, Psihomodo pop, Parni Valjak, Baby Lasagna, Grše, Sergej Ćetković i Matija Cvek. Na samo Silvestrovo na Stradun stiže slavni Zucchero koji će uz Tonyja Cetinskog Dubrovčane i sve njegove goste uvesti u novu 2025. godinu, a vrhunski novogodišnji program za svoje goste priprema i hotel Rixos Premium Dubrovnik. Tako će treću godinu zaredom u Rixosu svoj novogodišnji nastup odraditi Dino Merlin, prvi dan 2025. na rasporedu je koncert Petra Graše, dok će dan nakon njega goste zabavljati Severina.
Mjesto za odmor i opuštanje
Nakon novogodišnjih slavlja svima nam je potreban odmor, opuštanje i mjesto na kojem ćemo napuniti baterije za sve izazove koji su pred nama. Jedno od tih mjesta je i spa centar koji pruža sve što je potrebno za potpunu revitalizaciju tijela. Anjana Spa, koja se nalazi u hotelu Rixos Premium Dubrovnik, prava je oaza mira u kojoj se nalaze banje, turske kupelji, saune, slana soba te soba za relaksaciju.
Na prvom katu nalaze se sobe za masažu koje vas uvode u sasvim novu dimenziju bijega od svakodnevice. Uvjerili smo se u to i iz prve ruke nakon antistres masaže koja je sinonim za 50 minuta čistog užitka i opuštanja. Ugodno smo ostali iznenađeni i informacijom da eterična ulja bora, ružmarina i lavande koja se koriste tijekom masaže nije moguće tek tako nabaviti.Naime, samo za ovaj hotel i po posebnoj recepturi proizvode ih u poznatoj „franjevačkoj ljekarni”, jednoj od najstarijih u Europi, koja je smještena unutar gradskih zidina, nedaleko od samog ulaza u staru jezgru Dubrovnika.
Nakon masaže osjećat ćete se kao da lebdite, a na taj fantastičan osjećaj još će vas dugo podsjećati i ranije spomenuto eterično ulje jer, naime, sve ono što se ne iskoristi za masažu dobivate kao „suvenir” kako bi vas podsjetio na lijepe trenutke opuštanja u gradu koji se zimi pretvara u bajku. U nezaboravno iskustvo, komfor, luksuz i srdačnost domaćina uvjerili su se i brojni slavni domaći, ali i strani gosti ove hedonističke oaze među kojima su visokopozicionirani političari, sportaši, uspješni poslovni ljudi, ali i brojne glazbene, glumačke i sportske zvijezde. Možda je pravo vrijeme da se i vi osjećate baš poput njih.