Unatoč ljetnim vrućinama, nekad nam jednostavno treba nešto "na žlicu". Jedna od najboljih opcija svakako je gazpacho, hladna juha od povrća. Originalno potječe iz Andaluzije, pokrajine na jugu Španjolske, odakle se proširila i na jug Portugala. Autentično jelo nije teško za napraviti. Štoviše, vrlo je brzo i jednostavno, a bit će idealno osvježenje za sve ukućane.
Također je jako zdrava i veganska juha - gazpacho se radi od sezonskih namirnica, točnije svježeg povrća koje je bogato vitaminima. Ne samo što će vas osvježiti, nego ćete i podići svoj imunitet, što je iznimno važno u ovim neobičnim vremenima. Imamo recept za autentični andaluzijski gazpacho u kojem ćete uživati cijeloga ljeta.
Trebat će vam:
- 3 zrele rajčice
- 1 krastavac
- 1 zelena ili žuta paprika
- 1 mali crveni luk
- 2 režnja češnjak
- stari, osušeni kruh
- žlica kima
- Aceto balsamico ili vinski ocat
- Sol i papar
- tri žličice maslinovog ulja
Ako su domaće, rajčice ne trebate guliti, ali ih svakako očistite od bijelih dijelova mesa. Krastavce ogulite i izvadite im sjemenke. Svo povrće narežite i zatim s drugim sastojcima izmiksajte u blenderu ili ih usitnite ručnim mikserom do teksture koja vam najviše odgovara. Isprobajte i po potrebi dodatno začinite.
Juhu zatim stavite u zatvorenu posudu u frižider na barem četiri sata. Poslužite je hladnu, uz ukrase od sitno nasjeckanog povrća, kockica suhog kruha ili začinskog bilja (bosiljak, peršin), kiselog vrhnja te svakako uz nekoliko kapi maslinovog ulja.
Ovo je tradicionalni andaluzijski recept, a po želji i sadržaju svog hladnjaka možete dodati i drugo povrće, primjerice tikvice, kukuruz ili ciklu, kao i voće, poput lubenice, dinje ili jagode. Ako volite začinjeno, ubacite i chilli papričicu. U nekim se španjolskim bistroima gazpacho prodaje u čašama, s kockicama leda pa ga i vi možete piti rashlađenog iz boce ili čak ponijeti na plažu u termosici.