Le Sirenuse

Hotel u kojem umjetnost postaje sinonimom za odmor

02. kolovoz 2022.

Fotografije: Le Sirenuse

Interijer ovog obiteljskog hotela ukrašen je djelima suvremenih umjetnika, što unosi specifičnu atmosferu u sam prostor. Smješten nedaleko Napulja i Pompeja, svojim gostima omogućuje sve što sačinjava savršen i dubinski odmor: frapantnu prirodu, vrhunsku hranu i luksuzan ambijent.

Osim raskošnih i prostranih soba i senzacionalne lokacije koja pruža pogled na pitoreskni Positano i Tirensko more, obiteljski hotel Le Sirenuse specifičnim čini luksuz sadržan u umjetninama koje krase njegov interijer. Strast koju vlasnici osjećaju prema suvremenoj umjetnosti očituje se na svakom koraku, a istom pokušavaju opčiniti i svoje posjetitelje. Osim dubinskog odmora koji je od strane hotela zagarantiran, umjetnine rasprostranjene po njegovim zidovima i hodnicima potaknut će vas na razmišljanje i upijanje trenutka. Pod vodstvom britanske kustosice Silke Rittson-Thomas, interijer je ukrašen djelima velikih imena svjetske suvremene umjetničke scene.

Isključivo za hotel Le Sirenuse svoj su talent demonstrirali Rita Ackermann, Alex Israel, Matt Connors i mnogi drugi nagrađivani i istaknuti umjetnici. Tako će pri ulazu u hotelski bar posjetitelj prvo uočiti šareni neonski natpis "Don‘t Worry" (Ne brini se), instalaciju renomiranog škotskog umjetnika Martina Creeda, osvajača Turnerove nagrade iz 2001. godine. Zatim će, nastave li dalje prema salonu za goste, naići na djelo Stanleyja Whitneyja, uspješnog slikara afro-američkog porijekla čiji su radovi s razlogom često opisani kao ples - ples boja i dekonstruiranih konvencija, ples različitih kultura, ples raskoši i znakovite jednostavnosti.

image

Fotografije: Le Sirenuse

image

Slike "The Jitterbug Waltz" Stanleyja Whitneyja

Od 2020. godine izložena je u sklopu hotela i prelijepa slika "Mermaids" britanske autorice Lucy Stein: tužna sirena glave podbočene rukama koja sjedi na pramcu ili krmi i gleda u more. Čitav je prizor oslikan na nizu keramičkih pločica koje su ovoga puta poslužile kao platno. Poigravanje formom, stilizacijom i perspektivom čine ovu sliku nepresušnim vrelom inspiracije i kontemplacije, a mješavina emocija koju budi u recipijentu nagnat će vas da ponovno preispitate njena značenja.

image

Slika "Mermaids" slikarice Lucy Stein

Znakovito je i djelo koje je za potrebe hotela načinila i Caragh Thuring. Njena učestala tehnika slikanja na tkanini rasprostrtoj umjesto platna poslužila je, s obzirom na Pompeji koji čuči hotelu iza leđa, kao savršena podloga za jednu ambijentalnu temu: erupciju vulkana. Pješčanim bojama savršeno uklopljena u interijer hotela, slika odiše emocijom koja počiva na kontrastima: dok vas boje umiruju, prizor vas uznemiruje, dok u sklopu interijera počiva poprilično nenametljivo, njena će vas snaga uzburkati. 

image

Djelo "Eruzione del 2020" umjetnice Caragh Thuring

No prava erupcija čekat će vas na terasi Franco‘s Bara, gdje pogled mami žuta keramička fontana rimskog umjetnika Giuseppea Ducrota. Uz nju terasom dominira obilje sitnih umjetnina i radova talijanskih obrtnika, koji su svi redom uklopljeni u ambijent koji oduzima dah pružajući pogled na Positano i prekrasno morsko plavetnilo. Sudar mediteranske estetike i neobarokne umjetnosti zaista garantira neponovljivo iskustvo, baš kao i cjelokupan ambijent hotela.

image

Fotografije: Le Sirenuse