Distopijski turizam

Hotelska anti-soba čiji je cilj posjetiteljima osigurati nemiran san

12. kolovoz 2022.

Fotografija: Gianluca Colla/Instagram

Braća Frank i Patrik Riklin kreirala su sobu na otvorenom, koja je izložena pred očima slučajnih prolaznika, bukom prometa i mirisom benzina. A ljudi su, naravno, spremni dati stotine eura kako bi sudjelovali u takvom eksperimentu.

Sigurno ste za života odsjeli u bar nekoliko hotelskih soba, ali jeste li ikada odsjeli u "anti-sobi"? Riječ je o projektu Franka i Patrika Riklina, dvojice konceptualnih umjetnika koji su se udružili s hotelijerom Danielom Charbonnierom kako bi ljudima omogućili jedno nadrealno, pomalo bizarno, nekima možda i genijalno iskustvo. Riječ je o sobi bez zidova, krova i vrata, koja je smještena na bučnoj prometnici uz benzinsku crpku. Sastoji se, naizgled, od svega što čini jednu lijepu hotelsku sobu: tu su prostrani krevet, dva noćna ormarića i svjetiljke, ali od posjetitelja se očekuje da se, kao u kakvom uličnom performansu, izlože pred usputnim prolaznicima transparentno i bez zadrške. 

Miran hotelski san tako će zamijeniti boravak u prostoru omeđenom vrevom i mirisom benzina, bez zaštite od komaraca i ostalih insekata, bez zvučne izolacije i romantičnog pogleda na grad. Umjetnici su savršeno svjesni činjenice da u njihovoj anti-sobi nitko neće bezbrižno spavati. U izjavi za medije rekli su, čvrsto i odlučno, kako "s obzirom na trenutnu svjetsku situaciju, nema vremena za spavanje." Poanta takvog prostora je pružiti posjetitelju jedinstvenu priliku za cjelonoćnu kontemplaciju. Potpuno izloženi, a opet zarobljeni, gosti će moći uzeti sve vrijeme koje donosi noć za promišljanje o vlastitim životnim situacijama, ali i svjetskim događanjima, i to za cifru od gotovo 350 eura.

image

Braća Riklin
Fotografija: Profimedia

Ovo nije prvi open-air hotelski projekt braće Riklin: njihova priča počinje 2008. godine, kada su pokrenuli svoj lanac Null Stern Hotela. Prva tri apartmana, odnosno hotelske sobe, smještena su u Alpama, gdje osiguravaju gostima svojevrsno glamping iskustvo. Na listi čekanja za boravak u umjetničkom djelu braće Riklin trenutno je čak šest tisuća gostiju.

image

Fotografija: Profimedia

No za razliku od dosadašnjih projekata, ovaj najnoviji zamišljen je kao prilika za stvaranje anti-idiličnog ambijenta i doživljaja. Tim ga opisuje kao "antitezu utrke k idealu". "Bilo nam je važno pokazati idilične aspekte našeg svijeta i njegove zadivljujuće krajolike, ali i realnost s kojom se svi danas suočavamo”, izjava je Daniela Charbonniera. No kako gosti ne bi bili ugroženi i kako bi im određena doza luksuza ipak bila osigurana, u sklopu rezervacije sobe na raspolaganje dobivaju i batlera, koji će im osigurati obroke i olakšati neke osnovne situacije. On će, riječima Charbonniera, gostima "pružiti osjećaj sigurnosti u nesigurnom okruženju."

Simbolika je to ironije koja natkriljuje sve sfere suvremenoga društva. Dok živimo iz dana u dan opsjednuti savršenstvom i slijepo vjerujući u nametnute ideale, sve više koračamo prema dosad neviđenoj distopiji. A refleksija te distopije može se vidjeti upravo u teroru koji čovjeku pomrači um kad zamisli da noć mora skupo platiti, a provesti u takvom nezahvalnom ambijentu. Ples erosa i tanatosa, nagona življenja i nagona za smrću, savršeno je utjelovljen u ovoj instalaciji, a još je i potenciran apsurdom koji dolazi s činjenicom da će netko dati gomilu novca kako bi osjetio na vlastitoj koži iskustvo nemira, ugroženosti i opasnosti. Ali, ipak, uz batlera!