Silvio Vujičić: The Lilies Serie

Hrvatski dizajner razvio pigmente iz cvijeta ljiljana

12. rujan 2020.
Fotografije: E.A. 1/1 S.V.
Gloria Glam

Međunarodno priznati modni brend E.A. 1/1 S.V. na KONTEJNER-ovom Touch Me festivalu predstavit će jedinstvenu modnu kolekciju inspiriranu temom isprepletenosti biljnog svijeta i ljudi.

Umjetnik i dizajner Silvio Vujičić na KONTEJNER-ovom međunarodnom trijenalnom Touch Me festivalu, koji će se održati od 17. rujna do 3. listopada u industrijskoj HALI V Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, predstavit će jedinstvenu modnu kolekciju brenda E.A. 1/1 S.V. naziva The Lilies Serie koja je posebno razvijena za Touch Me izložbu i festivalski pop-up dućan. 

image
Kolekcija će biti predstavljena na Touch Me festivalu
Foto: Ivan Slipčević
image
Pigment se trajno aplicira na pamučnu bijelu majicu
​Foto: Ivan Slipčević

Kolekcija je inspirirana botaničkim crtežima Les Liliacées, slikara Pierre-Joseph Redoutéa, objavljenima između 1802. i 1816. godine, a razvijena je specifičnim dizajnerskim postupkom. Odjevni predmeti The Lilies Series prožeti su uvezenim crtežima erotizirane flore i faune te pigmentom nastalim ubrizgavanjem cvjetova bijelog ljiljana u organske i mineralne otopine.

image
Proces dobivanja pigmenta iz cvijeta ljiljana
image
Umjetnik se inspirirao botaničkim crtežima slikara Pierre-Joseph Redoutéa
​Foto: Ivan Slipčević

Pigment je novonastala boja koja se, brendu prepoznatljivim prozirnim silikonom, trajno aplicira na pamučnu bijelu majicu kao dio kolekcije. Silvio Vujičić u The Lilies Series stvorio je zbirku kurioziteta kojom isprepleće suvremene dizajnerske procese i simboličku povijest umjetničkog stvaranja.

image
Cvjetovi se ubrizgavaju u organske i mineralne otopine
image
Umjetnik propituje isprepletenost biljnog svijeta i ljudi
​Foto: Ivan Slipčević

U jeku krize i zabranjenih dodira, Touch Me festival kroz izložbe, performanse, diskurzivni program, razgovore s umjetnicima, filmski program i radionice istražuje nove oblike suživota između živih bića, prirode i tehnologije. Renomirani umjetnici koji stvaraju na granici umjetnosti, znanosti i tehnologije predstavit će svoje radove na do sada najvećem međunarodnom Touch Me trijenalu. 

image
Osim pigmenta, tu su i uvezeni crteži erotizirane flore i faune
​Foto: Ivan Slipčević

Program šestog izdanja okuplja radove s područja istraživačke i interdisciplinarne umjetnosti i eksperimentalnog zvuka, a uz centralnu izložbu i filmski program donosi izložbeni i izvedbeni program pod KONTEJNER-ovom kustoskom koncepcijom u sklopu dva europska projekta: EMAP – European Media Art Platform i Re-Imagine Europe. 

image
Jedinstvena kolekcija napravljena je za Touch Me festival
​Foto: Ivan Slipčević
image
Silvio Vujičić još jednom spaja dizajn i umjetnost
​Foto: Ivan Slipčević

Centralna Touch Me izložba koju kuriraju slovenski kustos Jurij Krpan (Galerija Kapelica, Ljubljana) te hrvatske kustosice Klara Petrović i Luja Šimunović (KONTEJNER, Zagreb) promišlja o biotehnološkim i drugim mogućnostima hibridne, simbiotične i kimerične isprepletenosti živih, ali i neživih bića te istražuje što se događa kad se istinski riješimo opozicija priroda - kultura, živo - neživo, čovjek - ne-čovjek. 

image
The Lilies Serie dosutpna će biti u festivalskom pop up dućanu
​Foto: Ivan Slipčević