BINGE PRIJEDLOG

‘I Am Not Okay With This‘ je baš okej: priča o odrastanju s dodatkom moći 

10. ožujak 2020.
Fotografije: Netflix/Everett/Profimedia
Ines Madunić
Ines Madunić

Obožavamo seriju "I Am Not Okay With This", novi Netflixov projekt koji se isplati bingeati - a i neće vam oduzeti cijeli vikend. Prva sezona ima sedam epizoda, s odličnom Sophijom Lillis, koju ste možda već primijetili u filmu "It".

Sophia u novoj hit seriji glumi srednjoškolku Sydney Novak koja se pokušava pomiriti s očevim samoubojstvom, ali uskoro shvaća da ima telekinetičke moći. Već u uvodnim scenama jasno nam je da će se dogoditi nešto loše, ali sve se otkrije tek u posljednjoj epizodi. I tek nakon toga slijedi cliffhanger zbog kojeg jedva čekamo drugu sezonu.

No, nje ćemo se vjerojatno načekati jer je prva na Netflix puštena 26. veljače. Autori serije adaptirali su crtani roman Charlesa Forsmana, koji je napisao i strip "The End of the F***ing World" - također Netflixovu uspješnicu (ako niste, obavezno pogledajte). Jedan od izvršnih producenata serije je Shawn Levy, koji je, između ostalog, režirao seriju "Stranger Things" te filmove "Noć u muzeju". 

Slično kao i "Stranger Things", "I Am Not Okay With This" u središte stavlja priču o odrastanju s nadnaravnim elementima. Sydney se tako cijelo vrijeme bori s očevom tragično i preranom smrću, kompliciranim odnosom s majkom, svojom seksualnošću, odnosu s prijateljima i mlađim bratom, prištićima i općenitom tinejdžerskom zbunjenošću.

Kad shvati da ima nadnaravne moći, to ju nimalo ne spašava, dapače, postaje dodatan problem koji se upliće u svaki dio njezina života i ona se uskoro više ne može nositi sa svime. Prilično nezgodno jer upravo bijes pokreće njezine moći koje ona ne može kontrolirati, a one postaju sve razornije i potencijalno opasne za okolinu. 

Serija, iako tinejdžerska, inteligentna je i duhovita, a definitivno ne morate biti adolescentske dobi da bi vam se svidjela. Uostalom, tko ne voli srednjoškolske drame? Na trenutke se čini kao ublažena "Carrie" za novo doba, ali telekinetičke moći nisu što su nekada bile pa je to puno manje horor, a puno više fantasy, coming of age crnohumorna drama.

Za razliku od "Stranger Things", koji su nas uvukli u nostalgiju za osamdesetima, ova serija događa se u aktualno vrijeme i vrlo inteligentno dira u neke od problema s kojima se današnje društvo i tinejdžeri suočavaju. Ne samo problematičan odnos s roditeljima, nego i pitanja seksualnosti, srama, tuge i bijesa. Svi ti problemi, unatoč kratkom formatu - epizode traju od 20 do 30 minuta - obrađeni su precizno i pametno, bez dociranja i pametovanja.

Štoviše, scene u kojima se prikazuju odnosi Sydney s majkom, bratom, najboljom prijateljicom Dinom i susjedom Stanom vjerojatno su najbolji adut ovog hita, kao i sjajna Sophia Lillis u glavnoj ulozi. 

Osim reference na horor klasik "Carrie", serija se poigrava s još nekim tinejdžerskim filmovima, kao što su "Pretty In Pink" i "The Breakfast Club". Radi se o filmovima iz 70-ih i 80-ih, što je itekako vidljivo u estetici i načinu snimanja. Pa iako je vrijeme radnje danas, vjerojatno ćete dobiti taj osjećaj nostalgije. Zaključak - definitivno smo ok s "I Am Not Okay With This" i jedva čekamo drugu sezonu.