gg interijeri

Idealna kuća na selu: 75 kvadrata uz jezero

26. rujan 2021.
Fotografije: Ewout Huibers

Kako maksimalno iskoristiti prostor i imati prostranu kuću s manje od stotinu kvadrata? Evo sjajnog primjera.

Usred predivne prirode na području Vinkeveense plassen, u blizini nizozemskog Utrechta, nalazi se kuća za odmor koju su osmislili arhitekt Chris Collaris i unutarnji arhitekti iz i29 studija. S površinom od 75 kvadratna metra, kuća još uvijek ima luksuzan osjećaj prostranosti, okružena je prirodom, a svaki je dio unutrašnjosti iskorišten do maksimuma. Kompaktna kuća sastoji se od dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice, tri spavaće sobe, kupaonice i terase. 

image
Kuća je okružena prirodom sa svih strana
image
Staklene stijene daju puno prirodnog svjetla
image
Unutrašnjost je gotovo monokromatska - crna, bijela i prirodna boja drva

Kako se nalazi u blizini jezera, građena je tako da se u potpunosti iskoriste benefiti prirode. Zidovi su, primjerice, smješteni imajući na umu strane svijeta i poziciju, točnije - kuća se gradila u četiri dijela, a cilj je bio dovesti što više prirodnog svjetla u svaku prostoriju te pružiti što ljepši panoramski pogled. Zato je tu pregršt staklenih stijena, što doprinosi osjećaju sjedinjenosti s prirodom. 

image
Pružaju se panoramski pogledi
image
Svaki je komad prostora iskorišten

Unutrašnjost je uređena koristeći prirodne materijale, poput drvenih podova i ormara za pohranjivanje u svakoj prostoriji. Osim prirodne, svijetle boje drva tu su crni naglasci, u istoj boji kao i vanjski dio kuće, kao i dijelovi koji su potpuno bijeli, kako bi se stvorio dojam većeg prostora. Namještaj je uglavnom u potpunosti rađen po mjeri kako bi se prostor što bolje iskoristio. 

image
Prirodna boja drva u kombinaciji s crnim naglascima i bijelim prostorima
image
Namještaj je uglavnom rađen po mjeri

"Stvaranje kvalitetnih projekata ne znači da vodimo maksimom da je 'veće uvijek bolje'. S jednostavnim, ali pametnim intervencijama ovaj projekt napravljen je prema najvišim standardima, a istovremeno je energetski učinkovit, ekološki prihvatljiv i izgrađen s malim ugljičnim otiskom. Ovo je ogledni primjer malene kuće; pametno, ugodno i bez žrtvovanja kvalitete, kako u interijeru, tako i u arhitektonskom dizajnu", kažu iz Studija i29. 

image
Na katu su spavaće sobe
image
Gornji kat je svojevrsni open space
image
Ugradbeni ormari za pohranu