Umjetnost nije otkazana

Idemo na izložbe: 5 koje možete pogledati uživo i 5 virtualnih koje ćete voljeti

09. siječanj 2021.
Izložba '51000 Balthazargrad' u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci
Ines Madunić
Ines Madunić

Kultura i umjetnost definitivno nisu stale. Predlažemo da posjetite umjetničke izložbe, bilo uživo ili virtualno.

Neki su muzeji zatvoreni, što zbog koronavirusa, što zbog potresa, no to ne znači da nemate što pogledati u onima koji još uvijek rade. Bilo da se radi o virtualnim izložbama u muzejima diljem svijeta ili o onima u Hrvatskoj, umjetnost nije nestala. Ako ste se zaželjeli kulturnog sadržaja, evo nekoliko prijedloga. 

IZLOŽBE UŽIVO

51000 Balthazargrad (Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka)

Posvećena omiljenom animiranom liku, Profesoru Baltazaru, izložba je otvorena prošle godine u sklopu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. U riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti možete vidjeti kako je nastajao popularni crtić i njegovi likovi. Posebna je pozornost posvećena gradu u kojem Profesor živi. Naime, autoru Zlatku Boureku upravo je Rijeka poslužila kao inspiracija. Izložba je otvorena do 23. siječnja, a iako nema organiziranih grupnih posjeta, u muzeju možete dobiti stručno audio vodstvo. 

Povijest i umjetnost na zidovima palače u Opatičkoj 10 (Klovićevi dvori)

Do 31. siječnja u Klovićevim dvorima otvorena je izložba o blagu koje se skriva na zagrebačkom Gornjem gradu. U Opatičkoj 10 nalazi se Hrvatski institut za povijest, s kojim je izložba realizirana, kao i s Hrvatskim restauratorskim zavodom, koji radi na sanaciji zgrade od potresa. Doživite remek djela hrvatske likovne umjetnosti: Vlaha Bukovca, Mate Celestina Medovića, Bele Čikoša Sesije, Otona Ivekovića i Ferde Kovačevića.

Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma (Muzej suvremene umjetnosti Zagreb)

Zagreb film osnovan je 1953. godine, a ova izložba u MSU-u je posvećena slavnim umjetničkim ostvarenjima ovog fenomena. Osim filmova, tu je vrijedna arhivska građa, a zbog velikog interesa izložba je otvorena do 31. siječnja. Kako je nastala Zagrebačka škola animiranog filma, kako su stvarali legendarni umjetnici poput Vatroslava Mimice, Dušana Vukotića, Nikole Kostelca, Borisa Kolara, Zlatka Boureka, Borivoja Dovnikovića... 

image
Multimedijska izložba 'Od imaginacije do animacije: sest desetljeca Zagreb filma'
Foto: Srđan Vrančić/CROPIX
 

Nastavit će se ...Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj (Muzej suvremene umjetnosti Zagreb)

Zanima vas "deveta umjetnost" i njezin razvoj na našim područjima? Izložba u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti prati povijest i razvoj stripovske kulture, njezinu ulogu u pop kulturi te predstavlja antologijske radove hrvatskih umjetnika od 30-ih godina do danas. 

"Promatrajući strip ne samo kao vizualnu, nego i kao društvenu činjenicu, izložba želi proširiti pogled na moguće načine prezentacije i promocije povijesnih ili recentnih djela ujedno otvarajući prostor za raspravu o produkciji, ponajprije nekomercijalnog, autorskog stripa", stoji u opisu. 

Sofija i Vida Guzmić: 'Sjene njenih slika' (Galerija Miroslav Kraljević)

'Naivno za žene' bio je radni naslov istraživanja i produkcije arhiva amaterske umjetnice Sofije Guzmić, bake umjetnice Vide Guzmić, i njene intervencije u kolekciju bakinih nikad do sad izloženih slika. Ovim je radom Vida Guzmić pobijedila na natječaju za produkciju i izložbu novog rada. Umjetnica je tijekom prosinca koristila prostor galerije Miroslava Kraljevića u Zagrebu kao svoj studio, a sve do 21. siječnja nastavlja raditi u istom prostoru. 

VIRTUALNE IZLOŽBE

Ars et Virtus: Hrvatska - Mađarska; 800 godina zajedničke kulturne baštine (Klovićevi dvori)

Velika i važna izložba u Klovićevim dvorima bila je postavljena tijekom dva mjeseca prošle jeseni, a sada je dostupna online. Radi se o zajedničkom projektu Mađarskog nacionalnog muzeja iz Budimpešte i Galerije Klovićevi dvori u kojoj su predstavljene povijesno-umjetničke veze dvije države.

Izložbu pogledajte ovdje

image
Izložba 'Ars et virtus: Hrvatska - Madjarska; 800 godina zajedničke kulturne baštine'
Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Izložba hrvatskog dizajna 19/20 (Hrvatsko dizajnersko društvo)

U prvoj online inačici bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna, manifestacije koja već 21 godinu dokumentira najbolje recentne dizajnerske projekte u Hrvatskoj, predstavljena su 294 dizajnerska ostvarenja iz protekle dvije godine. U profesionalnoj sekciji predstavlja se 247 radova, dok je u studentskoj 47, a izložbu možete pogledati ovdje

Möbius Strip (Design Art Tokyo)

Virtualna 3D izložba japanske tvrtke Azusa Sekkei fokusira se na koncept Möbiusove trake, odnosno površine koja nastaje od pravokutne trake tako što se jedna stranica zarotira za 180 stupnjeva i zalijepi sa suprotnom. Istražuje se povezanost japanske i španjolske industrije unutarnjeg dizajna u post-pandemijskom svijetu. 

Izložbu pogledajte ovdje

Istanbul Design Biennial

Ako vas zanima dizajn izvan hrvatskih granica, bijenalna izložba dizajna u Istanbulu također je dostupna za online pregled. S nazivom: "Empathy Revisited: Designs for more than one", izložba predstavlja najnovije radove iz cijeloga svijeta s temom zajedništva te inovativnim sustavima i strukturama za međusobno povezivanje.

Izložbu pogledajte ovdje.  

The Advent of the Artist (Louvre)

Vjerojatno najslavniji muzej na svijetu, pariški Louvre, trenutno je zatvoren za posjetitelje, no zato možete pogledati virtualnu izložbu  "Figure d'Artiste", koja istražuje renesansne majstore koji su baš u tom vremenskom periodu stasali od anonimnih obrtnika do umjetničkih autora. Na izložbi u Maloj galeriji tako su izloženi radovi Delacroixa, Rembrandta, Tintoreta i drugih majstora, a pogledajte je ovdje