Okolo na moru

Imaš zlatne ruke: jedinstvena instalacija u Makarskoj

08. kolovoz 2022.

Fotografija: Ivona Bezmalinović

Malo mora, malo sunca, malo nepresušne kreativne energije koja je ovih dana opčarila romantične makarske kale. Pogledajte novu umjetničku instalaciju "Imaš zlatne ruke" i prepustite se nadahnuću koje je u promatraču u stanju pobuditi ona bezvremenska, neprobojna umjetnost.

Kad jednu od najljepših ulica Jadrana (a konkurencija je, kao što znamo, poveća) dodatno ukrasi prelijepa umjetnička instalacija, čovjek ne može ništa do li stati i diviti joj se, upiti trenutak i prepustiti mu se u potpunosti. U ovom slučaju radi se o kali u Makarskoj, o Prvosvibanjskoj ulici, u kojoj se ovih dana može zateći jedna gošća - instalacija dizajnerskog kolektiva The All, naziva "Imaš zlatne ruke". Rezultat je to zagrebačkog projekta "Okolo", koji u šarmantnim makarskim kalama gostuje od srpnja do rujna. Nakon umjetničke instalacije "Među oblacima" mladog i darovitog kipara Mateja Vukovića, počasno je mjesto naslijedila i spomenuta kreacija koja u obliku velikih zlatnih ruku dočekuje svoje posjetitelje i poziva ih da joj se dive.

"Okolo" se kao umjetnički projekt zaputio na more i radove prethodno predstavljene na zagrebačkom izdanju prikazao i diljem obale. Zauzevši teritorij Prvosvibanjske ulice, pokušava naglasiti svu njenu ljupkost i atmosferu koja nastaje vedrim razgovorima i kreativnom energijom kojom kala obiluje. "Imaš zlatne ruke" instalacija je koja će mnoge vratiti u djetinjstvo, kad smo tu frazu često slušali i naučili je povezivati s teškim a preciznim, mukotrpnim a slatkim fizičkim i ručnim radom koji valja uvijek iznova cijeniti. Cilj je instalacije da potakne posjetitelje na istraživanje lokalne umjetničke scene, da zavire u prostore u kojima stvaraju lokalni umjetnici, dizajneri i obrtnici, da upoznaju Makarsku kroz njihove ruke i podrže njihov rad.

image

Fotografija: Ivona Bezmalinović

Instalacija se može pogledati do  14. kolovoza, ali umjetnički susreti po Makarskoj nastavljaju se još u rujnu, kada će svoj zadnji ples ovog ljeta otplesati "Plesači" kiparice Ana Marije Maravić u jednom od skrivenih dvorišta Makarske. Postavljajući umjetničke radove u gradski krajolik, "Okolo" oživljava gradove i ulice, a ljetne vibracije pretvara u izložbeni prostor. Ove se godine udružio i s novim projektom "Maestrale", koji u Makarsku donosi dašak kulturnog osvježenja i oživljava bogatu povijest grada: povezivanjem lokalnog stanovništva, turista i prolaznika, pruža svima da Makarsku vide novim, tuđim, možda i ljepšim očima, kroz skrivene gradske kale, lokalne meštre i umjetnike te suvremene umjetničke instalacije. Ovom suradnjom Grada Makarske i umjetničkog projekta "Okolo", Makarska postaje službena "Okolo na moru" destinacija, a projekt će se u budućnosti širiti i razvijati kroz suradnju s umjetnicima Splitsko-dalmatinske županije, kao i na međunarodnoj razini.

image

Fotografija: Ivona Bezmalinović

image

Fotografija: Ivo Ravlić