Ekologija i briga za okoliš konačno su postali ne samo mainstream, nego i cool lifestyle izbori. Baš zbog toga, sve se više ljudi okreće drugačijoj prehrani, onoj koja se bazira na biljnim namirnicama umjesto životinjskim. Ona ima brojne benefite, među kojima je na prvom mjestu - zdravlje. Naime, biljna prehrana bogata je antioksidansima, magnezijem i vitaminima, posebno A, C i E. Svi ti nutrijenti povoljno djeluju na naš imunološki sustav, snižava kolesterol i regulira krvni šećer, što onda pridonosi regulaciji krvnog tlaka, te povoljno djeluje na metabolizam i probavu.
Sve više ljudi odlučuje se za smanjenje unosa ili potpuno izbacivanje mesa iz svakodnevne prehrane, a prednjače tu mladi, koji su itekako svjesni koliko je biljna prehrana nježnija za planet, ali i kako su predrasude da je to jednolična i manje fina hrana potpuno krive. Okusi jela spremljenih od biljnih namirnica ne samo da nisu dosadni ili bezlični, nego uz malo kreativnosti mogu biti upravo senzacionalni. Uostalom, neki okusi tek će tada doći do punog sjaja, a vjerojatno ćete otkriti neke sjajne sastojke koje ste dosad previđali i uopće ih niste koristili. Primjerice, znate li da je kokosovo ulje odlično za pečenje i kuhanje, a ne ostavlja nikakav miris te je sjajna alternativa maslacu i drugim životinjskim mastima? Ili da se majoneza može napraviti i bez jaja?
S obzirom na to da smo tradicionalno orijentirani na konzumiranje mesa, plant-based prehrana možda zvuči kao težak izazov, no zapravo se radi o samo još jednom stereotipu. Naime, namjerno govorimo plant-based umjesto veganstva jer ono podrazumijeva cijeli lifestyle, dakle ne samo način prehrane, nego općenito izbjegavanje bilo kakvih praksi koje uključuju iskorištavanje životinja ili namirnica i predmeta životinjskog porijekla. Plant-based prehrana puno je jednostavniji proces od veganstva, a može biti i prvi korak prema tome. Isto tako, ne morate razmišljati o potpunom prelasku na biljne namirnice, ali svakako bi bilo dobro da biljke čine većinu u našoj prehrani. Odlična je vijest da i na našem tržištu iz dana u dan postoji sve više biljnih alternativa, odličnih namirnica i jela koja čak možete "podvaliti" onima koji se mesa nikada ne bi odrekli - a neće primijetiti da jedu plant-based hranu. Takvi su, primjerice, 100% biljni burgeri iz linije Planet of Plants, napravljeni od proteina graška, kao i salama napravljena od proteina suncokreta. Nijedan proizvod ne sadrži soju i gluten, što znači da su u prvom planu biljke i zdravi sastojci koji su sjajna alternativa bez žrtvovanja okusa i bez grižnje savjesti. Bez soje i glutena je i majoneza bez jaja, napravljena od vlakna psilijuma, koja se dobivaju iz ljuske sjemena indijskog trputca.
Potpuno biljni su i kremasti umak, napravljen od kombinacije đumbira, kurkume i kumina, a bez jaja, emulgatora, laktoze, glutena i umjetnih bojila, dok je biljni namaz stvoren od sjemenki i ulja konoplje. Jedna je to od najpotentnijih biljki koja se sve češće konzumira u prehrani jer je iznimno zdrava i može biti odlična alternativa čak i nekim životinjskim namirnicama. Zbog svih benefita, tu je kombinacija ulja suncokreta i konoplje, koje će biti idealno za salate i hladna jela.
Planet of Plants inovativna je linija koja je godinama razvijana u suradnji Zvijezde i PIK Vrbovca. Sedam proizvoda ne sadrži sastojke životinjskog porijekla, kao ni gluten i soju, zbog čega ih mogu jesti vegani, vegetarijanci i fleksitarijanci.