Manje je više

Inspiracija za jednostavni makeover kupaonice

29. srpanj 2022.

Fotografije: Unsplash

Minimalan budžet i malo truda dovoljni su da se kupaonicu odjene u novo ruho, jer glavnu riječ u priči vode upravo detalji. Stoga ne čudi da je riječ o brzorastućem i vrlo popularnom TikTok trendu, koji je i nas inspirirao i potaknuo na makeover.

Na TikToku #bathroommakeover ima više od milijardu pregleda, a videa na raspolaganju nude razne tipove preuređenja - od onih totalnih do onih u kojima je tek nekoliko sitnica zaslužno za potpuni rebranding prostorije. Većina ih se događa unutar poprilično prijateljski nastrojenog budžeta te pomoću njih možemo naučiti da je tajna zaista u detaljima.

Presudno je, prije svega, osvijestiti svoje mogućnosti i djelovati unutar njih. Ako vam je na umu određen budžet, sigurno ne možete počinjati ispočetka i planirati velike zahvate. Najvjerojatnije ćete morati odustati od promjene pločica ili tuš kabine, ali zato su vam brojne druge opcije otvorene. Odredite kojoj estetici naginjete. Vuče li vas retro, mediteranski ili tudorski stil? Preferirate li minimalistički "manje je više" pristup ili volite profinjeno pretjerati? Kad ste se odlučili i pronašli inspiraciju na TikToku, lako ćete je uklopiti u svoj plan i program. Počnite, primjerice, od rasvjete - financijski ne previše zahtjevan pothvat u stanju je čitavu prostoriju obojati u drugu boju, podariti joj posve drugačiju atmosferu i učiniti je naizgled novom.

Odaberite i određenu boju kao motiv. Hoće li to biti kraljevska plava, mat crna ili mint zelena - nije važno - važno je samo prepoznati njen potencijal te ga zatim i ostvariti. Tražite one sitnice i dekoracije koje će djelovati u skladu s njom. Prepoznajte njene komplementarne boje i upotpunite ukupnu sliku s ukusom. Što se samih dekoracija tiče, upravo je kupaonica ona prostorija koju često zaboravljamo opremiti ukrasima. Da, one u ovom slučaju moraju biti ponešto specifične, moraju trpjeti vlagu i biti podložne tome da se s vremena na vrijeme smoče. Umjetne biljke i slike na zidu lijepo će se smjestiti u svakoj sobi u kući, pa tako i u ovoj - odaberite neku koja će se uklopiti u ukupan mood i funkcionalnost kupaonice na(do)graditi estetikom.

Pri odabiru dekoracija, neka prednost dobiju one koje ćete s vremena na vrijeme moći zamijeniti. Naljepnice za zidove i pločice idealna su varijanta, jer si pomoću njih nakon nekoliko godina s lakoćom možete ponovno priuštiti makeover, bez previše truda i s minimalnim budžetom. Kupaonica je idealna i za praktične figurice - one na koje ćete privremeno odložiti nakit dok perete ruke ili na kojima držite svoju šminku, kao i one koje će vam olakšati organizaciju ukosnica. Posudice za sapun, čaše za četkice, polica za proizvode za njegu kože i tijela - sve su to sitnice koje puno znače kad je makeover kupaonice u pitanju. Odlučite se za jedan dominantan materijal, primjerice mramor ili drvo, i vodite se njime pri odabiru novih dekoracija i sitnica za dom. Odustanite od jednokratnih plastičnih rješenja - refill je pogodniji za okoliš, a u trajni dozator za sapun zaista se isplati investirati. Osim što vam je potreban, može igrati i visoku dekorativnu ulogu.

@positivami The difference is crazy! So happy with this 😍 AD/GIFT @Jes Rose Vinyl #bathroommakeover #renterfriendlymakeover #diybathroommakeover ♬ original sound - ami ✨

Od manjih stvari značajnu razliku u prostor će unijeti i slavine. Trenutno izrazito trendi, zlatne će slavine čitavoj kupaonici osigurati naprosto neodoljiv over the top look u tudorskom stilu. Veliki zamah uzeo je i crni mat, koji posebno luksuzno izgleda u tuš kabini ili u kupaonicama s mramornim motivima. Uskladite ga s držačima za ručnike ili s okvirom ogledala i ta minimalna promjena učinit će prostor potpuno drugačijim. U svakom slučaju, kad vam mašta raširi krila, ne dajte onoj praktičnoj strani mozga da vas uvjeri kako je riječ "samo o kupaonici". I ona, kao i svaka prostorija u vašem domu, zaslužuje njegu i pažnju - zaslužuje biti kao iz kataloga i točno onakva kakvu ste sanjali. Potrebno je samo nadahnuti se - i baciti u ackiju!

image

Košare s ručkama; Mango Home (99,90 kn)/Bež dozator od mramora; Zara Home (199 kn)/Stalak za nakit Tomasucci Tree; Bonami (319 kn)/Metalni stalak za ruževe; H&M Home (90 kn)/Okrugli tepih za kupaonicu; H&M Home (179 kn)/Košara za pohranu; Sinsay (199,90 kn)