Alumni Katedre za fotografiju

Izložba mladih fotografa koju želimo posjetiti

09. prosinac 2022.

Dea Botica

Gloria Glam

Izložbom Alumna Katedre za fotografiju ADU Galerija f8 obilježava 5 godina djelovanja.

U utorak, 13. prosinca u 19 sati otvara se izložba Alumni Katedre za fotografiju 2017. - 2022., kojom se obilježava pet godina dinamičnog djelovanja Galerije Akademije dramske umjetnosti f8 u središtu Zagreba. Izlažu Dea Botica, Denis Butorac, Buga Cvjetanović, Ivan Gundić, Glorija Lizde, Luka Pešun i Nives Milješić, alumni diplomskog studija fotografije, koji se predstavljaju s recentnim radovima.

U posljednjih pet godina, usprkos neočekivanim izazovima poput potresa i pandemije, u Galeriji f8, jedinom javnom prostoru Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, održano je više od 30 izložbi, nekoliko izvedbenih projekata te brojni popratni programi.

image

Buga Cvjetanović

Voditeljica ADU Galerije f8 od njezinog osnutka, profesorica na Katedri za fotografiju Odsjeka snimanja Jelena Blagović, ističe kako je vrijednost ovog izložbenog prostora prepoznata od strane studenata, kolega i publike, ali i od strane Ministarstva kulture te Grada Zagreba koji financijski pomažu programe što omogućava da svaka izložba bude popraćena tiskanim katalogom, plakatom te digitalnim materijalima za komunikaciju programa na društvenim mrežama.

image

Nives Milješić

Kustosica izložbe doc. dr. sc. Iva Prosoli u predgovoru kataloga izložbe naglašava veliku važnost ADU Galerije f8: "...njezina vrijednost je neupitna. Moći ne samo vizualno artikulirati svoje zamisli uz vodstvo ili podršku mentora, već ih i izložiti sudu javnosti još za vrijeme studija, nezamjenjivo je iskustvo za svakog studenta, za svakog (budućeg) umjetnika i autora. Moći razgovarati o svojim radovima s pozvanim i slučajnim posjetiteljima, odgovarati na pitanja koja sami sebi (još) nisu postavili test je od neprocjenjive vrijednosti. Koji jednom završenom studentu osim uobičajenih i teorijskih i praktičnih znanja sasvim sigurno pruža i potrebnu dozu samopouzdanja utemeljenog na konkretnom socijalnom iskustvu. (...) Također neosporna je činjenica, koju nikako ne treba ispustiti iz vida, da s otvaranjem Galerije f8 u samom centru grada nisu profitirali samo studenti. S Galerijom f8 Zagreb je dobio relevantno mjesto za praćenje suvremene fotografije, za redovita druženja, za susret s kolegama i prijateljima, za kritičko procjenjivanje i za stvaranje novih vrijednosti."

image

Denis Butorac

image

Ivan Gundić

image

Glorija Lizde

Alumni Katedre za fotografiju, Ivan Gundić, u ime svih kolega koji izlažu osvrnuo se na iskustvo studiranja fotografije na Akademiji te zaključio: "U proteklih pet godina, ADU Galerija f8 bila nam je svojevrstan prozor u svijet. Kontinuiranim izlaganjem uspostavili smo kvalitetnu komunikaciju prema van te vidljivost koja je svakom studentu važna od prvog dana studija pa sve do diplomske izložbe. ... Zbog atraktivne pozicije galerije, redovno se događalo da u nju svrate ljubitelji fotografije, umjetnosti i ostali slučajni prolaznici privučeni nekim od izloženih radova. Time je galerija omogućila značajnu vidljivost cijelom Odsjeku snimanja, a mi studenti dokazali smo da se radi o prostoru u kojemu se odvija nešto vrijedno praćenja i interesa javnosti. Već poznat termin, utorkom u 19 sati, rezerviran je za odlazak mlađim kolegama na otvorenja izložbi i druženje. O galeriji kao mjestu susreta svjedoči i niz interdisciplinarnih projekata realiziranih u suradnji s kolegama s drugih odsjeka akademije poput Odsjeka glume ili Odsjeka plesa što je nezanemarivo utjecalo na unutarnju koheziju cijele institucije. Otvaranje Galerije f8 obogatilo je naše iskustvo studiranja prije svega zato, jer smo stekli dojam o galeriji kao prirodnom prostoru umjetnika u kojem se umjetnik može osjećati sigurno i prihvaćeno. Nadamo se da će buduće generacije mladih fotografkinja i fotografa osjetiti isto te prepoznati Galeriju f8 kao mjesto razmjene i komunikacije kako bismo se svi zajedno mogli i dalje viđati utorkom u sedam."

image

Luka Pešun

Izložba ostaje otvorena do 23. prosinca, a može se razgledati radnim danom od 12 do 19 sati te subotom od 10 do 15 sati u ADU Galeriji f8, Trg Republike Hrvatske 8 u Zagrebu.