Aro Ha

Izolirani novozelandski resort koji nudi povratak sebi

19. lipanj 2022.

Fotografija: Aro Ha

Programi najčešće traju šest dana, a uključuju seanse joge, terapeutske masaže i cjelovite, nutritivne obroke. Pozicioniran na raskošnom, kristalnom jezeru, hotel Aro Ha stapa najljepše od prirode s onim najljepšim - u nama.

Novozelandski hotel Aro Ha destinacija je za onaj tip avanturista koji se ne boje zaviriti u najstrašniji kutak na planeti - u sebe same. Vlasnici, točnije, kreatori hotela svojim specijaliziranim programima omogućuju ljudima dugo željeni susret s vlastitom nutrinom, i to kroz prehranu, razgovor, tjelovježbu, jogu i vježbe mindfulnessa. Sam naziv hotela znači "ljubav" - i to onu koja je prožeta velikodušnošću i duhovnim bogatstvom, koja se bazira na podučavanju i učenju, kojoj ključne točke počivaju na ravnoteži i introspekciji.

Retreatovi traju najčešće tjedan dana i na njih morate doći ostavivši iza sebe sve svoje "ovisnosti", dakle, kavu, cigarete i alkohol, jer cilj je regenerirati i tijelo i duh. Program, iako precizno osmišljen, prilagodljiv je - jer edukatori ponosno inzistiraju na tome da nisu svi ljudi isti te da svaki čovjek drugačije gleda na proces na koji se sprema otisnuti. Pritom trebaju različiti vidovi podrške, prehrane i savjeta, što zahtijeva individualni pristup. Kroz dane boravka u resortu isprepliću se seanse joge, boravci u prirodi, guštanje u zaista nutritivnoj, kvalitetnoj prehrani (pri čemu se većina namirnica uzgaja upravo u vrtu resorta), terapeutske masaže i opuštanja u sauni. Novi Zeland sam po sebi izuzetno je ljekovit što se prirode tiče te predstavlja potpunu suprotnost boravku u gradu. Ugoda koju posjetiteljima hotela pružaju zelenilo, mir i tišina presjecaju naleti strahopoštovanja pred glomaznim planinskim lancima koji ih okružuju. Organizirano se može otići i na planinarenje, a dok se tijelu omogućuje sve što mu je potrebno za regeneraciju, um se opskrbljuje odgovorima na pitanje zašto i kako funkcionira - sve u želji da se otkrije što je to što mu najviše treba.

Damian Chaparro, suosnivač hotela, u tijeku je stjecanja svojih navika živio zanimljivu filozofiju. Kada se nije mogao odlučiti kako postupiti, uvijek bi za savjet pitao "budućeg sebe". "Zapitajte se, 'Da li da uzmem bocu vina, naručim pizzu i vidim što ima na Netflixu? Ili da se otuširam, pogasim sve ekrane za danas, odradim malo Yin Joge i složim si nutritivan obrok?' Vaše će buduće ja imati mišljenje o tome jer je već iskusilo kako ćete se zbog toga osjećati u budućnosti. Pokušajte. (...) Zatvorite oči i osjetite mudrost budućega ja. Osjetite, pogledajte, okusite i čujte razliku koju će donijeti vaš izbor, i neka vas taj osjećaj vodi kroz trenutak donošenja odluke."

image

Fotografija: Aro Ha

U sklopu boravka u resortu, ovisno o programu koji odaberete, možete slušati i predavanja odnosno učiti pod vodstvom svjetskih joga majstora ili psihologa. Radit ćete na boravku u trenutku, osnaživanju vlastitog uma, vlastite svijesti i nutrine, ali i na fizičkoj snazi koja je neprikosnoveno važna za dostojan pogled prema unutrašnjosti. Hotel se nalazi blizu obale jezera Wakatipu, izoliran od svijeta i udaljen od svakodnevice, a pružit će vam iskustvo kojem ćete se sigurno poželjeti vratiti. Ipak, poanta boravka u resortu je da se gostima omogući da baš takvo iskustvo nauče rekreirati unutar sebe samih, i djelić amosfere koju vam u tom trenutku osigurava boravak na bajkovitom Novom Zelandu nosit ćete zapravo u sebi - i shvatiti da ste ga oduvijek i imali sa sobom.

Osnivači resorta kažu: "Osvrt na staze koje su nas dovele do trenutka u kojem smo sada omogućuje nam da samopouzdano zakoračimo u novo, prizemljeni u svijesti o tome što znamo da nam je služilo, a što znamo da nije." S prikupljenim znanjem zakoračiti u novo u ovom slučaju znači vratiti se počecima, prisjetiti se i osvijestiti za što je sve naše tijelo sposobno, što ga zaista hrani, a što sputava, i gdje bi mu bile granice da mu samo dozvolimo cvasti.