GG gastro

Jabuke kao glavno jelo, a ne samo desert? Pripremamo ih na 5 iznenađujućih načina

18. listopad 2020.
Fotografija: iStock

Obožavamo jabuke, osobito sad kad su u sezoni i možete nabaviti domaće, zdravo i najfinije voće.

Možda već imate pun stan jabuka jer ste dobili od susjeda ili ste malo pretjerali na tržnici. Pitu i štrudlu već ste napravili i više ne znate što biste s njima? Imamo nekoliko ideja kako možete iskoristiti jabuke sad kad su u sezoni. Voće nije uvijek samo desert, iako ga najčešće tako koristimo. Jabuke možete uklopiti u svečani nedjeljni ručak i kao prilog ili dio glavnog jela. Evo pet načina na koji ih volimo ove jeseni. 

Rižoto s jabukama

Savršen prilog nekom pečenju, a možda čak i ručak preko tjedna: ovaj rižoto je lagan, kiselkasto-slatkast i jako ukusan. A i vrlo je jednostavan. 

Treba vam: 

1 jabuka

1 luk 

pola šalice riže

2 dcl soka od jabuke

2 žlice bijelog vina

1 žlica limunovog soka

povrtni temeljac

4 kriške slanine

Na maslacu dinstajte luk dok ne postane staklast, a zatim dodajte rižu. Miješajte dok riža ne postane prozirna, a zatim dodajte bijelo vino. Kad alkohol ispari, lagano dodavajte sok od jabuke i temeljac te miješajte još 15-ak minuta na laganoj vatri. Pred kraj kuhanja, umiješajte komadiće jabuke i dodajte limunov sok, sol i papar. Slaninu prepržite i poslužite uz rižoto. 

Svinjetina s jabukama

Jabuka može biti glavna zvijezda ručka, naravno, uz meso i vrstu gulaša koja će vam otvoriti potpuno nove okuse i načine pripremanja hrane. 

Treba vam: 

1 kg svinjske lopatice 

4 jabuke

2 crvene naranče

2 čili papričice (ili sušeni čili)

2 dcl bijelog vina

parmezan

2 režnja češnjaka

sol, papar, ružmarin

Narežite meso na kockice te ga začinite sa soli i paprom. Pecite na ulju kratko, na naglo, 3-4 minute na srednjoj vatri. Kad ste gotovi, izlijte ostatke masti te u isti lonac ulijte bijelo vino, vratite svinjetinu, dodajte čili papričice, češnjak i ružmarin te smanjite vatru kad prokuha. Poklopite i kuhajte još sat i pol vremena, povremeno promiješajte i po potrebi dodajte malo vode kako ništa ne bi zagorjelo. 

Nakon sat i pol, ako je meso omekšalo, dodajte narezane jabuke i kuhajte još 20-ak minuta, tako da jabuke nisu potpuno mekane. Kad je gotovo, meso bi trebalo biti jako mekano, no ne prekuhano. 

Poslužite s kriškama naranče, svježim ružmarinom te skuhanom palentom. 

Juha od bundeve s jabukama

Ako želite nešto "na žlicu" ili samo želite potrošiti jabuke i bundeve, ovo je odlično jelo koje je brzo gotovo i koje će vas ugrijati. 

Treba vam:

1 crveni luk 

2 jabuke

3 žlice brašna

povrtni temeljac

manja ili srednja muškatna bundeva

2 dcl mlijeka

naribani sir

prstohvat timijana

Za crumble: 

šalica narezanih oraha

šalica zobenih pahuljica

3 žlice meda

2 žlice brašna

1 žličica cimeta

50 grama maslaca na sobnoj temperaturi

Crumble pripremite tako da sve sastojke pomiješate s maslacem, posložite na papir za pečenje i pleh stavite u zagrijanu pećnicu te pečete 20 minuta na 180 stupnjeva. Povremeno pomiješajte. Gotov je kad se sve pozlati. 

Za juhu, na maslinovom ulju dinstajte luk i jednu narezanu jabuku. Nakon 10 minuta umiješajte polako brašno, a zatim dodavajte temeljac. Dodajte bundevu narezanu na kockice te začinite sa soli, paprom i kajenskim paprom ili čilijem. Kuhajte još 20-ak minuta na srednje jakoj vatri, dok bundeva ne omekša. 

Maknite s vatre, ostavite da se juha malo ohladi, a zatim usitnite ručnim mikserom ili ubacite u blender. 

Ponovno vratite na laganu vatru, dodajte mlijeko i naribani sir te miješajte dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte timijan po ukusu i kuhajte još 3-4 minute te začinite po potrebi. 

Drugu jabuku istovremeno narežite na tanke ploške te ih pecite na maslacu 5 minuta, dok se komadi ne karameliziraju. Pred kraj začinite timijanom. 

Juhu poslužite s karameliziranim jabukama i crumbleom od oraha. 

Tarte tatin

Klasičan francuski desert koji će oduševiti sve kad ga poslužite. Ne samo da izgleda sjajno, nego je i jako ukusan, a mi smo izabrali recept u kojem se koristi kupovno lisnato tijesto, kako bi bilo još jednostavnije i brže. 

Treba vam: 

lisnato tijesto (300 grama)

6 jabuka

100 grama šećera u prahu

85 grama maslaca

sladoled od vanilije za posluživanje

Izvaljajte lisnato tijesto na tanko te ga izrežite tako da odgovara posudi u kojoj ćete peći kolač. Lagano ga izbodite vilicom, stavite u posudu i zamrznite. U međuvremenu pripremite jabuke. Ogulite i narežite jabuke na četvrtine. U vatrostalnoj posudi ili tavi koja može u pećnicu zagrijte šećer, a kad se počne karamelizirati, dodajte 60 grama maslaca te zamiješajte. Ugasite vatru te zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Jabuke posložite na karamelizirani šećer.

Prvo pokrijte rubove, a zatim ispunite sredinu. Slažite ih jako blizu jedna drugoj, sa zaobljenom stranom prema dolje. Pritisnite lagano i premažite s otopljenim maslacem. Pecite 20 minuta pa izvadite van. Preko jabuka stavite lisnato tijesto još zamrznuto. Rubove savijte te probušite tijesto na nekoliko mjesta iglom ili vilicom, kako bi se para mogla ispustiti. Vratite u pećnicu i pecite još 40-45 minuta, dok kora ne pozlati.

Ostavite da se ohladi barem sat vremena, a najbolje tijekom noći. Zatim nožem prođite po rubovima zdjele, pokrijte zdjelu velikim tanjurom te preokrenite. Poslužite sa sladoledom od vanilije. 

Jesenska salata

Neki od najboljih produkata jeseni su u ovoj zdravoj salati, koja može biti prilog, ali i jelo samo za sebe.

Treba vam: 

2 glavice kelja

2 jabuke

1 šipak (nar)

feta sir

85 grama slanine ili pršuta

šaka bundevinih sjemenki

1 žličica meda

prstohvat cimeta

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Na pleh stavite papir te posložite pomiješane sjemenke bundeve, med, cimet i prstohvat soli. Sa strane posložite slaninu. Pecite 10-15 minuta. 

Sve to dodajte skuhanom kelju, sjemenkama nara, feta siru i tanko narezanim jabukama te začinite po ukusu.