GG binge

Jako ste opušteni oko tehnologije? Ovi filmovi mogli bi vas razuvjeriti

05. veljača 2021.
Fotografija: Profimedia

Tehnologija je velik dio naših života, no imate li zdrav odnos prema njoj? Koliko trebamo biti skeptični prema onome što vidimo na našem ekranu?

Bez društvenih mreža većina nas ne može zamisliti svoj dan, a kamoli bez drugih blagodati tehnologije. Posebno u pandemiji svoje smo živote preselili online jer drugog načina nismo imali. Ljudi su ipak društvena bića. Ipak, oko tehnologije uvijek je dobro biti barem malo skeptičan. Da, olakšava nam život, no može imati i negativan utjecaj na našu svakodnevicu, posebno na naše mentalno zdravlje. Kako povući granicu? Naravno, informiranjem. To je jedini način na koji možemo znati gdje je granica pozitivnog utjecaja tehnologije na naše živote. Predlažemo nekoliko dokumentarnih filmova i jednu fikcionalnu seriju koja će vas natjerati da se zapitate kakav je vaš odnos prema tehnologiji. 

The American Meme

Ako ste ikad poželjeli biti slavni na društvenim mrežama, ovo je film koji će vas umiriti i dokazati vam da to možda i nije najbolja ideja. Ovaj dokumentarni film Berta Marcusa prati živote četiri velika influencera, uz izjave onih koji su odustali od influencerske karijere, kao i onih koji imaju dvojak odnos prema društvenim medijima. Tu su priče o Paris Hilton, Joshui Ostrovskom (The Fat Jewish), Hailey Bieber, Emily Ratajkowski, Amande Cerny i drugih, iz kojih saznajemo sve o mračnoj strani Instagram slave. Usamljenost, nesigurnost, tjeskoba, psihička nestabilnost... Film je premijeru imao na Tribeca filmskom festivalu, a možete ga pogledati na Netflixu. 

Social Dilemma

Prošlogodišnji hit fokusira se na negativne strane društvenih medija, točnije na činjenicu da se sve informacije koje podijelite na internetu mogu - upotrijebiti protiv vas. Ne baš u doslovnom smislu, no privatnost je nešto što biste trebali zaboraviti ako se svakodnevno koristite Instagramom, Facebookom, Twitterom, TikTokom i drugim platformama. Možete li se uopće boriti protiv algoritma? Vjerojatno ne, ali ako vas zanima više, pogledajte "Social Dilemma" na Netflixu. 

Fake Famous

Možete li u samo nekoliko tjedana postati - slavni? Novinar Vanity Faira odlučio je saznati kroz društveni eksperiment. U ovom dokumentarcu koji se prikazuje na HBO GO, pratimo tri obične osobe koje uz pomoć botova dobivaju sve više pratitelja na Instagramu. Kako će to utjecati na njihove živote, karijere, osjećaje? Film prikazuje kako svi mogu postati "lažno slavni", samo ako imaju dovoljno novca, a poruka je ta da su svi ti savršeni životu u vašem feedu - lažni. 

The Great Hack

Ako se sjećate skandala Facebook–Cambridge Analytica, ali želite saznati nešto više, ovo je film koji je secirao cijelu situaciju . Glavni sugovornici Jehanea Noujaima i Karima Amera su bivši zaposlenik Cambridge-Analytice, profesor David Carroll te britanska novinarka Carole Cadwalladr. Objašnjavaju kakve je veze Cambridge-Analytica imala u referendumu o Brexitu, američkim predsjedničkim izborima 2016. te drugim velikim političkim događajima. Film je dobio odlične kritike, a možete ga gledati na Netflixu. 

Nakon istine: Dezinformacije i cijena lažnih vijesti

Znate li prepoznati fake news? Jeste li sigurni u to? Dokumentarni film Andrewa Rossija istražuje ovaj fenomen za koji prije nekoliko godina nismo imali izraz, a danas se spominje toliko često da se značenje gotovo izgubilo. U filmu stručnjaci objašnjavaju kakve su veze fake news i stvaranje teorija zavjera imale s američkim predsjedničkim izborima 2016. godine, ali i kako sve to utječe na nas, obične građane. Živimo li zaista u društvu "nakon istine" i kako se svemu oduprijeti? Pogledajte na HBO GO. 

Black Mirror

I za kraj jedna fikcija. Serija Charlieja Brookera često se naziva prikazom budućnosti koja je od nas udaljena otprilike - 10 minuta. Neke su stvari već ovdje, samo su u seriji pomalo karikirane, no Black Mirror navest će vas da se zapitate jesu li vam ti lajkovi zaista toliko važni da upravljaju vašim životom i što dobroga može doći od online dejtanja. Na Netflixu imate pet sezona serije, posljednja je objavljena 2019., a tu su još i božićni specijal iz 2014. te film "Bandersnatch", koji kombinira televizijsku seriju s video igricom pa vi odlučujete što će se događati s likovima. Možda je fikcija, ali zbog ove serije razmišljat ćete o svom trenutnom odnosu s tehnologijom.