BOJE U INTERIJERIMA

Je li žuti kauč dobra ideja i kako uklopiti cvjetni uzorak?

11. svibanj 2020.
FOTOGRAFIJE: iStock; vivre.hr
Ines Madunić
Ines Madunić

Nemojte izbjegavati boje u interijerima. One mogu podignuti prostor, osvježiti ga i dati mu karakter. Evo kako ih polako uvesti u vaš dom bez straha.

Kad pričamo o uređenju interijera, boje su velika tema kojoj se može pristupiti iz više kuteva. No, mnogi se u startu boje eksperimentiranja, odnosno unošenja nijansi u prostore. Razlozi su različiti - neki nisu sigurni kako će se komad u intenzivnijoj boji slagati s ostatkom sobe, drugi strahuju da će nešto biti prenapadno, a treći da će im tako nešto upadljivo brzo dosaditi pa se ipak odlučuju za neutralne nijanse. Postoji, dakako, i komponenta stila - ako je cijeli interijer uređen u minimalističkom stilu, ponekad je teško ubaciti boje koje ne bi bile "šaka u oko".

No, njihovo unošenje (kao i uzoraka) ne mora biti toliko teško, pogotovo uz bogatu ponudu različitih komada i detalja na vivre.hr. Najveći online trgovac namještajem, dekoracijama i predmetima za uređenje doma u središnjoj i istočnoj Europi, Vivre, slavi svoj osmi rođendan, a iz njihove ponude donosimo prijedloge s kojima ćete unijeti boje u svoj prostor.

Jedan naglasak

Najjednostavniji način za uvesti boje u vaše interijere su naglasci, odnosno jedan veći ili više manjih komada u istoj boji. Primjerice, ako imate uglavnom neutralne boje u dnevnom boravku, kauč u intenzivnoj nijansi mogao bi se dobro uklopiti. Mnogi izbjegavaju namještaj jarkih boja, kao što su crvena, žuta ili narančasta, no ako je ostatak sobe u hladnijim ili neutralnijim bojama, to ne bi trebao biti nikakav problem.

image
Trosjed na razvlačenje Lilas Red (5752 kn)
Set kauč na razvlačenje i tabure za noge Dream Yellow (2516 kn)
Četvorosjed Elio Bottle Green (7190 kn)
Trosjed Benito Violet Natural (3954 kn)
Sve vivre.hr

Kad birate veće komade za naglaske, pazite i na veličinu sobe. Jarke boje, odnosno previše njih mogu vizualno smanjiti prostoriju, što svakako ne želimo. No, i to se može "popraviti" - ako želite crveni kauč u manjoj dnevnoj sobi, neka ostatak sobe bude u što svjetlijim nijansama te pripazite na rasvjetu, dok na zidove možete dodati ogledala koja će vizualno povećati prostor.

Naglasak može biti na kauču, dvosjedu ili foteljama, regalu ili polici u dnevnoj sobi, u blagovaonici to mogu biti stolci u bojama, u spavaćoj sobi neka ormar bude centralni komad u intenzivnoj boji ili pak se odvažite na krevet u neobičnoj nijansi.

image
Boxspring krevet s prostorom za odlaganje Laos Yellow 140x200 cm (6291 kn)
vivre.hr

Naglasak može biti i na komodi ili ormariću, koji ne moraju uvijek biti bijeli ili u boji drva. U skladu s vašim stilom, izaberite neki u jarkoj boji ili zanimljivog dizajna s dekoracijama.

image
Ormarić Wyatt (3235 kn)
Ormarić (1437 kn)
Ormarić Mega (1473 kn)
Ormar Tall Tower Blue (2480 kn)
Sve vivre.hr

Kombinacije

Ako vam je veći komad namještaja prevelika promjena, možete se odlučiti za manje naglaske koji neće biti tako dramatični. U tom slučaju to može biti tepih, koji će biti veliko osvježenje, ali ga isto tako možete zamijeniti ako želite promjenu. Njega možete uskladiti sa zastorima - neka budu u sličnim, jarkim nijansama, dok je ostatak sobe u neutralnim tonovima.

image
Tepih Vista Red 80x150 cm (268 kn)
Zastor Mezzo Bordeaux 140x240 cm (161 kn)
Sve vivre.hr

Ovo je dobar plan boja za spavaće sobe jer tako možete zadržati prozračnost korištenjem neutralnih boja kao što su bijela ili siva za veće komade, krevet i ormare, dok će tepih i zavjese dati poseban štih. Vjerojatno je da, koliko se god trudili, nećete postići baš istu nijansu jer su tepisi i zastori naprosto napravljeni od drugačijih materijala pa kraljevski plava nije ista u drugačijim teksturama. U tom slučaju između ta dva elementa u bojama stavite neutralne komade pa se te razlike neće toliko primijetiti.

Kad pričamo o kombinacijama boja, postoje dvije mogućnosti - kombiniranje analognih te komplementarnih boja. Analogne su one koje su blizu na spektru, npr. crvena i narančasta ili zelena i tirkizna. U tom slučaju bilo bi dobro da je veći dio sobe u svjetlijim nijansama, a pojedini komadi u intenzivnijima. Primjerice, ako je kauč u lila boji, neka tepih bude tamnoljubičast.

image
Sofa trosjed Monceau Purple (5212 kn)
Tepih Life Lila 240x340 cm (934 kn)
Sve vivre.hr

Komplementarne boje su one koje su na "kotaču boja" suprotne te se tako savršeno nadopunjuju. To su, recimo, zelena i crvena te plava i žuta. Ako ne želite eklektičan stil, kombinirajte ih tako da uz crveni kauč idu blijedo zeleni zastori ili pastelno plavi zastori uz jarko žutu fotelju.

image
Fotelja Slater (3954 kn)
Zastor Hold Light Blue 140x250 cm (196 kn)
Sve vivre.hr

Dobitna kombinacija mogu biti kauč u neutralnoj te fotelja u intenzivnoj boji ili pak fotelja s uzorkom. Ako uzmete sivi kauč i pored njega stavite žutu fotelju, prostor će odmah dobiti novu dimenziju. Fotelju možete po potrebi micati te tako stavljati naglaske na razne dijelove prostorije, a uz nju možete kombinirati zavjese ili dekoracije u sobi.

image
Fotelja Juliett Femme (2084 kn)
Stolica Carol Green (1796 kn)
Fotelja Miami Hawaii (934 kn)
Fotelja Svea Powder Pink (2336 kn)
Sve vivre.hr

Posložite svoje slike i druge zidne dekoracije prema bojama. Tako možete imati, npr. "plavi zid" - bijela pozadina, a na njoj sve slike, fotografije i dekoracije na kojima dominira upravo ta boja.

image
Set 4 slika Coastal 55x70 cm (2659 kn)
vivre.hr

Ne trebate ni paziti da budu sve iste nijanse jer će kombinacija različitih nijansi iste boje unijeti razigranost i prozračnost.

Ako niste fan jarkih boja, naglasci mogu biti i u pastelnim tonovima. Millennial pink još uvijek je u trendu, a u prostor će unijeti nježnu i prozračnu atmosferu.

Pastelne boje u kombinaciji s bijelim i drugim neutralnim tonovima mogu dati dojam preblijedog interijera, što možete "ispraviti" zlatnim detaljima ili se jednostavno odlučite na više komada u različitim pastelnim bojama - tirkizni kauč i ružičasta fotelja mogu biti sjajan par, a pastelne nijanse mogu biti dobitna kombinacija i s komadima cvjetnog uzorka.

image
Kauč dvosjed Irina Mint (3954 kn)
Fotelja Hampstead Light Pink (2372 kn)
Fotelja Elsa Jungle (1796 kn)
Sve vivre.hr