GG SWEETS

Volimo kruške: neodoljiva torta s voćem i lješnjacima

06. travanj 2020.
Fotografije: Andrea Cukrov

Ususret Uskrsu naše gastro blogerice izdvojile su za nas recepte koji su za njih glam. Ovog puta nam Andrea Cukrov, koja vodi i svoj blog Cukar, donosi neodoljiv recept s kruškama koji je omiljen u njezinoj obitelji. 

Uskrs je jedan od onih blagdana kojem se moja obitelj jako raduje. Proljetno vrijeme i bogatstvo svježih plodova na tržnicama ono su što ga za nas čini posebnim. Uskrsu, kao i ostalim blagdanima, pristupamo kao jednoj lijepoj tradiciji i prilici da se obitelj okupi oko stola. Uvijek se držimo tradicionalnih specijaliteta poput šunke, pisanica, pince i mladog luka. Dakako, tu se uvijek nađe i neka posebna torta ili slastica. Ove godine će proslava biti nešto skromnija što se tiče druženja, ostajemo doma i izbjegavamo bespotrebne kontakte, ali na stolu će svakako biti šunke i kolača.

image
Andrea Cukrov

Moj odabir uskršnjeg kolača pao je na tortu s poširanim kruškama i lješnjacima. To je jedna od omiljenijih torti u mojoj obitelji. Jednostavna je, a opet posebna okusima i pomalo glamurozna upravo zbog te jednostavnosti. Bez obzira na to što ovu tortu pripremam s kruškama ona odlično funkcionira i s ostalim voćem. Poigrajte se sa svojim omiljenim okusima i sezonskim voćem, nećete pogriješiti.

Iako je riječ o jednostavnom receptu, biskvit koji je osnova ove torte tehnički je mrvicu zahtjevniji. Radi se o jednom od osnovnih slastičarskih biskvita, onom đenoveškom (gateau genoise). Volim ga koristiti u svim mogućim kombinacijama jer je vrlo zahvalan i mnogostruko upotrebljiv. To je onaj klasični žuti biskvit koji možete peći kao tortu, roladu ili kuglof. Ako mu dodate malo kakao praha, kao ja u ovom receptu, dobijete i izvrstan tamni biskvit. Stvarno je vrlo prilagodljiv, zbog toga je valjda i postao slastičarski klasik.Nadam se da će vas ovaj recept nadahnuti za neku vašu posebnu tortu koja će zasjati na blagdanskom stolu.

Torta s poširanim kruškama i lješnjacima

SASTOJCI:

za biskvit:

  • 20 g maslaca
  • 3 velika jaja
  • 95 g šećera
  • 95 g brašna
  • 1 žlica kakao praha
  • prstohvat soli

za nadjev:

  • 3 – 4 kruške
  • 3 žlice meda
  • kardamom
  • cimet
  • zvjezdani anis
  • sok pola limuna
  • 1 – 2 žlice likera po izboru
  • voda
  • 220 g svježeg sira
  • 125 g šećera u prahu
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 g lješnjaka, pečenih i oguljenih

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a mali okrugli kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje. Otopite maslac nad laganom vatrom i stavite ga sa strane da se malo ohladi.U zdjelu stavite jaja i šećer pa krenite tući mikserom. Tucite dugo i uporno dok se smjesa ne zgusne, udvostruči i nastane tisuće sitnih mjehurića. Oko 7 do 10 minuta.

Pomiješajte brašno, kakao i sol u drugoj zdjeli pa nježno prosijajte polovicu brašna u mješavinu jaja. Nježno sve miješajte lopaticom, kružeći u obliku brojke osam. Isto napravite i s drugom polovicom brašna.

Nakon toga lagano ulijte maslac po rubu posude i nježno ga umiješajte. Gotovu smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite oko 25 minuta. Pečeni biskvit izvadite, ohladite i prema želji prerežite po dužini.

Za nadjev:

Kruške ogulite i narežite na ploške. U dubljem loncu pomiješajte vodu, med, limunov sok, liker i začine te sve kuhajte dok ne zakuha. Smanjite vatru, ubacite kruške i lagano ih poširajte dok malo ne omekšaju. Zatim ih izvadite iz vode, ocijedite, narežite na manje kockice i koristite za nadijevanje torte. Ako želite, neke kruške možete ostaviti čitave za dekoraciju.

Tekućinu u kojoj su se kruške kuhale nastavite kuhati kako bi se reducirala u gusti sirup. Za to vrijeme u jednu zdjelu pomiješajte sir sa šećerom u prahu. U drugoj zdjeli tucite slatko vrhnje mikserom pa kad se malo učvrsti dodajte ga siru. 

Nakon toga uzmite prvu koru i premažite je polovicom kreme od vrhnja i sira te narezanim kruškama. Složite na nju drugu koru pa je premažite preostalom kremom i ukrasite sačuvanim kruškama. Lješnjake grubo nasjeckajte pa njima posipajte tortu. Na kraju sve prelijte reduciranim sirupom od kuhanja kruški.