Smokve su jedno od onih voća koje volite ili mrzite, nema između. Njihov slatkasti, sočni okus i specifična tekstura čine ih omiljenim voćem u kojem uživamo u kasno ljeto i ranu jesen. No, osim što ih možete jesti svježe, smokve su odlične i kao namirnica u kuhinji. Donosimo tri recepta kojima ćete se često vraćati.
Punjene smokve
Odlično ljetno predjelo koje će osvježiti goste. Jednostavno je za pripremiti, ali ne može stajati - morate ga poslužiti praktički odmah. Ako želite vege verziju, izbacite slaninu te dodajte, primjerice prepržene lješnjake ili pistacije za dodatnu hrskavost.
Treba vam:
50 g gorgonzole ili sira po izboru (neka bude intenzivnog okusa, poput kozjeg sira)
6 većih, svježih smokvi
6 očišćenih oraha
dvije trake slanine ili pancete
domaći med
Slaninu ili pancetu izrežite na kockice i prepržite da postane hrskava.
Smokve operite i razrežite na vrhu po sredini, tako da izgledaju poput košarica. Unutra stavite sir, komad svježeg, očišćenog oraha te preprženu slaninu. Poslužite preliveno medom.
Patka sa smokvama
Ako su vam dosadila pileće i svinjska pečenja za nedjeljni ručak ili pripremate veliku obiteljsku večeru, a ne znate što biste pripremili, ovo je odličan recept. S jedne strane prilično klasičan, ali dodatak smokava napravit će veliku razliku. Možete ih koristiti i kao ukras pri posluživanju.
Treba vam:
Cijela patka (ili neka druga perad - purica, pile...)
2 velika crvena luka
šaka ružmarina
500 g krumpira
10 svježih smokava
sol i papar
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Pripremite patku tako da zarežete deblje, masnije dijelove nožem kako bi se ravnomjerno ispekla. Dobro osušite prije nego što je začinite biljnim uljem, soli i paprom. Napunite patku četvrtinama luka i polovicom pripremljenog ružmarina.
U posudu u kojoj ćete peći patku ulijte decilitar vode te ju postavite tako da je dio s prsima na dnu. Dok se peče, okrenite je povremeno u pećnici te prelijte patku tekućinom iz posude.
Nakon 40 minuta izvadite je iz pećnice te stavite patku u drugu posudu. Izlijte mast i većinu tekućine iz posude (sačuvajte ju za kasnije) te ubacite krumpire. Vratite patku u posudu i pecite dok krumpiri ne budu gotovi.
Posljednjih desetak minuta u posudu ubacite narezane smokve i ostatak ružmarina, sve pomiješajte s krumpirom i zapecite.
Salata sa smokvama
Zdravi recept za one koji žele nešto jednostavno, brzo i hranjivo. U salatu, naravno, možete ubaciti i dodatne sastojke koji vam odgovaraju ili ih imate pri ruci.
Treba vam:
Jedan manji kelj ili pola većeg
1 zreli avokado
1 mrkva
1 tikvica
8-10 zrelih smokava
dvije šake zelene salate (možete koristiti i mladi špinat ili neko drugo zeleno povrće, matovilac, rikulu i slično)
sok pola limuna
sol i papar
Sve sastojke narežite na komadiće po želji, a mrkvu naribajte. U zdjeli prvo promiješajte kelj i avokado sa sokom limuna, prstohvatom soli i paprom. Zatim dodajte naribanu mrkvu, tikvicu (koju možete prije staviti na nekoliko minuta na tavu, kako bi se malo opustile) i zelenu salatu. Na kraju ubacite narezane smokve i nježno promiješajte kako se ne bi raspale. Začinite po želji s maslinovim uljem.